TJENER FETT: Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair har skapt seg litt av en formue etter å ha ledet landet, blant annet via foredragsvirksomhet. Et angivelig krav på nesten fire millioner for en 20 minutters tale, skal imidlertid har blitt for mye for EAT. Foto: NTB scanpix
TJENER FETT: Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair har skapt seg litt av en formue etter å ha ledet landet, blant annet via foredragsvirksomhet. Et angivelig krav på nesten fire millioner for en 20 minutters tale, skal imidlertid har blitt for mye for EAT. Foto: NTB scanpixVis mer

Full krangel om Blairs millionkrav for Stordalen-tale: - Han ville ikke tjent noen ting

EAT trakk seg på grunn av stiv pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet EAT Stockholm Food Forum. Konferansen, som er initiert og grunnlagt av Gunhild Stordalen, har i år trukket navn som kronprins Haakon og Mette-Marit, samt statsminister Erna Solberg.
 
I fjor var det imidlertid er større internasjonalt navn som toppet lista over foredragsholdere. USAs tidligere president Bill Clinton skal ha mottatt honorarlønn på 3,5 millioner kroner for innlegget han holdt, en stiv pris han har fått kritikk for.

I år var det tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair som skulle bli konferans store trekkplaster. En rekke rapporter i britiske medier i går hevdet imidlertid at Blair krevde vanvittige 330 000 pund for et tjue minutters foredrag.

Det tilsvarer 3941165 norske kroner.

- Krasjet over pris Ifølge Daily Mail ble Blair tilnærmet av byrået Kruger Cowne om å tale på konferansen. Ifølge avisa skal Blair ha bedt om et honorar på  250 000 pund pluss 80 000 pund i omkostninger.

Honoraret skulle bli gitt som et bidrag til konas veldedige organisasjon, Cherie Blair Foundation. Ifølge avisa tilbød EAT 125 000 pund (1,5 millioner) for Blair opptreden. Tross flere måneder med forhandlinger, skal avtalen ha krasjet.

Odd-Arvid Strømstad, som sitter i EATs administrative ledelse, sa til avisa at honoraret ble for høyt.

- Vi var i kontakt med dem, men prisen var for høy, så vi ønsket ikke å gå videre med det, sier han.

Strømstad gjentok overfor Dagens Næringsliv i går at Blairs pris ble for stiv for organisasjonen. Ifølge avisa Sunday Times tilbød EAT 215 000 pund, skriver DN.

- Jeg kjenner ikke igjen det tallet, og det ville også være helt uaktuelt for oss å tilby så mye penger. Det ble raskt klart for oss at hans honorarkrav lå på et helt annet nivå enn det som var aktuelt for oss. I tillegg har vi ikke samme behov som i fjor for å få ha den type navn, sier Strømstad til avisa.

Tidligere forpliktelser I en uttalelse benekter Blairs kontor at forhandlingene gikk i vasken over prisen.

- Blair kunne ikke delta fordi tidligere forpliktelser gjorde det praktisk umulig, skriver Blair-leiren.

- Det har ikke vært noen forhandlinger om pengene han ville tjene, fordi han ville ikke tjent noen ting for opptredenen, sier de i en uttalelse, ifølge The Independent.

Ingen av foredragsholderne mottar honorar i år.

- Byrået tilnærmet seg organisasjonen ut av det blå som EATs representanter. De spurte om Blair vile holde hovedtalen mot en donasjon til Cherie Blair Foundation, skriver de i en uttalelse.