Full krangel om samehomomillioner

Risten Heatta (45) vil ha likestillingsministeren på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Hva er dette for noe? Hvorfor blir vi mistenkeliggjort?, nesten roper Risten Ravna Heatta til Dagbladet.no.

Hun leder Nettverk for samiske lesbiske og homofile. I dag er hun svært opprørt over hvordan hun blir framstilt av likestillingsdepartemenet og av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH).

- Håper hun blir fulgt opp

Bråket startet da statssekretær Kjell Erik Øye i departementet uttalte til NRK Sameradioen at «Vi kan ikke bevilge penger til en organisasjon som bare framstår som én person». I dag fulgte lederen for LLH, Jon Reidar Øyan, opp med å antyde at en granskning må til.

- Jeg håper Sametinget følger opp Risten Ravna Heatta og sørger for at pengene blir brukt på en tilfredsstillende måte. Vi i LLH stiller oss fullt og helt bak statssekretæren, sa han.

Dermed står de to homorepresentantene steilt mot hverandre, samtidig som Heatta føler seg sveket av regjeringen. Hun fnyser av at hun beskyldes for å være eneste «medlem» av nettverket hun representerer.

- Jeg er overhodet ikke alene, slår hun fast.

- Må ha samisk kunnskap

OPPRØRT: Risten Heatta (45) mener hun og hennes homonettverk blir urettferdig behandlet og at de må få statlige midlert til blant annet å drive informasjonsarbeide blant unge homofile samer. Foto: FRANK KARLSEN
OPPRØRT: Risten Heatta (45) mener hun og hennes homonettverk blir urettferdig behandlet og at de må få statlige midlert til blant annet å drive informasjonsarbeide blant unge homofile samer. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Siden hun selv kom ut av skapet for 22 år siden har hun engasjert seg sterkt i å hjelpe dagens unge samiske homofile som er i en vanskeligere situasjon, og de siste åra har Heatta formalisert arbeidet, som har foregått på frivillig basis.

I dag kaller hun seg samenes svar på Kim Friele, og har ikke tenkt å gå stille i dørene.

Da Sametinget nylig ga nettverket 480 000 kroner i støtte til flere konkrete prosjekter, skal det ha vært første gang ildsjelen har fått offentlige midler i denne størrelsesordenen.

Departementet har bare gitt avslag, ifølge Heatta.

45-åringen oppgir at hun har knyttet til seg samiske ungdommer over hele landet, som vil bidra som «levende løpesedler» og fungere som rådgivere og støttespillere for unge samer som vil ha hjelp i forbindelse med legningen sin.


- Man må ha kunnskap om det samiske samfunnet for å gjøre dette, og det har ikke LLH, understreker den mangeårige aktivisten. Hun har nå fått et lite kontor i Samisk hus i Oslo, der den eneste gjenstanden på skrivebordet foreløpig er en laptop Heatta har lånt av ei venninne.

- LLH fikk nylig bevilget millioner blant annet for å arbeide konkret med samer. Hva skal de pengene brukes til, og hva har LLH gjort for samer tidligere? Jeg er ingen mistenksom person, men når jeg selv blir mistenkeliggjort på denne måten må jeg stille noen spørsmål, sier 45-åringen til Dagbladet.no.


Hun mener statsråd Anniken Huitfeldt (Ap) selv må på banen.

Full krangel om samehomomillioner

- Ungdommene har ringt meg i dag og spør: «Hvorfor sier ikke likestillingsministeren noe?» Jeg håper inderlig at Huitfeldt selv vil behandle saken nå. Vi har behov for mer midler, sier Heatta.

- Udokumentert

Mer midler får ikke homonettverket i første omgang, konstaterer statssekretær Kjell Erik Øye overfor Dagbladet.no.

- For halvannet år siden satt jeg på et møte med Heatta der jeg eksplisitt ba henne dokumentere at hun faktisk representerer en organisasjon. Denne dokumentasjonen har vi aldri fått, så jeg føler meg ikke spesielt truffet av kritikken, sier han.

Ifølge Øye taler det også møt Heatta at nettverket ikke har levert regnskap for 50 000 kroner som i fjor ble bevilget fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet i forbindelse med Skeive dager - et regnskap Heatta opplyser er på vei.

- Du kan ikke få millioner utbetalt på bakgrunn av god vilje. Om vi får dokumentasjon på at dette er en seriøs organisasjon, kan vi vurdere slike søknader på nytt, sier Øye.

(Statssekretær Kjell Erik Øye var for omlag 17 år siden aktiv i en av de homofiles interesseorganisasjoner som senere dannet LLH - men understreker at han ikke har hatt noen bånd til LLH etter dette.)

Heller ikke Jon Reidar Øyan i LLH føler seg rammet i særlig grad av Heattas kritikk.

- Vi har prøvd én gang tidligere å jobbe opp mot Sametinget, men den gang kom Heatta på banen og gjorde det klart at det var hennes domene. Jeg gidder ikke krangle i media om hvem som kunne gjort hva, men registrerer at det var til oss departementet sist kom med en henvendelse om dette temaet, sier han til Dagbladet.no


Øyan understreker imidlertid at LLH også på egen hånd kunne gjort mer for samiske homofile, bifile og transseksuelle.

- Vi tar selvkritikk på at de som roper høyest kanskje har fått mest oppmerksomhet, på bekostning av blant andre samene, sier LLH-lederen.

<B>TAR KRITIKKEN MED RO:</B> Leder i LHH, Jon Reidar Øyan, tar i likhet med Anikken Huitfeldts departement tiraden fra den samiske homoforkjemperen med en klype salt.