RASER: Kjell Inge Røkke har måtte tåle sterke beskyldninger om juks og systematiske forsøk på å svekke forpliktelsene hans Aker Seafoods har til å levere fisk til anlegg langs kysten i Nordland, Troms og Finnmark. Han raser mot de nye forslagene om å stramme inn på regelverket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RASER: Kjell Inge Røkke har måtte tåle sterke beskyldninger om juks og systematiske forsøk på å svekke forpliktelsene hans Aker Seafoods har til å levere fisk til anlegg langs kysten i Nordland, Troms og Finnmark. Han raser mot de nye forslagene om å stramme inn på regelverket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Full konflikt mellom Røkke og Regjeringen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen vil skjerpe kravene til fiskelevering. Aker Seafoods-eier Kjell Inge Røkke raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår en kraftig innstramming av reglene for trålernes leveringsplikt av fisk til landanleggene. Fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke reagerer kraftig og mener regjeringen gjør det umulig å drive ansvarlig.

I høringsnotatet som regjeringen nå sender ut, foreslår regjeringen med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i spissen flere modeller og løsningsforslag. En modell innebærer at tilbudsplikten økes til å omfatte all torsk og hyse som fanges på det aktuelle fartøyet.

Regjeringen foreslår også å innføre kjøpsplikt for 70 prosent av tilbudspliktig torsk og hyse, når tråler og landanlegg har samme eier.

- Jeg er opptatt av å sikre arbeidsplassene langs kysten og at ordningen med leveringsvilkår skal fungere etter sin hensikt. Jeg sender nå på høring flere forslag til endringer som skal sikre at mer fisk landes der den opprinnelig var ment å landes. Dette er for å bringe ordningen nærmere intensjonen slik den var før 2003, sier Berg-Hansen.

TAR GREP: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er beskyldt av fiskerinæringen for å la Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods få slippe unna sine forpliktelser. Nå skjerper hun kravene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAR GREP: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er beskyldt av fiskerinæringen for å la Kjell Inge Røkkes Aker Seafoods få slippe unna sine forpliktelser. Nå skjerper hun kravene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fiskeriministeren understreker at ordningen med leveringsvilkår for torsketrålerne skal sikre at fiskeforedlingsbedrifter i Finnmark, Troms og Nordland skal få tilgang på råstoff av torsk og hyse, særlig i deler av året når kystflåten ikke leverer særlig mye fangst.

Gjennom selskapet Aker Seafoods ble Kjell Inge Røkke tidligere i høst beskyldt for juks med fiskekvoter. Han er sterkt kritisk til regjeringens fiskeripolitikk og innstrammingsplaner. Selv ønsker han seg enda flere kvoter og mener samtidig at nedlegging av fiskemottak er uunngåelig.

- Vi må leve i et dynamisk marked. Det denne regjeringen bevisst har gjort er å gjøre det umulig å få ansvarlig drift som skaper trygge arbeidsplasser og trygge samfunn, sier Røkke til NRK.

(NTB)