Full krangel etter svømmeskandale

Svømmearrangement får kritikk for sikkerheten. Redningsselskapet og arrangøren kjefter på hverandre etter at 53 personer måtte hentes opp av redningsskøyta «Elias».

FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta «Elias» under konkurransen. Foto: Frank Løke
FIKK HJELP: Frank Løke og en rekke andre deltakere måtte få hjelp av redningsskøyta «Elias» under konkurransen. Foto: Frank LøkeVis mer

Alt gikk ikke som det skulle da svømmestevnet Open Water - Horten-Moss gikk av stabelen lørdag, i alle fall hvis du spør Redningsselskapet og noen av deltakerne.

Svømmestevnet endte med at 53 personer måtte hentes opp av redningsskøyta «Elias», etter at de ikke passerte sjekkpunktet på Jeløya innen tidsfristen arrangørene hadde satt.

En av deltakerne, tidligere håndballspiller Frank Løke, sier at han kom farlig nær en av Bastøfergene rundt hallveis i konkurransen.

- Jeg fikk panikk og var livredd for å bli tatt av dragsuget og gå under båten. For da er du ferdig, sa han til Dagbladet mandag.

Gikk i land ved Bastøy

Det var sterk vind og strøm, som sørget for at flere personer drev langt utover den ideelle svømmeruta til endestasjonen i Moss.

GPS-trackingen av deltakerne viser at to personer endte opp med å gå i land ved Bastøy.

- Vi måtte ta 53 personer opp av vannet. Noen av dem var litt kalde og skjelvne, noen av dem hadde fått i seg en del saltvann, mens andre igjen hadde mest lyst til å fortsette til tross for at tidsgrensa for når de skulle ha passert Jeløya var brutt, sier pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet.

UT AV KURS: Den røde streken viser den ideelle svømmeruta mellom Horten og Moss. Den blå streken viser deltakere som gikk i land på Bastøy. Foto: Skjermdump / Racetracker.no
UT AV KURS: Den røde streken viser den ideelle svømmeruta mellom Horten og Moss. Den blå streken viser deltakere som gikk i land på Bastøy. Foto: Skjermdump / Racetracker.no Vis mer

- Burde vært drøftet

De var til stede på arrangementet, men var ikke forberedt på å bli hovedaktør i en redningsaksjon, slik de endte opp med å bli.

- Vi tenker at opplegget burde vært drøftet med oss i forkant av arrangementet. Vi ble plutselig en veldig sentral del av redningsarbeidet, uten at vi var forespeilet noe hovedansvar for sikkerheten, sier han.

Problemet, mener han, er at arrangøren hadde for få båter i aksjon til å plukke folk opp av vannet når det ble klart at de ikke klarte å gjennomføre løpet innen tidsfristen arrangørene hadde satt.

Dermed ble det totalt 57 personer om bord på redningsskøyta, som har godkjenning for 12.

- Vår skipper sier han observerte to båter av typen daycruisere, og noen kajakker i tillegg. Vi hadde håpet på en litt bedre dialog i forkant. Vårt inntrykk er at de hadde et for dårlig opplegg for å sikre at alle ble ivaretatt, selv om jeg registrerer at arrangøren ikke er enig, sier han.

57 om bord: Det ble totalt 57 personer om bord på redningsskøyta, som har godkjenning for 12. Foto: Redningsselskapet
57 om bord: Det ble totalt 57 personer om bord på redningsskøyta, som har godkjenning for 12. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Kritisk

Triatlonutøveren Ann-Kristin Lien fra Stjørdal er kritisk til gjennomføringen.

Hun opplevde svømmeturen som svært dramatisk da hun - i likhet med tidligere håndballspiller og realitykjendis Frank Løke - endte farlig nær Bastøfergen.

Ifølge Lien ble deltakerne på forhånd informert om at arrangøren skulle ha 50 båter ute.

- Det var en del båter rundt oss ved starten, men etter 50 minutter med svømming var jeg alene utpå der, sier hun.

Hun forteller også at flere av deltakerne aldri opplevde å få beskjed om at de hadde drevet ut av kurs, noe de på forhånd var blitt forespeilet.

- Det var bare flaks at det ikke gikk liv tapt, sier hun.

TAR KRITIKK: Arrangøren tar kritikk på at mange av deltakerne ikke var sterke nok. Foto: Redningsselskapet
TAR KRITIKK: Arrangøren tar kritikk på at mange av deltakerne ikke var sterke nok. Foto: Redningsselskapet Vis mer

Forsvarer sikkerheten

Arrangør Tom Remman er uenig i beskrivelsene av hva som gikk galt under arrangementet.

Han hevder en manual med informasjon om løpet ikke kom fram til mannskapet som opererte redningsskøyta «Elias» denne dagen, selv om de hadde gitt den til Redningsselskapet på forhånd.

Han tar imidlertid kritikk på at for mange av deltakerne ikke var sterke nok til å holde seg i den opprinnelige svømmeleden.

- Dette er en tøff konkurranse, og vi legger til rette for at svømmere skal komme seg over. Vi tar nå kritikk på at vi må gjennomgå svømmernes kvalifikasjoner bedre til neste år. Vi må ha en god kvalifikasjon som tilsier utendørs svømming på 5000 meter i saltvann, sier arrangøren.

Avviser at de hadde få båter

Han kjenner seg ikke igjen i beskyldningen om at arrangørene hadde stilt med for få båter - og hevder det tvert imot var redningsselskapet selv som ønsket å plukke opp 53 personer med en og samme redningsskøyte.

- Det var ikke nødvendig, fordi vi hadde egne båter som kunne gjort det. De tok, på eget initiativ om bord folk. Det var ingen krise eller panikk. Det ble gjort fordi jeg bestemte at de skulle plukkes i land, og de valgte selv å utvide passasjerantallet, sier Remman.

- Det var vel ut fra en vurdering om at det var best for sikkerheten?

- Det er helt feil. Vi hadde flere som kunne bistå med å sende folk til land. Vi hadde både vannskutere, og rundt ti båter, i tillegg til rundt 30 kajakker, sier Remman.

Han forklarer at de prøvde å korrigere kursen til svømmere som kom bort fra den opprinnelige svømmeleia, men sier det ikke er sikkert de nådde over alle.

- Vi er såpass klare og tydelige på at dette ikke er en bassengtur, men jeg tar kritikk på at vi må være enda tydeligere på krav til utøverne, og igjen: Vi kunne sikkert hatt hundre båter ut i fjorden der, men det er også et sikkerhetsspørsmål i forhold til svømmerne. Hvis det er noen som har følt seg redde, beklager vi det, sier arrangøren.

Han sier de hadde god dialog med selskapet som opererer Bastøyferga i forkant av racet, men at de ikke kan sperre hele Oslofjorden for trafikk i forbindelse med svømmeracet.

TOPPTRENT: Den tidligere håndballspilleren Frank Løke gikk fra å være 115 kilo og dvask til å trene tre timer om dagen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer