Uenige om hva den portugisiske modellen innebærer

Full krangel i ruspolitikken

Ap beskylder helseministeren for å ville legalisere illegale rusmidler. Helseministeren beskylder Ap for politisk spill. 

FEIGT: Helseminister Bent Høie (H) anklager Ap og Hadia Tajik for å ikke tørre å ta steget ut, samtidig som Ap prøver å skape inntrykk av at de er enig med helseministerens forslag.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FEIGT: Helseminister Bent Høie (H) anklager Ap og Hadia Tajik for å ikke tørre å ta steget ut, samtidig som Ap prøver å skape inntrykk av at de er enig med helseministerens forslag.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Helseminister Bent Høie har fått ros for sin plutselige snuoperasjon i ruspolitikken - og fikk uventet støtte fra Hadia Tajik i Dagbladet sist uke.

Høie vil nemlig avkriminalisere narkotika etter modellen fra Portugal, og har spilt inn det ovenfor partiets programkomite.

Det innebærer at narkotikamisbrukere som hovedregel ikke skal få bøter eller straff for egen bruk av narkotika eller besittelse av narkotika til eget bruk.

Istedet skal de få helsehjelp. Reaksjonsformen skal, som helseministeren selv omtaler det, flyttes fra justisområdet til helseområdet.

- Jeg synes det sier ganske mye når de to store statsbærende partiene har tilsvarende diskusjoner om dette. Det gir mulighet for endring, sa Tajik i intervjuet med Dagbladet, hvor hun roste Høies initiativ.

Legaliseringsdiskusjon

Nå kan det imidlertid se ut som om de to ikke er enig likevel.

Da saken ble diskutert på NRK Ytring søndag, beskyldte Tajik forslaget til Høie for å de facto føre til legalisering av narkotika.

KRITISK: Hadia Tajik, leder av Aps programkomite, gikk tidlig ut sammen med helsepolitisk talsmann Torgeir Michaelsen i partiet, som forkjemper for den portugisiske modellen. Nå mener hun Høie må klargjøre om det er den modellen han går inn for, eller en egen modell. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. 
KRITISK: Hadia Tajik, leder av Aps programkomite, gikk tidlig ut sammen med helsepolitisk talsmann Torgeir Michaelsen i partiet, som forkjemper for den portugisiske modellen. Nå mener hun Høie må klargjøre om det er den modellen han går inn for, eller en egen modell. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.  Vis mer

Det skjer til tross for at hun i Dagbladet fire dager før, understreket det motsatte.

Det får Høie til å se rødt.

- Hun oppfatter mitt forslag som legalisering selv om hun selv sa at det ikke medførte det for noen dager siden. Da er vi i en situasjon hvor hun bruker legalisering som skremsel for mitt forslag. Enten er det vingling fra hennes side, ellers er det politisk spill, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Han tror det er det siste, og mener Tajik prøver å skremme folk fra Høyre-forslaget, samtidig som Ap later som om de er enig med Høyre.

- Det jeg reagerer på er at hun plutselig bruker legalisering som et skremmebilde selv om hun vet veldig godt vet at forslaget mitt ikke innebærer det, sier han.

Det de egentlig krangler om, er hvor langt man skal gå.

Ungdomskrangel

Høie mener rusmisbrukere kun skal få bot hvis de gjentatte ganger blir tatt for bruk uten at de trenger eller vil ta imot helseoppfølging.

Tajik har på sin side argumentert for at noen personer som har brukt ulovlige narkotiske stoffer skal få bot.

Det gjelder særlig personer som ikke er avhengige, men ungdom som for eksempel tester dopet for første gang på fest og blir tatt av politiet.

Hun mener det er helt i tråd med den portugisiske modellen - og snur skytset fra Høie mot helseministeren selv.

Hun avviser at hun driver politisk spill i ruspolitikken:

- Jeg mener denne saken er for viktig til å drive politisk spill. Endelig kan vi kanskje komme noen vei med dette, fordi begge to statsbærende partier vil noe nytt, og der begge partier viser tli den portugisiske modellen, sier hun.

- Har snudd

Hun hevder det er helseministeren som vingler.

- I Dagbladet sa du at forslaget hans ikke ville medføre legalisering?

- Det kan jeg forklare: Det jeg sa i Dagbladet-intervjuet var basert på at Høie ønsket den portugisiske modellen. Den innebærer tre reaksjonsformer: Behandling, prøvetid eller bot. Det var den jeg trodde han gikk inn for. Så kommer han på radio, og tar avstand fra bot som virkemiddel i det heletatt , og da er jeg nødt til å si det som dessverre er faktum: At hvis du velger bort bot som en mulig reaksjonsform i det heletatt, har du gjennomført det som de facto er en legalisering, fordi da har du et forbud, men ikke en reaksjonsform. Det Høie nå må bringe klarhet i er: Er han for eller imot den portugisiske modellen?, spør Tajik.

- Høie sier nå at han er positiv til bot, men bare som en siste utvei for personer som blir tatt for bruk gjentatte ganger uten å trenge eller ønske behandling?

- Det sa han ikke på radio da vi diskuterte det. På direkte spørsmål fra meg om han sa nei til bot, bekreftet han det. Men hvis han mener det nå, er jeg glad for at han har snudd, sier hun.

- Det dere vel er uenige om, er at unge som eksperimenterer skal få bot eller ikke?

- Det synes jeg det er veldig merkelig at Høie mener, for undersøkelser viser at en av ti norske ungdom på femten har prøvd cannabis. Mener han at en av ti norske ungdommer har et rusproblem og trenger behandling? For det mener ikke jeg. For noen av disse er prøvetid riktig reaksjon, for andre er det informasjon om helseskader, og for andre igjen er det bot, sier Tajik, som understreker at hun ikke mener det er politiet som skal gi bøter, men at det skal skje etter behandling i nemnd eller rettsvesen.

Ruster til kamp

Mens Tajik argumenterer for at Høie må klargjøre sin mening i ruspolitikken, ber Høie Arbeiderpartiet gjøre det samme.

Slik han oppfatter Tajik, ruster hun nemlig til kamp mot Høies forslag.

- Jeg kan ikke forstå dette annerledes enn at hun ikke har tenkt å anbefale Ap å ta dette skrittet helt ut og flytte reaksjonen over i helsesektoren likevel, og det er ganske betegnende at det faktisk er justispolitikeren i Ap som håndterer denne saken og ikke helsepolitikeren, sier ministeren.

Han er kritisk til at Tajik og Arbeiderpartiet vil bøtelegge ungdom som tester dop.

- Tajik sier altså at hun vil ha bøter som reaksjonsform for ungdom som eksperimenterer, men ikke mot rusavhengige. Det er vanskelig å se for seg hvordan man skal gjøre en slik fordeling i praksis, med mindre du da skal prøve å styre politiet til å ikke gi bøter til enkelte grupper. Det er det statsadvokaten prøver å gjøre i dag også, men tilbakemeldingene vi får har vist, at det ikke fungerer i praksis, sier Høie

- Hvorfor er forslaget ditt ikke legalisering?.

- Jeg foreslår ikke legalisering, for det betyr at du gjør både bruk, besittelse og salg lovlig. Det mener jeg vil være feil. Det at vi har et forbud har blant annet en forebyggende funksjon som gjør at mange unge ikke starter, men jeg mener vi skal flytte reaksjonene på bruk og besittelse til eget bruk til helsetjenesten. Reaksjonsformen vil være at man da, hvis man blir tatt, må møte i en type kommisjon og få oppfølging og hjelp ut fra den situasjonen man er i. Så kan man ha unntak for de som tas gjentatte ganger, men ikke trenger eller vil ta imot hjelp og oppfølging, slik de også har gjort i Portugal, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer