Full krangel om Churchills mørke fortid: - En skurk

Ja, Winston Churchill var rasist, sier norsk biograf.

HELT: Det er ingen tvil om at britenes tidligere statsminister Winston Churchill er en helt. Han tilskrives æren for de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig. Likevel har debatten om hans mørkere sider igjen blusset opp. Her viser han sitt karakteristiske V-tegn for seier i etterkant av krigen. Foto: NTB Scanpix
HELT: Det er ingen tvil om at britenes tidligere statsminister Winston Churchill er en helt. Han tilskrives æren for de alliertes seier over nazistene under andre verdenskrig. Likevel har debatten om hans mørkere sider igjen blusset opp. Her viser han sitt karakteristiske V-tegn for seier i etterkant av krigen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det startet i det små etter Liam Neesons sjokkerende intervju i forrige uke. Den 66-årige «Taken»- og «Schindlers liste»-stjerna fortalte om et voldsomt raseri han bar på etter at en person nær ham ble voldtatt av det som ble beskrevet som en mørkhudet mann for mange år siden.

- Jeg gikk opp og ned i gatene med en batong, og håpet på at noen ville tilnærme seg meg. Jeg skammer meg over å si dette, men jeg gjorde det kanskje i ei uke, og håpet at en «mørkhudet jævel» skulle komme ut av puben og yppe til bråk, skjønner du? Slik at jeg på den måten kunne … drepe ham, fortalte Neeson i intervjuet med The Independent.

- Hvit nasjonalist og massemorder

Den tidligere Liverpool-stjerna John Barnes gikk i etterkant ut og forsvarte Neeson. Jamaica-fødte Barnes ble selv utsatt for rasisme på fotballbanen på 80- og 90-tallet, og mente Neeson fortjente en medalje fordi skuespilleren tok et oppgjør med sin egen tidligere forutinntatthet.

- Han sier at han skammer seg over det han følte. Du kan ikke bebreide ham for å tenke det, sa Barnes til Sky News.

HYLLER NEESON: Tidligere fotballstjerne John Barnes mener Liam Neeson bør hylles for å ha tatt et oppgjør med sine tidligere fordommer. Foto: NTB Scanpix
HYLLER NEESON: Tidligere fotballstjerne John Barnes mener Liam Neeson bør hylles for å ha tatt et oppgjør med sine tidligere fordommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da Barnes fikk spørsmål om nordirske Neeson burde miste sin ridderorden for kommentaren, svarte han følgende:

- La oss da ta ned statuen av Winston Churchill, en hvit nasjonalist (white supremacist) og massemorder, sa Barnes og viste til Churchill-statuen som våker over Palace of Westminster i London.

- Ja, Churchill var rasist

- Churchill var imperialist, og ja, Churchill var rasist, men hva så? Stort sett alle var jo rasister før, absolutt alle lagde hierarki av kulturer. Spørsmålet er hvordan dette manifesterte seg. Han var mindre rasist enn sin samtid, sier Churchill-biograf og journalist Jon Hustad til Dagbladet.

PÅ SOKKEL: Winston Churchill (1875-1965) står på sokkel utenfor Palace of Westminster i London. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ SOKKEL: Winston Churchill (1875-1965) står på sokkel utenfor Palace of Westminster i London. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den tidligere britiske statsministeren er spesielt kjent for sin ledelse av Storbritannia under andre verdenskrig, og han blir ofte kreditert for at de allierte til slutt klarte å vinne over Adolf Hitler og nazistene.

Tidenes brite

I 2002 ble Churchill kåret til tidenes største brite gjennom alle tider, og siden den gang har det blusset opp en større debatt også om hans svake sider.

Selv om forfatteren, politikeren og offiseren med de gudbenådede talegavene er blitt selve symbolet på demokratiets seier over tyranniet, er det ikke vanskelig å finne igjen både rasistiske uttalelser og handlinger fra den tidligere statsministeren.

En som har gjort seg virkelig upopulær denne uka, er finanspolitisk talsperson for det britiske arbeiderpartiet Labour, John McDonnell.

Da McDonnell ble spurt av Politico om han ville betegne Churchill som helt eller skurk, svarte han:

- Tonypandy - skurk.

OPPRØR: Det ble massive kamper i den wailisiske gruvebyen Tonypandy under en streik i 1910. Churchill har av flere blitt kritisert for sin håndtering av saken. Foto: Wikimedia Commons
OPPRØR: Det ble massive kamper i den wailisiske gruvebyen Tonypandy under en streik i 1910. Churchill har av flere blitt kritisert for sin håndtering av saken. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Gruvestreiken

Med det viser McDonnell til gruveopprørerne i landsbyen Tonypandy i Wales i 1910. Rasende gruvearbeidere gikk da ut i streik og endte opp med å legge sentrum i grus. Butikker ble knust, og gruveeiernes eiendommer ble rasert.

Churchill var da innenriksminister, og for å hjelpe politiet med å håndtere de streikende arbeiderne besluttet Churchill å sende soldater til Wales. De verste opprørene og gatekampene mellom politier og de streikende - der en arbeider døde - var over allerede før soldatene ankom byen.

Arbeideren skal ha dødd av hodeskader etter å ha blitt truffet av en stump gjenstand, men det ble aldri fastslått hvordan mannen døde. Hendelsen har likevel blitt brukt mot Churchill, da flere har kritisert den konservative innenriksministeren for å motarbeide arbeidere som benyttet seg av streikeretten sin.

FÅR KRITIKK: Labour-topp John McDonnell. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Labour-topp John McDonnell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En annen side ved Churchill

Hendelsen skal ha preget Churchill i lang tid etterpå, og ble ofte brukt mot ham seinere i politikerkarrieren. Da McDonnell ble bedt om å utdype kommentaren, svarte han følgende:

- Han var åpenbart en helt under andre verdenskrig, men det er en annen side ved Churchill, sier han til ITV News.

Winston Churchills barnebarn, den konservative politikeren sir Nicholas Soames, mener McDonnells kommentar er idiotisk.

- Jeg tror min bestefars rykte overlever et publisitetsdrevet angrep fra en tredjerangs «tikronersmarked»-Lenin. Jeg tror ikke dette vil ryste verden, sier barnebarnet til The Telegraph.

- Tidenes mest liberale

Hustad forteller om hendelsen i 1910.

- Det var ingen militære som drepte en arbeider, og Churchill holdt soldatene tilbake i flere dager fordi han var nervøs. Hans regjering var vennligstilt overfor arbeidere, men de var voldelige, la sentrum øde og ranet alle butikkene. Med de 270 politifolkene fra London førte det til et enormt masseslagsmål. Politifolkene var imidlertid ubevæpnet, sier forfatteren og journalisten.

FORFATTER: Jon Hustad skrev boka «Ung gigant» om Churchill og opptakten til første verdenskrig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORFATTER: Jon Hustad skrev boka «Ung gigant» om Churchill og opptakten til første verdenskrig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han omtaler Churchill som den mest prominente liberale politikeren i Storbritannia før første verdenskrig sammen med seinere statsminister Lloyd George.

- De bygget opp det som skulle bli velferdsstaten ved å innføre både alderstrygd og arbeidsledighetstrygd. De økte skattene for å dekke inn dette, og Churchill var veldig arbeidervennlig. Som justisminister er han den klart mest liberale i Storbritannia noensinne, mener Hustad.

«Barbariske mennesker»

Men det er ikke bare Churchills håndtering av de streikende gruvearbeiderne som har kommet til overflaten i den pågående debatten. Flere har også angrepet Churchill for hans tilsynelatende rasistiske holdninger.

I UNIFORM: Winston Churchill sammen med Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt under Teheran-konferansen i 1943. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
I UNIFORM: Winston Churchill sammen med Sovjetunionens leder Josef Stalin og USAs president Franklin D. Roosevelt under Teheran-konferansen i 1943. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Churchill er født i 1874 og vervet seg som soldat i 1895, da Storbritannia drev en meget aktiv kolonipolitikk. Det britiske imperiet merket samtidig motstand innad i imperiet og fra andre makter som USA og Tyskland.

Som den tidligere statsministeren selv formulerte det, nøt han spenningen av «artige små kriger mot barbariske mennesker».

Han deltok i kamphandlinger både i Pakistan og i Sudan, hvor han selv hevder å ha drept tre «villmenn». Han tjenestegjorde også i boerkrigene i Sør-Afrika, der britene satte opp konsentrasjonsleirer for både hvite og svarte sørafrikanere.

Som koloniminister var han også for ekstreme tiltak mot kurdere som gjorde motstand mot britisk styre i nåværende Irak. «Jeg er sterkt for å bruke giftig gass mot usiviliserte stammer», sa Churchill.

Han har også blitt kritisert for å ikke ha sørget for nødhjelp under hungersnøden i Bengal i India i 1943, selv om Storbritannia selv da var rammet av krig.

- Sa fæle ting om muslimer

Churchill har omtalt kikuyu-folket i Øst-Afrika som «brutale barn», indere som et «fælt folk med en fæl religion». Han benektet også at urfolk i Nord-Amerika og Australia var blitt utsatt for urettferdigheter fordi «en sterkere rase av høyere rang hadde kommet inn og tatt deres plass», skriver The Independent.

- Fortida har alltid blitt brukt politisk. Venstresida i Labour og identitetsbevegelsen er spesielt opptatt av å framstille fortida som en fæl plass de kan tilby et alternativ til. Ofte vil man framstille fortida som rasistisk og sterkt undertrykkende, og dermed ta distanse til det de mener representerer den. Da er det gjerne snakk om privilegerte hvite menn som gjerne er konservative, sier Hustad.

- Faghistorien er ikke slik, mener han.

Hustad forteller at Churchill ble stadig mer konservativ på sine eldre dager, og at han nok framstå som mer rasistisk på 50-tallet enn som ung.

- Churchill mente at jøder var «the most magnificent race», men sa fæle ting om muslimer. Det er interessant å undersøke Hitlers jødefiendtlighet, som endte i holocaust, men Churchill er av en annen rang, sier Hustad.

- En stor mann

Spaltist i The Guardian, Owen Jones, er blant dem som mener at dette har blitt underspilt i britisk historie.

- Det er ikke slik at vi glemmer å hylle Churchill, men når jeg tar opp disse tingene, er det en av de første gangene det blir sagt på nasjonal TV, sier han til Sky News i en debatt med radioprogramleder Patrick Christys.

- Han var ikke perfekt, men han var en mann av sin tid. Jeg hater å bruke det som en unnskyldning, men han gjorde også så mye bra, kontrer Christys.

- Winston Churchill var en rasist, men fortsatt en stor mann. Hadde det ikke vært for Churchill, ville ikke jeg vært i live, skriver den jødiske konservative politikeren og The Times-spaltisten Daniel Finkelstein.

- En stor tabbe

På tross av at det konservative partiet i Storbritannia nå lider under en opprivende Brexit-konflikt innad i partiet, og partiet ikke klarer å håndtere utmeldingen av EU, klarer heller ikke Labour å stjele stemmer på meningsmålingene.

Hustad tror ikke Churchill-kritikk er veien å gå framover.

- Det er to store briter som alltid vil bi satt høyest. Det er Shakespeare og Churchill. Det har spekulert på at Shakespeare ikke fantes, at han var en kvinne eller et kvinnekollektiv. Churchill er det britiske folk stolte over. Han holdt ut alene mot Hitler og hadde fantastiske taler, men selv ikke han skal de få ha som en helt lenger.

- McDonnells kritikk er veldig bra for de konservative. Når du begynner å gå løs på Churchill, er det en stor tabbe. Regjeringen som sitter nå, er kanskje den svakeste i britisk historie. Det helt utrolig at Labour ikke greier å framstå som et styringsverdig parti, mener Hustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer