Full klinsj om homoterapi

Blir det et forbud mot homoterapi slik regjeringen lovte for halvannet år siden? Arbeiderpartiets tålmodighet er nå oppbrukt.

UTREDES: Et forbud mot homoterapi utredes fortsatt og det er ennå ikke klart om regjeringen fremmer forslaget for Stortinget før valget. Foto: Heiko Junge / NTB
UTREDES: Et forbud mot homoterapi utredes fortsatt og det er ennå ikke klart om regjeringen fremmer forslaget for Stortinget før valget. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

En gråtkvalt Trine Skei Grande (V) reagerte i desember 2019 sterkt da opposisjonen tvilte på om regjeringen kom til å innføre et forbud mot homoterapi.

Grande var da kulturminister og Venstre-leder og forsikret Stortinget om at regjeringen var for et forbud mot homoterapi - selv om de stemte mot det i Stortinget.

Saken skulle bare utredes først.

Nå - halvannet år seinere - er et forbud mot homoterapi, som handler om å endre som regel unge folks seksuelle legning, fortsatt i det blå. Tross regjeringens lovnader.

- Det har gått et og et halvt år siden Grande sto i stortingssalen og sa at regjeringen bare skulle utrede et forbud mot homoterapi. Nå viser det seg at vi ble holdt for narr, sier Anette Trettebergstuen (Ap) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Ap: - Vi advarte

Saken kom opp på nytt i stortingssalen denne uka da nåværende kulturminister Abid Raja (V) - ifølge Arbeiderpartiet - sådde ny tvil på om regjeringen egentlig ønsker å innføre et forbud.

- Vi advarte mot dette i desember 2019 da regjeringen sa de bare skulle utrede. Hvorfor har det tatt halvannet år? KrF er imot og vil ikke ta i spørsmålet, regjeringen kommer ikke til å levere noe forbud. Nå er snart stortingsperioden over, vi har ikke fått noen utredning og heller ikke noe forbud, sier en oppgitt Trettebergstuen.

Særlig reagerer Trettebergstuen på Abid Rajas formulering i stortingssalen tirsdag, der han sa at regjeringen kom til å bestemme seg for om de går inn for et forbud etter at utredningen er ferdig.

SPØRRETIME: Trine Skei Grande (V) satt ikke pris på å bli kalt arrogant av SVs Freddy Andre Øvstegård. Video: Stortinget Vis mer

Irritert Giske

Trond Giske (Ap) gikk opp på talerstolen gjentatte ganger og spurte om regjeringen vil gå inn for et forbud mot homoterapi.

- Dette er et ja og nei-spørsmål. Kan jeg få et svar? sa en mer og mer irritert Giske, som også henvendte seg til stortingspresidenten for å få spørsmålet besvart.

- Jeg ønsker et slikt forbud og kommer til å jobbe for det, men regjeringen skal konkludere på disse spørsmålene når utredningen er foretatt, svarte Raja etter en lengre diskusjon med Giske som inkluderte filosofene Voltaire, John Stuart Mill og John Locke.

Arbeiderpartiet mener nå Raja må sørge for at juristene i departementet får et forbud utredet ferdig, slik at det kan vedtas før sommeren.

- Hvis man mener noe er virkelig viktig, får man gjort en utredning raskere enn halvannet år. Jeg har også vært statsråd, slo Giske fast.

Raja: - Juridisk komplekst

Abid Raja avviser på det sterkeste Giskes påstand om at han ikke er engasjert i saken.

- Jeg er politisk og personlig sterkt engasjert i saken, og jeg mener at såkalt homoterapi er en grufull praksis som jeg på det sterkeste tar avstand ifra - både som kultur- og likestillingsminister, som Venstres nestleder og som medmenneske, sier Raja til Dagbladet.

- Jeg vet hvor viktig denne saken er for både skeive og alle som er opptatt av skeives rettigheter og aksept i samfunnet, fortsetter Raja.

Venstre-toppen avviser at det er noe enkelt utredningsarbeid for å få på plass et forbud. Det er en rekke avgrensninger som må gjøres, framhever Raja.

- Regjeringen er kommet langt i utredningsarbeidet, og det er et arbeid jeg og regjeringen prioriterer høyt. Det er lett å foreslå å forby noe med et pennestrøk, men så er det en juridisk kompleksitet i dette som opposisjonen ser seg tjent med å hoppe bukk over, sier Raja - og stiller et spørsmål tilbake:

- Det er fristende å spørre opposisjonen hvordan de har vurdert det menneskerettslige handlingsrommet – hvilke handlinger kan forbys uten å gripe uforholdsmessig inn i rettigheter som religionsfrihet, ytringsfrihet og retten til privatliv? Og hvordan bør et forbud utformes? Alt dette og mer holder vi på å utrede. Ingen, særlig ikke de som utsettes for denne praksisen, er tjent med et ufullstendig lovforslag, sier Raja.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer