Full krangel i spionsaken

OSLO/BERLIN (Dagbladet): I følge statsadvokat Lasse Qvigstad nekter spionsiktede Stein Viksveen å la seg politiavhøre, til tross for at han nå får innsyn i spionanklagene mot seg. Viksveens advokat Atle Helljesen svarer med å beskylde Qvigstad for å fare med tøv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går besluttet førstestatsadvokat Lasse Qvigstad å trekke begjæringen om fortsatt utsatt innsynsfrist for spionsiktede Stein Viksveen. Samtidig har påtalemyndigheten trukket begjæringen om rettslige avhør av ham.

- Vi har fått bekreftet fra Viksveen at han likevel ikke vil møte i politiavhør. Det er svært overraskende. Det er vanskelig for oss å forstå at Viksveen ikke vil besvare spørsmål, før han har sett fasiten på forhånd, sier Qvigstad til Dagbladet.

Får innsyn

Statsadvokaten holder fortsatt kortene tett til brystet og ikke vil fortelle hva selve spionsiktelsen mot Viksveen handler om.

Påtalemyndigheten hadde i utgangspunktet bedt retten om å nekte Stein Viksveen innsyn i samtlige dokumenter vedrørende spionsiktelsen.

At Qvigstad trakk begjæringen betyr at Viksveen likevel får innsyn i de samme dokumentene som hans forsvarer, advokat Atle Helljesen, har fått tilgang til.

Krever mer

- Det er en begrensning, verken advokaten eller den spionsiktede får tilgang til noen få graderte dokumenter, sier Qvigstad.

Utover å fastslå at dokumentene er graderte, vil Qvigstad ikke kommentere hvilke dokumenter det dreier seg om.

Ifølge Qvigstad krever Viksveen at hans forsvarer får løpende innsikt i etterforskningen, før Viksveen er villig til å la seg avhøre av politiet.

Mener Qvigstad farer med tøv

Spionsiktede Stein Viksveens forsvarer, advokat Atle Heljesen, beskylder Qvigstad for å fare med tøv når han hevder Viksveen nekter å møte til avhør.

- Dette er ganske enkelt ikke sant. Da jeg ble oppringt torsdag kveld med beskjed om at statsadvokaten ville trekke kravet om utsettelse av innsynsfristen, var Viksveens klare svar at han ville reise til Norge for å bli avhørt. Dette har Viksveen bekreftet skriftlig, sier Helljesen, og fortsetter:

- Det som så skjedde var at jeg fredag ettermiddag ble oppringt av politiinspektør Eli Volkmar i POT, som ga meg ti minutter til å frafalle begjæringen om innsyn i resultatene av POTs avhør av tidligere Stasi-offiserer i Tyskland. Dersom jeg ikke gikk med på kravet, sa hun at hun ville ringe rundt og fortelle at Viksveen nekter å la seg avhøre. Mitt svar var at jeg ikke kunne gå med på et slikt krav uten videre. Jeg var jo lovt at jeg skulle få innsyn i disse avhørene i forbindelse med rettslige avhør av Viksveen, sier Helljesen, som anklager Politiets overvåkingstjeneste (POT) for å drive rein utpressing.

«Et spill»

Han mener at det er et forferdelig spill POT og statsadvokaten driver når de har droppet kravet om rettslig avhør av Viksveen, og bare ønsker et vanlig politiavhør av ham:

- Dette blir gjort for at de skal slippe å vise fram resultatene av avhørene de har gjennomført av Stasi-offiserene i Tyskland, slik de ville vært tvunget til i forbindelse med et rettslig avhør.

Spent Viksveen

Helljesen sier at hans inntrykk er at POT ikke vil vise fram avhørsprotokollene fra Tyskland fordi de ikke inneholder noe som nagler Viksveen til spionbeskyldningene.

- Volkmar sa i telefonsamtalen at hun regnet med at det vil gå lang tid før det kommer et nytt initiativ fra POT dersom det ikke blir noe avhør av Viksveen i denne omgang. Dette kan tolkes som om de innser at de har lite å fare med og ønsker å legge saken død.

Viksveen sier til Dagbladet at han og Helljesen vil bruke helga til å diskutere om han likevel skal stille til avhør etter den nye, dramatiske utviklingen i saken.

Han understreker at han er glad for å få innsyn i grunnlaget for siktelsen. Innsynet er det samme som advokat Helljesen fikk i mars, men som han hittil ikke har hatt lov til å dele med sin klient.

- Jeg er veldig spent på hva som står der, sier Viksveen, som fortsatt bedyrer sin uskyld.