Full konflikt i psykiatrien

Husby slår hardt tilbake mot kollegenes kritikk og fjerndiagnostikk.

RAPPORT: Synne Sørheim og Torgeir Husby gikk i vitneboksen i dag, med Breivik i bakgrunnen. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
RAPPORT: Synne Sørheim og Torgeir Husby gikk i vitneboksen i dag, med Breivik i bakgrunnen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha valgt å være tause og ikke uttale seg eller kommentere noe siden de leverte sin erklæring åpnet psykiater Husby sin vitneforklaring direkte med en bredside mot de psykologer og psykiatere han mener har fjerndiagnostisert Brevik uten noen gang å ha snakket med ham.Først gikk han til angrep på professor Malt, som tidligere har lagt fram teorier om Aspergers og Tourettes syndrom. Husby roste syrlig Malt for at Malt prisverdig hadde understreket at det er viktig å ha snakket med dem man diagnostiserer - før han likevel diagnostiserte.Noen tror åpenbart tror at deres diagnostiske evner helt overflødiggjør behovet for samtaler med den som undersøkes, sa HusbyHuseby mente det var første gang en erklæring først har blitt lagt ut i media, og deretter kritisert fra alle bauger og kanter. Jeg føler meg ganske sikker på at det vil komme undring og kritikk av kollegers elleville og prinsippløse adferd i ettertidens kjøligere klima, sa Huseby, før han  tørt oppsummerte parets erfaring med prosessen med at de hadde lært mye.Den innledningen sier mye om hvilke dype konflikter denne saken må ha skapt i det lille norske miljøet for rettspsykiatri. Den sier også mye om hvilket press Husby og Sørheim har levd under de siste månedene, uten mulighet til å ta til motmæle mot en massiv og kraftig kritikk av deres arbeidsmåte og diagnostikk. Nå slår han tilbake.Men dersom det fantes noen bare hadde hørt Husby, ville måtte de fått inntrykk av at det nærmest var Husby og Sørheim som var de tiltalte i saken. Intensiteten forteller om at Husby nå på kort tid skal forsvare seg mot måneder med massiv kritikk. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer