Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig i Gaza

Livredde sivile palestinere flykter fra gatekamper og helikopterangrep i Gaza. Israel er tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Så skjedde det palestinerne har ventet i frykt på i over ei uke: Israelske bakkestyrker med kanonutstyrte tanks støttet av kamphelikoptre har rykket inn i nordområdene i Gaza og tatt kontrollen over bosettingene de forlot for under et år siden, samt den palestinske byen Beit Lahiya ved grensa til Israel.

Kjemper mot

Den israelske invasjonen skjer ikke uten motstand. Palestinere uten skuddsikre vester eller hjelmer, men utstyrt med hjemmelagde granater, bomber og automatgeværer kjempet mot en av verdens mektigste militærmakter.

En israelsk soldat ble skutt og drept av en palestinsk skarpskytter og en annen soldat såret i gatetrefningene som fant sted i Beit Lahiya i går.

Men tapene er størst på palestinsk side, med sivile blant dem: 21 palestinere drept og 55 såret i Gaza, de fleste av dem av israelske helikopterangrep nord på stripa.

Et barn var blant de drepte, og ifølge al-Jazeera var minst 15 av de sårede barn. Minst en til av de drepte var sivil, skutt fra en stridsvogn, ifølge den israelske avisa Ha\'aretz.Den palestinske regjeringen ba i går kveld de Fatah-kontrollerte palestinske styrkene om å kjempe mot Israels hær. Trolig vil ikke den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gå med på dette.

Mange flyktet

Mange palestinske familier flyktet da den israelske hæren rykket inn og tok over to nabolag i Beit Lahiya i går. Israelerne har okkupert minst et hus i byen.

FLYKTER: Sivile flykter fra israelske soldater som har åpnet ild. Mange flykter nå fra Gazastripen. Foto: SCANPIX
FLYKTER: Sivile flykter fra israelske soldater som har åpnet ild. Mange flykter nå fra Gazastripen. Foto: SCANPIX Vis mer

Målet med invasjonen er ifølge Israels regjering å stanse palestinske rakettangrep fra grenseområdene mot israelske byer. Videre søker hæren å presse gruppene sørover slik at rakettene ikke når fram til Israel og å etablere en «sikkerhetssone» på palestinsk territorium.

Rakettene vil trolig likevel nå fram til de israelske soldatene i de evakuerte og ødelagte bosettingene, noe som sannsynligvis vekker dårlige minner hos mange israelere fra en liknende situasjon tidligere: Sør-Libanon. Der hadde Israel sin selverklærte sikkerhetssone i 18 år, før de ble tvunget til å trekke seg ut etter sterkt press og mange drepte israelske soldater.

«Vi skal ikke synke ned i hengemyra i Gaza», sa Israels forsvarsminister Amir Peretz i går. Det er ikke satt noen sluttdato for operasjonen, noe Peretz antydet da han la til: -  Hvis (den bortførte) soldaten blir frigitt og skytingen av Qassam-raketter opphører, vil soldatene vende tilbake til basene sine.

En høytstående offiser i den israelske hæren sa dette tydeligere til avisa Yediot Ahronot i går: «Det er klart for oss hvordan vi begynner operasjonen, men det er ikke klart hvordan vi skal avslutte den.»

Rakettstans

For at Israel igjen skal trekke seg ut av Gaza krever forsvarsminister Peretz at de palestinske fraksjonene setter en stopper for rakettene fra Gaza. Men fraksjonene holder fast ved at de vil fortsette den væpnede kampen, så lenge den israelske okkupasjonen varer.

Hamas og president Mahmoud Abbas\' Fatah-parti ble forrige uke enige om en samlingsplan som stipulerer at motstanden mot Israel skal begrenses til de okkuperte områdene. Men dette har ikke hindret militante i å angripe israelske byer med hjemmelagde Qassam-raketter.

Sammenliknet med israelske raketter forårsaker disse minimal skade, men de skaper stor frykt blant befolkningen.

image: Full krig i Gaza