Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krangel i regjeringa etter Frp-støtte til Odins soldater

- Jeg får vond smak i munnen. Dette er ikke regjeringas politikk.

FÅR «HONNØR» Ronny Alte, talsperson for Odins soldater.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR «HONNØR» Ronny Alte, talsperson for Odins soldater. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Anders Werp sier Jan Arild Ellingsen ikke representerer regjeringas politikk når han gir støtte til Odins soldater. 

Det var på radioprogrammet Politisk kvarter i dag at Ellingsen sa at Odins soldater fortjente «honnør».

- Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa Frp-topp Jan Arild Ellingsen til Politisk kvarter.

Høyre: - Får vond smak i munnen Politiets egen kriminalstatistikk forteller at det var en nedgang på 20 000 anmeldte saker fra 2014 til 2015. 

Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

- Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han til NTB.

- Dette er ikke regjeringas politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, fortsetter han.

Odins soldater har den siste tida begynt å patruljere ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som tidligere er kjent fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Politiet: - Ikke akseptabelt Blant bakgrunnen for Ellingsens støtte til Odins soldater lå tanken om at politiet «ikke har ressurser til å gjøre jobben». Det benekter politiet på det sterkeste.

- Det er ikke noe i det generelle kriminalitetsbildet som tilsier at politiet ikke har kontroll på situasjonen, enten det gjelder kriminalitet eller ordensforstyrrelser. Det er således ikke en ekstraordinær situasjon som krever tiltak utover den målrettede innsatsen politiet over hele landet har iverksatt med egne ressurser, sier Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratets politifagavdeling til Dagbladet.

Roll-Matthiesen sier symbolbruken til Odins soldater gjør politiet spesielt skeptisk.

- Politiet er generelt skeptiske til grupperinger som Odins soldater. Bruk av navn og symboler understreker denne skepsisen. Det er ikke akseptabelt at grupperinger opptrer som, eller gir inntrykk av å være en form for «borgervern», og patruljerer i gatene i den hensikt å opprettholde ro og orden, og eventuelt griper inn i situasjoner og ordensforstyrrelser, sier han. 

Kristiansand, Stavanger, Drammen, Tønsberg, Hamar, Lillestrøm, Stokke, Trondheim og Tromsø er blant byene hvor representanter for Odins soldater har vist seg synlig i bybildet. I tillegg har gruppa varslet en opptrapping i Finnmark. 

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med leder og talsperson hos Odin soldater, men ikke lykkes med å få svar.

«HONNØR» TIL ODINS SOLDATER: Frps Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«HONNØR» TIL ODINS SOLDATER: Frps Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer