Full kontroll inn i døden

TERRE HAUTE (Dagbladet.no): Klokka 14: 06 ble gardinen i dødskammeret trukket til side. Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh lå fastbundet til det korsformede bordet og så hvert vitne rett inn i øynene. Han tok kontroll over rommet før han fikk giftsprøyta og ble erklært død 14.14 norsk tid. McVeigh sa ikke et eneste ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første føderale henrettelsen på 38 år var mekanisk og klinisk og nesten fredfull ifølge ti presse-vitner. Selv sto vi utenfor fengselet sammen med drøye hundre motstandere av dødsstraff og ventet på det statsautoriserte mordet som skjedde like etter soloppgang lokal tid.

Ifølge vitnene satte McVeigh seg helt rolig opp på det operasjonslignende bordet, la seg rolig ned og lot seg binde fast med reimer. Han døde med åpne øyne og nesten uten å foretrekke en mine.

Uvirkelig

Det var en udramatisk henrettelse også utenfor fengselet. Drøyt hundre dødsstraffmotstandere satt i taushet i 168 minutter; like mange minutter som antall mennesker McVeigh drepte da han detonerte sin hjemmelagede bombe i Oklahoma City i 1995. Da henrettelsen var et faktum sang den lille flokken ' We shall overcome' og lovet å komme tilbake 19.juni når Juan Raul Garza henrettes i samme dødskammer som McVeigh.

Blant de rundt 30 dødsstrafftilhengerne var det tilløp til makabre hurrarop, men siden det var forbudt med annet enn plakater, slapp man folk som viftet med stekepanner og krevet grilling. Det har skjedd ved tidligere henrettelser i USA.

Selv sto vi i 15 minutter og visste at en 33 år gammel manns liv rant ut minutt for minutt for til slutt å endre tallet på døde etter terrorhandlingen i Oklahoma til 169. Det var uvirkelige minutter.

Helte-dikt

Ofrene i Oklahoma har hele tiden fryktet at Timothy McVeigh skulle si noe de aldri ville glemme da fengselsdirektør Harley Lappin ga den dødsdømte lov til å si sine siste ord.

- Stillheten i rommet var til å ta og føle på. Jeg trodde han ville si noe, men det kom ikke ett ord. McVeigh holdt blikket rett opp i taket inntil han døde, sier et av pressevitnene.

Men Oklahoma-bomberen hadde håndskrevet et dikt som ble lest opp for oss utenfor fengselet. Den siste hilsen, et dikt av den britiske poeten William Ernest Henley, var en klar beskjed om at han hadde full kontroll og en beskjed om at tidspunktet for hans død var hans eget valg:

Invictus

Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud,
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find me, unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

Tekniske problemer

- Da klokka var 07.02 ( lokal tid) hørte vi fengselsdirketøren bak gardinet si: testing - one-two-three. Dette gjentok seg 07.05 og ett minutt etterpå ga han klarsignal til å trekke gardinene til vitnerommene til side. McVeigh satte øynene i oss alle og da han så mot vinduet hvor hans egne vitner satt så det ut som om han OK, sier pressevitnet fra AP.

Den seks minutter lange utsettelsen hadde sin årsak i problemer med kablene for tv-overføringen til Oklahoma hvor rundt 232 pårørende var samlet for å se McVeigh dø.

Det alle så var en urørlig McVeigh som var synlig blekere og tynnere. Etter den første sprøyten slappet kroppen av, og etterhvert som de to neste sprøytene ble gitt, gikk McVeighs hudfarge fra veldig blek til nesten helt gul.

Reaksjonen fra ofrene i Oklahoma og de pårørende som fikk plass i dødshuset i Terre Haute har nesten vært begeistret.

- Wonderful, er meldingen.

atn@dagbladet.no

Henrettelser bør være offentlige, mener kommentatoren Nat Hentoff.

Føler vi oss bedre nå, spør Joel Achenbach i Washington Post

President Bush mener rettferdighet er skjedd fyldest.

<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=151 hspace=2 align=left><tr><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' valign=top rowspan='2' width='1'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='1' height='1'></td><td class='BakgrFaktaboks' bgcolor='#CCCCCC' width=2 valign=top><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td bgcolor='#CCCCCC' valign=top class='BakgrFaktaboks'><font face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px' size='-2'> Giften som brukes </font></td></tr><tr><td valign=top width='2'><img src='/gfx2/pixel-trans.gif' width='2' height='1'></td><td align=left valign=top width=148><font size='-2' face='Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif' style='font-size:11px'> <li>Sodium thiopental: Bedøver offeret<li>Pancuronium bromid: Går på musklene og får lungene til å kollapse<li>Kalium klorid: Stopper hjertet.<li>Samlet kostnad: 86.08 dollar, eller rundt 800 kroner<p>Kilde: Associated Press </font></td></tr><tr><td colspan='3'> </td></tr></table>
DEMONSTRERER:</B> Mange amerikanere er tilhengere av dødsstraffen, men her markerer noen sin motstand mot henrettelsen av McVeigh.