Bompengekrise i regjeringen

Full klinsj: - Dette er ikke noe spill

Trine Skei Grande mener det ikke er Venstre som har laget kaoset som nå rir regjeringen.

LYS I ENDEN AV TUNNELEN?: Trine Skei Grande smilte gjennom vinduet da hun la fram regjeringen opptrapping mot muslimhets i ettermiddag. I kulissene er det bompengekrise i regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LYS I ENDEN AV TUNNELEN?: Trine Skei Grande smilte gjennom vinduet da hun la fram regjeringen opptrapping mot muslimhets i ettermiddag. I kulissene er det bompengekrise i regjeringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Regjeringen la i dag fram en handlingsplan mot muslimhat. Det skjer samtidig som regjeringen, med Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-leder Siv Jensen, på hver sin kant står midt i en bompengekrise.

Kulturminister Trine Skei Grande og hennes departement har ansvar for å følge opp handlingsplanen, men like før hun og tre andre statsråder gikk på scenen, intervjuet Dagbladet Siv Jensen.

Der gjentok Frp-lederen at hun er ferdig med forhandlinger om bompenger. Det er ikke Skei Grande.

TAUS: Statsminister Erna Solberg nektet å besvare spørsmål knyttet til bompengekrangelen - og Siv Jensens fravær fra onsdagens møte. Reporter / video: Mats Rønning / Lars Eivind Bones. Vis mer

- Vi må finne en løsning på dette budsjettet. Skal man finne en løsning må man snakke sammen, sier Trine Skei Grande til Dagbladet torsdag ettermiddag.

- Kan snakke med alle

Venstre-lederen satt seint onsdag kveld i et forhandlingsmøte med Erna Solberg og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i regjeringens representasjonsbolig. Der kom Venstre med et løsningsforslag til bompengekrisen Frp-leder Siv Jensen holdt seg unna.

På gjentatte spørsmål om hvordan skissen ble mottatt og hvordan det ser ut at Siv Jensen ikke var til stede, svarer Skei Grande:

- Jeg kommer ikke til å kommentere interne møter, skisser eller noe, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Vi må ha noe igjen til biografiene til disse damene.

- Kan dere fire nå snakke sammen om bompenger?

- Vi kan snakke med alle, og har ingen problemer med å diskutere gode løsninger for byene og bylufta, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Dette er ikke noe spill

Det store spørsmålet er om forslaget Venstre samlet seg om onsdag, kan danne grunnlag for en enighet likevel.

Siv Jensen har imidlertid trappet opp i ordkrigen med Venstre-lederen. Venstre hevder at bompengeskissen Frp vedtok på søndag var en skisse til interne diskusjoner i partiet, mens Frp sier de er ferdig forhandlet.

- Vi hadde holdt på i to måneder og kommet til et punkt der det ikke er noe mer å diskutere. Venstre har ved tid og stunder prøvd å si at vi ikke har forhandlet, to dager etter at vi har holdt landsstyremøte vil de forhandle videre. Det er vel en erkjennelse av at vi faktisk har forhandlet, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Hvordan svarer du på det? Er det et spill der Venstre hevder det ikke har blitt forhandlet, Grande?

INGEN KOMMENTAR: Statsminister Erna Solberg nektet å svare på Dagbladets spørsmål. Reporter/video: Jørgen Gilbrant / Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Nei, dette er ikke noe spill. Vi kan dokumentere dette godt, men jeg synes ikke det er en debatt som passer seg i media, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

- Kommenterer ikke interne prosesser

- Siv Jensen sier hun har gjort som Erna Solberg ba om til punkt og prikke.

- Jeg synes ikke dette er en debatt som er verdig å ha i mediene. Vi er satt i regjering for å finne løsninger sammen, ikke for å ha offentlige debatter om denne prosessen.

- Siv Jensen mener dere ikke har sagt nei til denne skissen før søndag.

- Jeg kommer ikke til å kommentere interne prosesser selv om hun kommenterer interne prosesser, sier Skei Grande.

- Ikke Venstre som har laget situasjonen

Hun insisterer på at det blir flere runder om bompengeskissen og understreker at «vi må jo bli enige». Hun sier videre at det må skje til regjeringen skal legge fram statsbudsjettet 7. oktober.

- Hvordan skal dere klare det?

- Vi har gode planer for hvordan vi skal få til det, men da må vi snakke sammen.

- Er det like kaotisk som det virker som fra utsida?

- Nei, vi skal nok klare å lage et budsjett.

HANDLINGSPLAN: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) måtte tåle spørsmål om bompengekrisen fra samtlige medier da hun la fram regjeringens handlingsplan mot muslimhets i ettermiddag. Her sammen med Abid Raja (V). Foto: Stian Lysberg Solum / Dagbladet
HANDLINGSPLAN: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) måtte tåle spørsmål om bompengekrisen fra samtlige medier da hun la fram regjeringens handlingsplan mot muslimhets i ettermiddag. Her sammen med Abid Raja (V). Foto: Stian Lysberg Solum / Dagbladet Vis mer

- Hvordan tror du velgerne ser på dette nå midt i et lokalvalg?

- Det er ikke Venstre som har laget denne situasjonen.

- Hvem har skapt denne situasjonen hvis det ikke er Venstre?

- Vi hadde ikke noe landsstyremøte der vi la inn absolutte krav i et samarbeid fem måneder etter at vi la fram en regjeringsplattform, sier Skei Grande.

- Ikke grunn til forhandling

Venstre holdt i går holdt et ekstraordinært gruppemøte. Der kom de med endringsforslag til bompengeskissen som Frp stemte gjennom på søndag der de samtidig erklærte at forhandlingene var avsluttet. Det var verken KrF eller Venstre enig i.

Konflikten har ført til full klinsj i regjeringen, og altså møtet mellom regjeringstoppene - uten Siv Jensen onsdag kveld.

- Jeg var ikke der. Jeg vet ikke hva de gjorde, sier Siv Jensen til Dagbladet om møtet.

- Var det klarert med deg på forhånd?

- Jeg har i hvert fall gitt klar beskjed om at vi må bli ferdige. Vi har ikke noen grunn til å forhandle noe mer, vi kjenner hverandres posisjoner! Uansett hvor mange møter til jeg sitter i, så har jeg bare en plan: Det er å sørge for at vi får ned bompengebelastningen, sier Jensen, og fortsetter:

- Jeg har ikke noe behov for å gå flere runder. Det ligger en balansert løsning der. Jeg går ikke med på noen løsning som svekker gjennomslaget for lavere bompenger til bilistene.