Full krig i FN

Det var ordkrig i FNs sikkerhetsråd i går. USA og Storbritannia og Frankrike og Russland tordnet sammen og flagget uenighet om Irak i TV-flomlyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Frankrike godtar ikke tidsfristen for irakisk avvæpning - 17. mars, og sannsynligheten var i går kveld stor for at vi om bare to uker får et angrep på Irak uten godkjenning fra FN.

Det franske nei

Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin gikk veldig langt i å antyde at de vil nedlegge veto mot det amerikanske resolusjonsforslaget som kommer i neste uke.

Presset av reportere på om Frankrike vil nedlegge veto mot en ny resolusjon som begrunner krig mot Irak, svarte utenriksminister Dominique de Villepin: - Frankrike vil aldri akseptere en resolusjon som åpner for en automatikk i forhold til å starte en krig.

Da han fikk spørsmål om det betydde at Frankrike vil legge ned veto, svarte han: - Jeg tror du har svaret.

Flammende innlegg

Han holdt et flammende innlegg i Sikkerhetsrådet, der han argumenterte for at våpeninspektørene må få mer tid nå som inspeksjonene begynner å bli effektive. Han advarte mot en farligere verden etter en krig mot Irak. Og han sa at situasjonen er så alvorlig at det neste møtet i rådet bør bli et møte med stats- og regjeringssjefene, som må diskutere hva slags verdensorden vi skal ha.

Det betyr at det kan være Frankrikes president Jacques Chirac som selv får ansvaret for et eventuelt fransk veto.

Men observatører her i FN mener at Frankrike fortsatt kan ha en mulighet til å bare avstå i en avstemning i begynnelsen av neste uke. Mest sannsynlig kommer den avgjørende resolusjonen opp på tirsdag. Det var elleve utenriksministere til stede på møtet i går.

Sjelden har FN-bygningen vært så fylt av folk. Det var en åpenbar stemning av å være i ellevte time.

Kjempet innbitt

Den franske uttalelsen kom etter den britiske utenriksministeren Jack Straws tale. I den foreslo Straw et tillegg til foreslåtte resolusjonen, et tillegg som innebærer en konkret tidsfrist for når Saddam Hussein betingelsesløst skal ha nedrustet. Fristen det er snakk om, er 17. mars.

Det var Storbritannia som kjempet mest innbitt for en resolusjon med tidsfrist 17. mars, vel vitende om at USA vil ha en kortest mulig tidsfrist.

Holdningen til president George W. Bush presenterte han selv natt til i går. Hans appell til verden er at han vil vise hvem som vil ta ansvaret for at en mann som Saddam Hussein ikke fjernes fra makta. I en henvisning til et nytt resolusjonsforslag sa han: «Stem. La oss se kortene deres.»

Bakgrunnen for tidsfristen er det intense arbeidet med å skaffe ni sikkerhetsrådsstemmer til det amerikansk/britisk/spanske resolusjonsforslaget som begrunner et angrep. Ved å gi en tidsfrist er ballen spilt over til Saddam og gir ham en sjanse til.

Dette kan være mer akseptabelt for de andre avgjørende landene i Sikkerhetsrådet, Angola, Guinea, Kamerun, Chile, Pakistan og Mexico. Men deres positive stemmegiving spiller ingen rolle, dersom Frankrike legger ned veto. En muslimsk stormakt som Pakistan var i går helt klar i sin støtte til å gi våpeninspektørene mer tid.

Intet grunnlag

Formelt sett var møtet i går en orientering fra Hans Blix om Iraks samarbeidsvilje overfor FNs våpeninspektører.

Begge sider i konflikten, den amerikansk/britiske og den fransk/tysk/russiske, fant argumenter for sitt standpunkt i Blix' materiale.

Blix ga intet klarsignal til krig. Han tok ikke stilling til angrep eller regimeskifte i Irak, men ga en rapport om sitt oppdrag, som er å inspisere Iraks vilje til avvæpning. Han sa at Irak på noen felt hadde vist en positiv og aktiv vilje til samarbeid, men at svært mye gjensto på andre områder.

Han avsluttet med å si at en full våpeninspeksjon av Irak ikke vil ta dager eller uker, men måneder.

HOLDER SAMMEN: Storbritannias utenriksminister Jack Straw (t.v.) og USA-kollega Colin Powell har sete ved sidenav hverandre i Sikkerhetsrådet, og står steilt imot synet til blant andre Russland og Frankrike.