Baneheia-advokater i krangel

Full krangel: - Farer med usannheter

Advokat Arvid Sjødin er opprørt og mener advokat Sigurd Klomsæt farer med usannheter. - Han har ingenting med Viggo Kristiansen å gjøre.

ADVOKATKRANGEL: - Sigurd Klomsæt har ingenting med Viggo Kristiansen å gjøre, og Viggo vil ikke ha noe med ham å gjøre, sier Kristiansens advokat Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKATKRANGEL: - Sigurd Klomsæt har ingenting med Viggo Kristiansen å gjøre, og Viggo vil ikke ha noe med ham å gjøre, sier Kristiansens advokat Arvid Sjødin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Tirsdag ble Baneheia-dømte Viggo Kristiansen løslatt, etter 21 år i fengsel. Nå skal 42-åringen, som er dømt for å ha voldtatt og drept Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i mai 2000, få prøvet saken på ny – denne gang for Borgarting lagmannsrett.

Vel en time før Viggo Kristiansen ble løslatt fra Ila fengsel, ved 22.50 tiden tirsdag 1. juni, stod advokat Sigurd Klomsæt fram i Dagbladet, og fortalte følgende:

- HEI, HEI: Her ankommer Viggo Kristiansen barndomshjemmet som en fri mann. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Mitt arbeid som har ført fram til dette».

Videre fortalte Klomsæt at han ble kontaktet av Viggo Kristiansen i 2008, og at han var den eneste som var villig til å hjelpe ham.

- Sigurd Klomsæt var ikke alene i saken fra starten. Vi var flere som raskt ble engasjert i saken og gjorde et vesentlig arbeid og hjalp ham helt fra 2008. Det er ikke mulig at han kan ha glemt det, sier Arvid Sjødin til Dagbladet.

- Nå har Sigurd Klomsæt ingenting med Viggo Kristiansen å gjøre, og Viggo vil ikke ha noe med ham å gjøre. Klomsæt har to ganger skriftlig trukket seg fra saken.

LØSLATT: Etter 21 år i fengsel, skal Viggo Kristiansen få prøvd Baneheia-dommen på ny. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LØSLATT: Etter 21 år i fengsel, skal Viggo Kristiansen få prøvd Baneheia-dommen på ny. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Ikke noe med saken å gjøre»

- Jeg har i mitt lange yrkesaktive liv, aldri opplevd advokatkolleger som har oppført seg slik som Klomsæt. Men jeg er ikke forbauset. Hverken Viggo Kristiansen, eller vi, som har jobbet for å få saken opp på ny, vil ha noe med Klomsæt å gjøre, sier Viggo Kristiansens advokat.

BANEHEIA: Viggo Kristiansen løslates. Baneheia-dømte Viggo Kristiansen løslates tirsdag. Beslutningen fra Høyesterett kom klokken 16:00. Avgjørelsen var enstemmig. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sjødin sier likevel at Klomsæt hadde noe med saken å gjøre for mange år siden.

- Da, i samarbeid med flere medhjelpere, ble det utført arbeid. Men det ledet ikke til noe resultat, sier Sjødin.

Først ni år etter ble saken gjenåpnet.

- Klomsæt fikk innvilget fri sakførsel av Gjenopptakelseskommisjonen og har fakturert staten salær. Likevel, har Klomsæt også sendt regninger til faren til Viggo, sier Sjødin.

Klomsæt påpeker overfor Dagbladet at han ikke fikk «fri sakførsel», men 100 timer - under tvil. Les hele tilsvaret fra Klomsæt lenger ned i saken.

- Svein Kristiansen har vært nødt til å betale flere hundre tusen kroner til Klomsæt for den korte tiden han var i saken. Vi som har overtatt og jobbet med saken i mange år, har ikke tatt oss betalt, sier advokat Arvid Sjødin til Dagbladet.

«Nok er nok»

Etter å ha vært stille, og ikke ønsket å gå i en offentlig konflikt med sin tidligere kollega – Sigurd Klomsæt – har Sjødin nå fått nok.

- Nå er vi nødt til å si ifra. Klomsæt sprer så mye uriktigheter at det ikke kan stå ukorrigert. Han sender e-poster til andre og forsøker å ødelegge for meg som advokat. Virkeligheten er at Klomsæt, siden han ble fratatt advokatbevillingen, ikke har hatt noe med Viggo Kristiansen og Baneheia-saken å gjøre.

Sjødin legger ikke skjul på hva han mener om Klomsæt.

- Grensa er nådd, og nok er nok. Klomsæt sprer usannheter, mener Sjødin.

- Andre får vurdere om Klomsæt er skikket til å være advokat, sier Sjødin.

«Dårlige begjæringer»

- Mye av det arbeidet støttegruppen har måttet gjøre etter Klomsæt, var å rydde opp i det arbeid som tidligere var utført, hevder han.

Sjødin mener også at Klomsæt kan ha vært ødeleggende for hele gjenopptakelsesprosessen.

- Viggo Kristiansen ble i starten assosiert med en advokat som er uten evne til å følge de normer som gjelder, sier Sjødin.

En advokat som på et anmassende vis leverte såkalte «gjenopptakelsesbegjæringer» som egentlig bare var gjentakelser og enkle klageskriv, uten fullstendig juridisk eller faktisk substans, sier Sjødin.

Advokat Sjødin mener Sigurd Klomsæt ikke evnet å se hva en gjenopptakelsesprosess krever.

- Skal en slik prosess føre til en ny rettssak, trengs grundig dokumentasjon, argumentasjon, og påpekning av hvilke forhold som kan lede til en gjenåpning.

- Vi som har jobbet for at Viggo Kristiansen skulle få saken opp på nytt – erfarer at Klomsæts mange og dårlig dokumenterte «begjæringer» ble brukt som argument mot Viggo Kristiansens seinere begjæringer, sier advokat Arvid Sjødin.

«Oppnådd ingenting»

- Viggo Kristiansen ble den som sendte begjæring etter begjæring og ikke godtok et nei. Det var først når vi fikk gjort jobben skikkelig at kommisjonen virkelig satt seg ned og så på saken. Resultatet vet vi jo, da ble det gjenåpning, sier Sjødin.

- Men er det ikke Klomsæts arbeid som har ført fram til løslatelsen av Viggo Kristiansen?

- Nei, han trakk seg og ville ikke ha noe mer med saken å gjøre. Da han trakk seg, var det ikke oppnådd noen ting, sier Sjødin.

I artikkelen «Jeg ble latterliggjort», som Dagbladet publiserte 1. juni, heter det at det var Klomsæt som engasjerte den norske biologen Ragne Farmen i forbindelse med den første begjæringen til gjenopptakelseskommisjonen – som ble avslått i 2010.

Dette bestrider Sjødin, som sier at det var han som hentet inn Ragne Farmen.

Biolog Farmen sier til Dagbladet at hun ikke husker hvem av de to som kontaktet henne i Baneheia-saken.

- Virkeligheten er at Klomsæt trakk seg fra Baneheia-saken, uten å ha oppnådd noen ting som helst, sier Sjødin.

- Bare trist

Advokat Sigurd Klomsæt mener på sin side at det er advokat Arvid Sjødin som skader Viggo Kristiansen.

- Min oppfatning er at Arvid Sjødin i sin iver etter å sverte meg, ikke forstår at han skader saken for Viggo Kristiansen. Dette er bare trist, sier advokat Sigurd Klomsæt.

Samtidig vedgår Klomsæt at det stemmer at han ikke har noe med Viggo Kristiansen å gjøre nå, men hevder at den tidligere klienten er takknemlig for jobben han har gjort.

- Jeg ønsker ham alt godt av hele mitt hjerte, sier Klomsæt.

Advokaten viser til at han utarbeidet tre begjæringer om gjenopptakelse, og at det er hans arbeid som også er benyttet i den siste begjæringen. Noe som han mener igjen førte til at Viggo Kristiansen får saken opp på ny.

«Lot Sjødin være med»

- Jeg ser at jeg kunne ha moderert meg noe. Men det var jeg som førte saken og som gjorde brorparten av arbeidet. Jeg lot Sjødin være med i saksanlegget, da jeg på vegne av Kristiansen anla sak mot kommisjonen, som ble ført i 2011.

Klomsæt sier til Dagbladet at han har god kontakt med flere av Viggo Kristiansens viktigste støttespiller, og at han vet at Viggo åpnet opp for å slippe ham inn igjen i saken.

- Jeg tok kontakt med Arvid, men fikk en kald skulder, sier Klomsæt og legger til:

- Viggo er takknemlig for den formidable innsatsen jeg la ned.

Klomsæt presiserer at han ikke fikk «fri sakførsel», men 100 timer av Gjenopptakelseskommisjonen til å jobbe med saken.

- At familien Kristiansen dessverre måtte betale for de sakkyndiges viktige arbeid, reiser og i noen grad for arbeidet er en kjensgjerning, det er ikke noe galt fra min side i det. Det ble betalt av foreldrene. Jeg har aldri hørt annet enn takknemlighet for mitt arbeid og de lave kostnadene, sier Klomsæt.

- I 2016 fikk jeg av Sjødin vite at det var en gruppe som jobbet med saken. Jeg var ikke med i «gruppen», og følgelig trakk jeg meg ut, forklarer Klomsæt.

«Sjødins ego»

Han reagerer kraftig på at Sjødin beskriver Klomsæts begjæringer som dårlige.

Han reagerer også på at hans arbeid med saken fra 2008 til 2012, og så 2014 og 2016, av Sjødin omtales som «den korte tiden».

- Jeg kan ikke fatte hvordan Sjødin desavuerer arbeidet mitt, og hvilken hensikt det skal tjene – foruten hans eget ego.

- Jeg har alltid bestrebet å dokumentere. Og kommisjonens flertall viser jo helt åpenbart også til dokumentasjonen jeg har fått fremlagt når flertallet argumenterer for og konkluderer i vedtaket med gjenåpning.

- Min oppfatning er at gjenåpning skulle ha vært gjort i 2011. Sjødin skader Kristiansens interesser når han hevder annet. Kanskje har jeg heller ikke truffet på alt, men svært mye – det viser jo kommisjonens avgjørelse i 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer