Full krangel om skatteløfte

Frp-Siv nekter for å ha lovet 100 milliarder i skattelette.

GEMYTTLIG DUELL:. Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jens Stoltenberg møttes til politisk duell tidligere i dag. Det var tydelig at de to liker å debattere mot hverandre. Her er det fotografert sammen ved en tidligere anledning, med statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) i bakgrunnen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GEMYTTLIG DUELL:. Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jens Stoltenberg møttes til politisk duell tidligere i dag. Det var tydelig at de to liker å debattere mot hverandre. Her er det fotografert sammen ved en tidligere anledning, med statssekretær Hans Kristian Amundsen (Ap) i bakgrunnen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møttes Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg til politisk duell om hvilken retning Norge bør ta de neste fire årene. Stoltenberg mener debatten ga en viktig avklaring:

- Vi har jo fått bekreftet at Frp vil gi 100 milliarder kroner i skattelette. Det er ikke mulig å gjennomføre uten at det går ut over helse, skole og eldreomsorg. Dette er en av de store motsetningene i denne valgkampen. Høyre og Frp vil bruke de store pengene på skattelette til de aller rikeste, mens vi vil bruke pengene på helse, skole og eldreomsorg.

Under debatten avkreftet ikke Siv Jensen skatteløftet, men sa at dersom Frp får gjennomslag for i noe nærheten av det, skal hun være glad.

Siv nekter Etter debatten blir imidlertid skatteløftet kategorisk avvist av Frp-lederen:

- Hans påstand om 100 milliarder i skattelette er hans, den har aldri kommet fra oss. Det vi er opptatt er å redusere det samlede skatte- og avgiftstrykket, mest for helt vanlige lønnsmottagere. Og hvis vi klarer å få til en betydelig reduksjon i av skattetryket, så er vi kjempefornøyd, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen sa til Dagbladet i februar at partiet ser for seg skatteletter på mellom 50 og 100 milliarder, noe som også reflekteres i partiets siste alternative statsbudsjett.

Stoltenberg sier til Dagbladet at selv skattekutt på 50 milliarder vil medføre dramatiske konsekvenser.

Dagens debatten oppstod som et felles initiativ fra de to partiene, i kjøvannet av Siv Jensens landsmøtetale der hun gikk knallhardt ut mot «Den norske modellen», et begrep hun mener Ap har funnet på (i motsetning til den nordiske modellen) - og som bare betyr det Ap til enhver tid er for.

Fleip og moro Tonen dem imellom dem var imidlertid gemyttlig - og til tider fleipete.

- Jeg liker debatt. Dette var en god debatt fordi vi fikk fram forskjellene. Frp og Høyre blir jo de dominerende partiene i en eventuell borgerlig regjering, sier Stoltenberg.

- Dette er morsomt. Det er gøy fordi han er en skarpskodd debattant, som jeg syns det er gøy å duellere med. Man må være godt forberedt. Men det er også viktig, fordi det får fram forskjeller i norsk politikk. Jeg tror det skaper engasjement hos velgerne, og det er tross alt det valget handler om. Det handler om hvordan vi skal løse de uløste oppgavene i samfunnet vårt. Og det handlet denne debatten om, sier Jensen.

Debatten ble produserte av Arbeiderpartiet og ledet av tidligere NRK-journalist Tom Berntzen. De to partiene splitter imidlertid regninga for arrangementet, får Dagbladet opplyst.