UENIGE: Direktør i Statistisk Sentralbyrå, Torbjørn Hægeland, stilte opp i DBTV etter at islamkritiker Ole Jørgen Anfindsen (helt til venstre) gikk til angrep på SSBs metoder for å beregne innvandringen til Norge. Helt til høyre står Dagbladets Martine Aurdal. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
UENIGE: Direktør i Statistisk Sentralbyrå, Torbjørn Hægeland, stilte opp i DBTV etter at islamkritiker Ole Jørgen Anfindsen (helt til venstre) gikk til angrep på SSBs metoder for å beregne innvandringen til Norge. Helt til høyre står Dagbladets Martine Aurdal. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Full krangel om innvandrertall

Statistisk Sentralbyrå slår tilbake mot anklager fra Breivik-vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - SSB er en uavhengig kunnskapsinstitusjon som lager analyser etter faglig skjønn, ikke som et resultat av eller påvirkning av politiske holdninger eller føringer, sa SSB-direktør Torbjørn Hægeland til Dagbladets direktesendte nett-TV, DBTV, i ettermiddag.

Islamkritiker Ole Jørgen Anfindsen var krass i sin kritikk av SSB da han stilte som sakkyndig vitne i Oslo tingrett i dag:

-Statistisk Sentralbyrå har bevisst underrapportert sine prognoser om innvandring, fastslo han, og gikk langt i å antyde at SSB-ledelsen lot seg styre av politikere som ønsket å holde de reelle tallene hemmelig for folk.

Anfindsen, som er forfatter og samfunnsdebattant, driver det innvandringskritiske nettstedet HonestThinking og var en av de fire innvandringskritiske vitnene innkalt av Anders Behring Breiviks forsvarere. Han brukte store deler av presentasjonen sin i retten på å angripe SSB og deres metoder for å beregne nettoinnvandringen til Norge før 2006.

- Misbrukt rapporter - Man trenger ikke lide av vrangforestillinger for å hevde at visse SSB-forskere har misbrukt SSB-rapporter til å stoppe munnen på innvandringskritikere, sa islamkritikeren i retten.

Anfindsen la fram et diagram han hadde laget over den reelle nettoinnvandringen i perioden 2000-2011.

- Dagens nivå med hensyn til nettoinnvandringen er tre ganger så stor per år enn det de regnet med i 1991, sa han.

- Hovedpoenget mitt er at man unnlot å drøfte scenarioet i tilfelle nettoinnvandringen ble større enn SSB regnet med, sa Anfindsen, og påpekte at SSBs ledende demografer opptrådte uredelig ved fortsatt å argumentere for prognosene fra 1991.

- For lave tall følge Anfindsen slo SSB i 1991 fast at nettoinnvandringen i snitt ville bli maksimalt 12 000 per år.

- Dette til tross for at enhver med et minimum av realfaglig skolering kunne se at prognosene var verdiløse ble de misbrukt som argumenter helt fram til 2005. Grovt misbrukt vil jeg si, sa Anfindsen og la til:

- Helt fram til 2005 ble prognosene misbrukt til å argumentere for at «innvandringen i hvert fall ikke vil overstige» det ene eller andre nivået. Dette ble gjort av diverse politikere og samfunnstopper. Det vitner om slurv og inkompetanse. Det samme ble imidlertid også gjort av noen av SSBs ledende demografer. Det er uredelig.

Unngår sannheten I DBTV i ettermiddag utdypet Anfindsen synsspunktene sine:

- Jeg har en intens oppfatning av at ulike statistikkbyråer i europeiske land - ikke minst i Norge - nøler med å fortelle oss sannheten om hva som er i ferd med å skje. Selv om SSB har skjerpet seg de siste åra, er det mye som tyder på at politisk press førte til at forskerne nedtonet den demografiske utviklingen for å unngå frykt og uro i samfunnet, sa han.

SSB-direktør Hægeland innrømmer at prognosene de laget tidlig på 1990-tallet var for lave. Men dette var ikke en bevisst underrapportering, framholdt han.

- Heller ikke vi kunne forutse og ta høyde for den sterke arbeidsinnvandringen og de store endringene som EU-utvidelsen medførte. Det var vanskelig å spå på forhånd at en såpass stor gruppe mennesker fikk mer eller mindre fri tilgang til Norge, sa han.

Også krigen på Balkan - og påfølgende flyktningestrøm - var ikke medberegnet i tallene, påpekte SSB-direktør Hægeland.

- Liksom for 20 år siden er det i dag umulig for oss å gi et sikkert tall for innvandring i framtida, sa SSb-forsker Lars Østby, som stilte opp i DBTV sammen med Hægeland etter krafttsalven fra Ole Jørgen Anfindsen i Oslo tingrett.

- Noe som ikke stemmer I retten etterlyste Anfindsen en offentlig undersøkelseskommisjon for å kartlegge hvordan SSB kunne gi prognosene de gjorde. Han mente at SSB-forskeren som skrev rapporten i 1991 tok sterke forbehold og tolket dette som om «noen har vridd rundt armen på ham» og at forskeren hadde skrevet en rapport han egentlig ikke kunne stå inne for.

Som bevis på at SSB holdt de reelle innvandringstallene hemmelig for offentligheten, trakk Anfindsen fram ulike uttalelser fra tidligere statsminister Kåre Willoch. Han siterte fra en artikkel i Dagbladet i 2007 med tittelen «Kåre Willoch advarer mot ikke-vestlig innvandring»:

«Vi prøvde å begrense innvandringen, men det var ingen enkel sak. Store konflikter har ført til store flyktningestrømmer og vi har ikke ønsket å bryte våre internasjonale forpliktelser, sier Willoch som sier at antallet innvandrere er som forventet. Vi viste hvor det bar hen, vi ble forelagt slike scenarier allerede i 1988.»

- Willoch sier altså til Dagbladet at han i 1988 visste hvor det bar hen. Samtidig ser vi at SSB helt fram til 2005 kjempet med nebb og klør mot den erkjennelsen Willoch hevder å ha att siden 1980-tallet. Her er det noe som ikke stemmer, sa Anfindsen.

- Helt feil - Enten blander han og er unøyaktig, ellers står vi overfor en eller annen form for korrupsjon, mente forfatteren. Og ga uttrykk for at han fester mest lit til den siste teorien.

- Det er helt uakseptabelt. Sånn kan vi ikke ha det. Det er helt ødeleggende for den tilliten vi må ha til viktige samfunnsinstitusjoner, sa han.

SSB-direktør Torbjørn Hægeland avviser at politikerne fikk tilgang på andre innvandrertall enn den øvrige befolkningen.

- Selv om dette var før min tid og jeg ikke har førstehåndskunnskap om det som skjedde, føler jeg meg rimelig trygg på at disse anklagene er feil. Jeg har snakket med andre som jobbet her på den tida, og ingen kjenner til at Willoch skulle ha fått informasjon under hånden. Vi publiserer våre analyser til alle samtidig og gir ikke politikere annen informasjon enn andre, sa han.

Kåre Willoch mener Ole Jørgen Anfindsen tar feil når han anklager SSB for å ha underrapportert innvandringstallene.

- Jeg synes ikke han sannsynliggjorde påstanden sin heller. Det er ikke noe rart at prognoser ikke slår til. Det skjer forandringer både i politikk og økonomi - og når innvandringen har steget kraftig, henger det sammen med at vi har gjennomgått store forandringer i verdensøkonomien og i norsk økonomi, sier han.

Den tidligere Høyre-politikeren understreker overfor Dagbladet at han ikke hadde tilgang på andre tall enn folk flest.

- Jeg tror nok Anfindsen har misforstått litt. Det jeg mente var at når man har sett forandringer i økonomi og politikk, er det ikke rart at innvandringen øker. Jeg skal ikke påstå at jeg visste dette allerede på 1980-tallet, det ville vært for fantasifullt, sier Willoch.