Full krangel om bensinprisene

Stortingspolitiker Erik Dahlheim (Ap) raser mot Erik Birkeland i Norsk Petroleumsinstitutt (NP). Dahlheim er uenig i at staten har skylda for de skyhøye bensinprisene. - NP bør først gå inn og se på fortjenesten hos sine medlemmer, sier Dahlheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foss: - Politikerne har skylda

Dette betaler du

Hvor mye bør bensinen koste?

- Hadde jeg vært sjef for Norsk Petroleumsinstitutt (NP), ville jeg holdt en lav profil i forhold til bensinprisene. Ser man nærmere på statistikken, er det oljeselskapene, og ikke staten, som har bidratt mest til prisøkningen på bensin de siste tre åra, sier Erik Dahlheim.

Han synes det er merkelig at Norsk Petroleumsinstitutt bruker tusenvis av kroner på kampanjer mot høye bensinpriser, samtidig som de selv har økt prisene med nærmere tre kroner literen.

Han peker på at NP i fjor kjørte en kampanje der det gikk fram at 80 prosent av literprisen var avgifter. I år kjører de samme kampanje, og hevder at 70 prosent er avgifter.

Økte oljepriser

Dahlheim gir likevel klare signaler om at avgiftsnivået vil være et av de første punktene Arbeiderpartiet hiver seg over under høstens budsjettforhandlinger.

Han møter sterk motbør for sine synspunkter fra assisterende generalsekretær Erik Birkeland i NP.

- Det er riktig at vi har økt prisen de siste årene, men det er noe vi har vært helt nødt til. Prisutviklingen på det internasjonale oljemarkedet vil til enhver tid være avgjørende for hva bensinen koster, sier Birkeland.

Etter en vår med høye bensinpriser over hele Europa er det ikke uvanlig at nordmenn betaler over 11 kroner literen for blyfri 95.

- Det er beklagelig, men det er ikke vår skyld. Våre medlemmer har ørsmå marginer. Det er snakk om at de tjener oppunder 10 øre literen, sier Birkeland.

Han avviser på det sterkeste at salg av bensin er god butikk i Norge om dagen.

- Forbrukerne er sure. De har rett og slett ikke råd til å kjøre bil, sier Birkeland oppgitt.

Skjuler prisen

Etter at det svenske konkurransetilsynet i forrige måned stevnet bensinforhandlerne i Sverige for kartellvirksomhet, har også det norske konkurransetilsynet intensivert overvåkingen av markedet.

I løpet av juli vil det bli kontroll hos samtlige forhandlere i Møre og Romsdal.

- Flere bensinforhandlere har begynt å skjule prisen for sine kunder. Det godtar vi ikke. Det skal ikke være slik at kunden får seg en overraskelse når han kommer til kassa, sier Odd-Arne Westgaard i Konkurransetilsynets kontrollkontor.