Full krig fra første dag

Det ble dramatisk i retten fra første dag da forsvarer Cato Schiøtz barket sammen med Steinar Wiik Sørvik. Schiøtz hevdet at Lars Grønnerød hadde drapsvåpenet hjemme hos seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første konfrontasjonen kom allerede under Cato Schiøtz' innledende foredrag. Forsvareren til Per Orderud mente at det mest sannsynlige var at Lars Grønnerød hadde drapsvåpenet. Han trakk fram et vitne som har forklart at han så det som kan ha vært drapsvåpenet hjemme hos Lars Grønnerød etter trippeldrapene. Vitnet trakk senere forklaringen sin, sa Schiøtz.

Wiik Sørvik brøt inn og ba Schiøtz slutte med det han mener var ren prosedyre.

Opptrinnet viser med stor tydelighet skillelinjene mellom Schiøtz og Sulland på den ene siden og Kjærvik og Wiik Sørvik på den andre siden.

I sine innledende foredrag har Sulland og Schiøtz trukket fram troverdighetsproblemene til Grønnerød og Kirkemo Haukeland.

- Under rettssaken vil vi få to vidt forskjellige versjoner av handlingsforløpet, sa Sulland som i likhet med Schiøtz stilte spørsmål ved om Anne Orderud Paust var det egentlige målet for attentatet. Begge stiller seg tvilende til at økonomi og Orderud gård er et fullgodt motiv for å ta livet av tre personer.

- Alle tror Kristin

På raden bak Per og Veronica sitter Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød.

Forsvarer Kjærvik mener at Kristin Kirkemo Haukeland har snakket sant hele tiden, og at påtalemyndigheten vet det. Men de tror ikke på henne når hun sier at hun ikke har deltatt i planleggingen selv. Tiltalen reflekterer hennes forklaring, sa Kjærvik i dag.

- Politiet, påtalemyndigheten og riksadvokaten, alle tror Kristin helt fram til planleggingen. Men de tror ikke at hun hoppet av på et punkt, sa Kjærvik. Han mener at Kristins rusproblemer kan ødelegge hennes troverdighet i retten, men hun har ikke motiv, hevdet forsvareren.

- Jeg vil anta at det å gjøre noe så fundamentalt galt som å ta livet av tre mennesker krever et motiv. Kristin Kirkemo Haukeland har ikke motiv hevdet han.