Full klaff i boligbingo

Thomas Askeland fikk drømmeleiligheten på loddtrekning og kan flytte inn i en splitter ny toromsleilighet på Nordstrand i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til markedspris kunne den kostet det dobbelte.

-  Den heldige vinneren har gul lapp G nummer 12, ropes det utover lokalene i kantina til Selvaaghus i Oslo.

Vi er ikke på bingo. Det er ikke snakk om å vinne en fruktkurv fra samvirkelaget når 85 unge boligkjøpere håper at akkurat deres loddnummer skal bli trukket ut fra den blanke bollen. 23 heldige fikk realisert boligdrømmen for en billig penge i går.

Thomas Askeland gliser bredt når nummer G12 blir lest opp. Han får kjøpe toromsleiligheten han ønsket seg til 540 000 kroner.De to siste åra har han leid en leilighet for 6500 kroner måneden sammen med en kamerat.

-  Jeg har tatt opp et lån på 450 000 kroner, og regnet ut at jeg ikke kommer til å betale mer på lånet i måneden enn jeg gjør i husleie nå, sier Askeland.

Spekulantsperre

For to år siden startet Selvaaghus å selge selveierleiligheter til under markedspris. -  Målgruppa er ungdommer i etableringsfasen som skal inn på boligmarkedet for første gang eller andre med lav inntekt, sier sivilingeniør Olav Thorsnes i Selvaaghus.

Det er boplikt i ett år. De fem første åra har Selvaaghus gjenkjøpsrett, det vil si at eierne ikke kan selge leiligheten til andre. Skal du leie ut leiligheten, krever det også samtykke fra Selvaaghus, som kan begrense utleieprisen.

-  Vi har mange spekulanter på tråden, men hele vitsen med konseptet er borte hvis vi skal la dem slippe til for å tjene på videresalg. Dette er ment for dem som virkelig trenger bolig og som ikke er så kjøpesterke, sier Thorsnes.

På salgsmøtet i går ble ettromsleiligheter solgt for 390 000 kroner, toroms fra 530 000 kroner og treroms fra 1 020 000 kroner. Alle med bruksareal fra 22 til 53 m2.

-  Hvorfor satser dere på lavprismarkedet?-  Vi mener at vi har et sosialt ansvar. Nå har det blitt så dyrt å kjøpe seg leilighet at mange unge sliter med å komme seg inn på markedet.

20 prosjekter

Selvaaghus har 20 liknende prosjekter på gang i Akershus, og har planer om å satse også andre steder i landet.

-  Får vi flere billige tomter i Oslo, vil vi også satse mer her på sikt, sier Thorsnes.

-  Men tjener dere virkelig penger på dette?-  Konseptet er jo nødt til å lønne seg, hvis ikke hadde vi ikke drevet med det. Vi tar en normal fortjeneste, uten markedsgevinsten.

-  Hvordan får dere til dette?-  Vi er en liten organisasjon og legger vekt på lave kostnader. Rimelige tomter og god arealutnyttelse er viktig. Boligene blir laget i moduler i Estland og montert i løpet av to dager. Fra første spadetak til innflytting tar det fire måneder.

-  Hvorfor er det ikke flere som satser i lavprismarkedet?-  Andre aktører vil gjerne maksimere fortjenesten. Vi tror at vi vil tjene på dette i det lange løp. Planen er å øke produksjonen fra 130 leiligheter i år til 200 neste år og 300 i 2007. Begrensningen ligger i tilgangen på gode og lite kostnadskrevende tomter, sier Thorsnes.

Mange skuffet

De 23 leilighetene gikk unna på en time. Mange måtte gå skuffet hjem, men for Thomas Askeland begynner en ny tilværelse.

-  Det er jo klart at prisen er noe av det viktigste når du skal kjøpe leilighet for første gang. Dette er en investering som stiger i verdi etter som tida går. Jeg har regnet ut at prisen på denne leiligheten ligger 300 000- 400 000 kroner under en vanlig andelsleilighet. Nå har jeg råd til å kjøpe bil i tillegg, gliser den nybakte boligeieren.

SLUTT PÅ Å LEIE: Thomas Askeland leier en leilighet på Strømmen sammen med en kompis. Han har eget soverom, men må dele på stua.
... OG VINNEREN ER: 85 spente boligkjøpere venter på at deres lodd skal bli trukket ut. 23 av dem fikk boligdrømmen realisert i går.
ENDELIG EIER: Thomas Askeland skriver under kontrakten sammen med Elin Solberg i Selvaaghus.