KRANGEL: Bistandadvokatene oig forsvarerne er uenige om ofrene i sex-fellesaken skal grilles om de ønsket å kjøpe sex eller ikke. Her er bistandsadvokat  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRANGEL: Bistandadvokatene oig forsvarerne er uenige om ofrene i sex-fellesaken skal grilles om de ønsket å kjøpe sex eller ikke. Her er bistandsadvokat Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Full krangel om sex- kjøp i sexfelle-retten

Forsvarerne: Formildende.Bistandsadvokatene: Straffeskjerpende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem av de åtte ofrene i sexfelle-rettssaken har forklart seg om mareritt-timene etter at de ble lokket i en leilighet av en eller to unge jenter under dekke av at de ønsket å ha sex med dem. Der ble de overrumplet av to menn som ranet, slo og presset de for penger og verdier.

De tiltalte erkjenner forholdene og har i retten sagt at de vil ta sin straff. De beklager også hva de utsatte disse åtte mennene for. Samtidig mener de tiltalte at alle ofrene avtalte kjøp av sex med jentene, noe som etter loven er ulovlig.  Ifølge den hovedtiltalte 19-åringen var dette utgangspunktet for forretningsideen hans - å sikre at ofrene skriftlig sa de ville betale for seksuelle tjenester, slik at de kunne bruke det mot dem senere.  Ofrene bestrider at de ville kjøpe seksuelle tjenester.

Som Dagbladet tidligere har skrevet krever ofrene opp mot 100 000 kroner i oppreisning for hva de har vært gjennom, som et plaster på såret i tillegg til erstatning for økonomisk tap.

Krangel I retten bygges det nå opp til krig om hvor mye denne oppreisninga bør være. Forsvarerne til de to tiltalte mennene på 19 og 26 år, mener ofrene og deres bistandsadvokater legger lista alt for høyt.

- Ofrene har bidratt til å sette seg selv i denne situasjonen. Jeg mener skadelidtes medvirkning bør få betydning for oppreisningskravet som vi mener er lagt for høyt, sier advokat Ole Petter Drevland som forsvarer 26-åringen.

19-åringens forsvarer, advokat Annette Barlinn, mener spørsmålet om hvorvidt det ble avtalt sexkjøp eller ikke er naturlig tema i denne saken.

- Det er ønskelig å belyse om det er forhold i saken som gir grunn til å sette opp eller ned kravet om oppreisning alle forhold tatt i betraktning, sier Barlinn til Dagbladet.

Flere bistandsadvokater har reagert på forsvarernes grilling av ofrene.

- Det er ikke slik at vi ikke mener det er grunn til oppreisning i saken, men vi mener det er grunn til å redusere den. Så får det til slutt være opp til retten å bestemme hvilket nivå den skal ligge på, sier Drevland.

Bistandsadvokat Aase Karine Sigmond, som representerer flere av ofrene, mener det motsatte.

- Hvis det er slik at det er sexkjøp, så gjør det handlingene enda mer alvorlige. Det vil bety at oppdagelsesrisikoen er lavere, det framstår mer organisert og planlagt. Jeg mener det er straffeskjerpende, sier Sigmond, som understreker at ofrene sier det ikke har vært kjøp av seksuelle tjenester.

Aktor, politiadvokat Pål Vatsend, sier han forholder seg til de fornærmede forklaringer. Han sier det ikke er dokumentasjon i saken som belyser om det er inngått sexkjøp-avtaler eller ikke.

- Fortjente ikke juling Den hovedtiltalte 19-åringen har også blitt spurt i retten om han mener hans ulovlige handlinger rettferdiggjøres dersom det er slik at ofrene har gjort noe ulovlig også.

- Jeg prøver ikke å dempe min egen skyld. Uavhengig av de har gjort, fortjente de ikke juling eller å bli utsatt for noe. Samtidig, har de lest en avis en gang, kan de forvente at noe kan skje når de går inn i en slik situasjon, sa 19-åringen i retten i går.

I RETTEN: Den unge ransligaen sitter alle på tiltalebenken med sine forsvarere. Jentene på 19 og 21 år bak, mens mennene på 19 og 26 sitter foran. Tegning: Fedor Sapegin
I RETTEN: Den unge ransligaen sitter alle på tiltalebenken med sine forsvarere. Jentene på 19 og 21 år bak, mens mennene på 19 og 26 sitter foran. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer