Full krangel etter dette

Se nøye på dette bildet. Slik ser et forelegg på 75 000 kroner ut. Etter tre år krangles det fremdeles om hvem som skal betale.

SNAUHOGST: Slik så det ut i Bjerkås natureservat i Asker etter at entreprenøren hadde gjort sitt. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken
SNAUHOGST: Slik så det ut i Bjerkås natureservat i Asker etter at entreprenøren hadde gjort sitt. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken Vis mer
Publisert

En sak som mange kanskje kan oppfatte som flisespikkeri, havner etter tre år i Asker og Bærum tingrett. En maskinfører i 40-åra må der svare for ulovlig hogst på et vernet område.

Det var tilbake i 2018 at hendelsen fant sted i Berkås naturreservat i Asker. I løpet av tre dager i juni ble vegetasjonen på et 700 kvadratmeter stort område jevnet med jorda.

Ifølge Dagbladets opplysninger ble hogsten utført på oppdrag fra en byggherre som var i gang med å bygge på ei tomt like ved. For jobben fikk maskinføreren både lønn fra byggherren og seinere et forelegg på 75 000 kroner fra politiet. Det siste nektet han imidlertid å godta.

- Entreprenøren skal vite

- Forelegget er gitt fordi hogsten er utført i et vernet område. Det er rimelig å anta at mye av dette er gjort fordi utbygger ønsket det. En entreprenør som driver med hogst på vegne av andre skal likevel vite hva og hvor han utfører dette, sier politiadvokat Christian Stenberg.

Saken skulle opprinnelig opp i retten i desember 2019, men ble utsatt på grunn av ytterligere etterforskning. Ifølge Dagbladets opplysninger ble det våren 2020 gjort nye avhør, både av hovedentreprenør og naboer til naturreservatet.

Stenberg bekrefter at selv om det er lenge siden inngrepet i det vernede området ble utført, så har ikke saken ligget i ro hos politiet siden den gang.

- Vedkommende fikk et forelegg for lenge siden, men har ikke godtatt dette. I ettertid har det blitt gjort mer etterforskning, sier politiadvokaten.

POLITIADVOKAT: Christian Stenberg i Oslo politidistrikt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
POLITIADVOKAT: Christian Stenberg i Oslo politidistrikt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Ville hjelpe til

Etterforskningen fikk derimot ikke politiet til å snu på flisa, og forelegget står fast. Ifølge rettsdokumentene risikerer entreprenøren 120 dagers fengsel dersom han nekter å betale. Mannens advokat, Thomas Thorstensen, mener det er helt andre enn hans klient som må ta ansvaret for den ulovlige hogsten.

Ifølge advokaten ble hans klient hyret inn av en hovedentreprenør i forbindelse med grunnarbeid på ei boligtomt like ved reservatet. Det var også fra hovedentreprenøren beskjeden om å fjerne vegetasjonen kom.

- Naboene har i tillegg bedt om at det ble ryddet litt skog, da de så at det var ei maskin på stedet. Min klient har gjort dette for å være snill og hjelpe til. Man må kunne forvente at naboene og hovedentreprenør har oversikt over hvor grensene går og hvor det er lov å hogge, sier Thorstensen til Dagbladet.

- Ville ha bedre sjøutsikt

Han forteller at klienten følte seg trygg på at jobben som ble gjort var innenfor regelverket, siden beskjeden kom fra folk som var bosatt i området og entreprenøren som hadde ansvarsrett for byggeprosjektet. Mannen så derfor ingen grunn til selv å undersøke hvorvidt det var begrensninger.

- Beboerne ville ha bedre sjøutsikt, noen var blant annet opptatt av å forbedre utsikten fra bassenget, og dette var tilsynelatende utgangspunktet for hogsten. Men naboene hevder nå at de aldri har snakket med min klient om noe hogst, sier Thorstensen.

HVEM BETALER: Tre år etter denne hogsten, havner saken nå i retten. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken
HVEM BETALER: Tre år etter denne hogsten, havner saken nå i retten. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken Vis mer

Mener andre må betale

Mens maskinføreren sitter igjen med forelegget fra politiet, har oppdragsgiveren ifølge advokaten fått et overtredelsesgebyr på 50 000 fra Asker kommune. Advokaten mener at dette underbygger hvem som hadde ansvaret for hogsten, og med det hvem som burde fått forelegget.

- De eneste som har et reelt motiv for å utføre en så stor og omfattende hogst som dette, er dem som bor i området. Ingen av disse har reagert negativt underveis, selv om hogsten pågikk over flere dager på en svært synlig måte, noe som tyder på at de selv ønsket at dette skulle skje, mener Thorstensen og legger til:

- Vi mener det er min klient som blir stilt til ansvar for andres gjerninger, og at det er andre som burde hatt dette forelegget. Man kan sammenlikne dette med militæret, hvor man har befalet og soldatene. Man skal kunne stole på at ordrene som blir stilt av den som har ansvarsrett for et byggeprosjekt man er underlagt, og av naboer som kjenner de lokale forholdene, er korrekte og innenfor regelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer