Sprenging i Oslofjorden:

Full krangel om Norges usynlige gigantmur

- Sprengingen vil ødelegge mer enn vi kan drømme om å restaurere, sier miljøorganisasjon.

USYNLIG: Et 140 år gammelt forsvarsverk ligger i veien for Kystverkets alternative sjørute til Oslo. Forsker André Staalstrøm sier jeteen har skapt et unik dyreliv i Oslofjorden. Foto: Tor Richardsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kystverket planlegger å sprenge havbunnen utenfor Drøbak. Formålet er å tilrettelegge for at enda flere båter kan seile inn og ut av Oslofjorden.

I dag er det ikke mulig for store båter å seile på vestsiden av Håøya (se kart). Dette sundet er i dag blant annet sperret av den såkalte jeteen - en undervannsmur som ble bygget av forsvaret på 1800-tallet. I dag sperrer jeteen fjorden vest for Oscarsborg festning. Formålet er å tvinge båter inn det smale Drøbaksundet for å ha militær kontroll - slik som faktisk skjedde da den tyske Blücher ble torpedert i 1940.

- Fagmiljøene konstaterer at Oslofjorden er i ferd med å kollapse. Det siste vi trenger nå er en kunnskapsløs sprenging i fjorden, sier en oppglødd Rasmus Hansson (MDG).

- Sprengingen vil dessuten foregå i et hummerreservat. I første omgang betyr det at vi blåser et hardt tilkjempet reservat i filler. Hummerreservatene er blant de få gode tingene som har skjedd Oslofjorden de seineste åra.

- Men dette er bare konsekvensene på kort sikt. Kystverkets planer kan uten tvil få store konsekvenser for strømningsforhold, brygger og strender, friluftsliv og siste men ikke minst for alt liv i og ved fjorden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer