Full krig brutt ut mellom regimet og opposisjonen

For første gang siden fredsavtalen trådte i kraft i Syria i går.

INGEN VÅPENHVILE:  Ifølge opposisjonen i Syria bombet regimet disse bygningene i Homs for tre dager siden. Foto: Shaam News Network / Handout / Reuters
INGEN VÅPENHVILE: Ifølge opposisjonen i Syria bombet regimet disse bygningene i Homs for tre dager siden. Foto: Shaam News Network / Handout / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge aktivistgruppa Det syriske observatoriet for menneskerettigheter har kamper mellom opposisjonen og regimet brutt ut i Syria.

Dette skjedde i dag tidlig i landsbyen Khirbet Joz, ved grensa til Tyrkia, ifølge Al Jazeera.

Observatoriet sa videre at tanks har stått i formasjoner i forkant av sammenstøtene.

Også Al Jazeeras reporter i den tyrkiske byen Uluyol har snakket med personer som har blitt fortalt om brutale kamper, som nå har pågått i over to timer. 

30 observatører USA har foreslått å sende 30 ubevæpnede observatører inn i Syria for å undersøke om den «syriske regjeringen synlig oppfyller alle sine forpliktelser».

Disse skal kunne bevege seg fritt og uhindret i landet, kreves det.

Men det er usikkert om resolusjonsforslaget blir anerkjent i FNs sikkerhetsråd. Kina og Russland har tidligere lagt ned veto mot to andre forslag om Syria.

Over 9000 personer er hittil drept i det mange kaller en «voksende borgerkrig» siden de første demostrasjonene fant sted i mars i fjor. Regimet, skylder på sin side på terrorister og bevæpnede grupper for ugjerningene og mener mer enn 2000 sikkerhetsstyrker har blitt drept.

Krav om våpenhvile Forpliktelsene Syria tidligere har gått med på er av tidligere generealsekretær i FN og nå fredsmegler, Kofi Annan, kalt sekspunktsavtalen.

Ifølge avtalen skulle Syria ha trekt sine styrker tilbake fra tettbefolkede områdeer og slutte å bruke tunge våpen i de samme områdene.

Dette har ikke blitt gjort.

Avtalen gjaldt fra i går morges klokka 06, og Annan sa seinere på dagen at våpenhvilen så ut til å holde siden det bare hadde kommet enkelte meldinger om sammenstøt etter dette.

Det nye resolusjonsforslaget fra USA krever videre at all form for væpnet vold skal stanses fra alle parter i Syria.

I går sa FNs generalsekretær, Ban Ki-moon har de jobbet for å få sendt en gruppe observatører til landet så fort som mulig.

Styrken skal ledes av den norske generalmajoren Robert Mood.

I dag ettermiddag er det ventet at syrerer trekker ut i gatene og demonstrerer mot regimet, etter at opposisjonen oppfordret til dette.

VIL HANDLE RASKT:  Genralsekretær i FN, Ban Ki-moon, sa i går at FNs sikkerhetsråd jobbet med å sende 30 ubevæpnede observatører, ledet av norske Robert Mood, til Syria. Foto: Denis Balibouse / Reuters
VIL HANDLE RASKT: Genralsekretær i FN, Ban Ki-moon, sa i går at FNs sikkerhetsråd jobbet med å sende 30 ubevæpnede observatører, ledet av norske Robert Mood, til Syria. Foto: Denis Balibouse / Reuters Vis mer