Full kontroll

Stikk i strid med tradisjonen har republikanerne gått kraftig fram ved det amerikanske mellomvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da amerikanerne gikk til urnene i går var det for å stemme på kandidater til både Senatet og nasjonalforsamlingens annetkammer Representantenes hus.

Foreløpig ser det ut til at republikanerne stikker av med seieren begge steder. Republikanerne ser ut til å ha tatt ytterligere fire plasser i Representantenes hus, dersom valgframgangen fortsetter ender de opp med 227 av de 435 plassene.

Tradisjonelt taper presidentens parti oppslutning i mellomvalget. Men i år har president Bush popularitet hjulpet partifellene betraktelig. Hans turbotur rundt i ti amerikanske stater har trolig også bidratt til republikanernes framgang.

Kampen om senatet er litt mer åpen. Dersom demokratene skal klare å beholde flertallet her trenger de en solid sluttspurt. Foreløpig viser valgprognosene at republikanerne får 51 prosent av stemmene i Senatet. Men ingenting er avgjort. I flere stater er det bare et par tusen stemmer som skiller de to konkurrerende kandidatene, og foreløpig er bare en del av stemmene telt.

Ifølge CNN har republikanerne nå sikret seg majoriteten i Representantenes hus med 220 representanter. Det trengs 218 for å ha flertall.

I Senatet trengs 51 plasser for å ha flertall, der er situasjonen nå at demokratene har 46 plasser mot republikanernes 48.

CNNs oversikt over Representantenes hus

CNNs oversikt over Senatet

GODT GJORT: Familien Bush har grunn til å være fornøyd med seg selv. Lillebror Jeb ble gjenvalg til guvernør i Florida. Pappa George ser fornøyd ut.