Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krangel om svarte penger

Skattemyndigheten vil ha seg frabedt Dagsavisens påstand om at etaten har gått til fornyet innsats mot den svarte økonomien. NTB trakk sitt sitat av Dagsavisens oppslag - for andre dag på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ola Nordmann handler svart for 22 000 i året» hevder Dagsavisen i dag, og slår fast at 78 personer håndplukket av Skattedirektoratet skal fotfølge den svarte pengestreømmen i Norge.

Skattedirektoratet benekter kjennskap til denne storinnsatsen, og skjønner ikke hvor Dagsavisen har fått tallene sitt fra.

- Vi gjør en stor innsats på dette området, og flere etater har samarbeidet om dette siden 1996. men vi har ikke satt ned noe nytt organ eller en ny ekspertgruppe, sier informasjonsrådgiver Birgit Foss i Skattedirektoratet til Dagbladet.no.

Når det gjelder anslaget på at hver nordmann handler svart for 22 000 i året, benekter Foss at etaten har slike tall.

- Det ligger litt i sakens natur at vi ikke har eksakte tall, sier Foss.

NTB dementerte

NTB sendte ut en nyhetsmelding om Dagsavisens oppslag ved 5-tiden i dag morges. Tre timer seinere trakk de saken med den begrunnelse at Skattedirektoratet mente den var feil. Hendelsen ble tatt opp som egen sak på telgrambyråets morgenmøte, og nyhetssjef Ole Kristian Bjellaanes skal skrive en intern oppsummering av saken.

- Dette er først og fremst et problem for Dagsavisen, sier Bjellaanes til Dagbladet.no, men legger til at han generelt oppfatter norske medier, inkludert Dagsavisen, som troverdige.

Men av og til tar også avisene feil.

- Mine folk på nyhetsdesken har lang trening i å vurdere andres nyheter. De sier at man skal sjekke bruken av statistikk godt. Det er et omfattende og vanskelig felt der det er mange feller å gå i, advarer Bjellaanes.

Andre dag på rad

Også i går valgte NTB å trekke opplysninger som baserte seg på et førstesideoppslag i Dagsavisen. Osloavisen meldte nemlig at en av fire ble hjemme fra jobben minst en dag i måneden på grunn av kjefting på jobben. En god nyhet, som fort ble snappet opp av NTB og dermed en rekke andre medier.

En nærmere gjennomgang av tallene fra Statistisk sentralbyrå som var avisens kilde, viste at journalisten hadde misforstått en litt forvirrende tabell. En av fire arbeidstakere føler seg riktignok nedfor minst en gang i måneden på grunn av kjeft og mobbing på jobben, men ikke nødvendigvis så mye at de er borte fra jobben.

Dagsavisens redaktør Hilde Haugsgjerd kommenterer NTBs behandling av Dagsavisens oppslag de to siste dagene slik:

- Vi er vel den avisen som blir sitert mest av NTB. At dette (meldinger trekkes/endres, red. anm) nå har skjedd to dager på rad skal man ta med en klype salt.

Avisen ser nå på dagens oppslag på nytt.

- Vi har dobbeltsjekket saken, og står på at den er riktig. Så tidlig som i 1999 skrev NTB en sak der Skattedirektoratet oppjusterte anslagene for størrelsen på den svarte økonomien i Norge, sier nyhetssjef Håkon Borud i Dagsavisen til Dagbladet.no.

Hele Norges coronakart