Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig i Hellas` gater under demonstrasjon

Satte fyr på biler og avfyrte brannbomber mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprørerne satte fyr på biler, og kastet steiner og avfyrte gassbomber i sammenstøt med politiet, melder AP.

Opprørerne brøt ut fra en fredfull marsj der mer enn 15 000 personer demonstrerte mot statsminister Costa Karamanlis i går kveld. Demonstrasjonen fant sted i Karamanlis der statsministeren holdt en tale om landets økonomiske tilstand.

Over 12 biler ble satt fyr på, men ingen personer er meldt skadd. Politiet arresterte tre personer.

Rundt 3000 politimenn hadde ansvaret for å se til at det gikk fredelig for seg da fagforeninger, anti-globaliseringsorganisasjoner, gamle fabrikkarbeidere og andre samlet seg utenfor konferansesenteret der statsministeren holdt tale.

- Ingen populist

Karamanlis har annonsert at han vil gi mindre skattekutt på arbeidsinntekt enn han hadde lovet og lavere utbetalinger til trygdede og lavtlønnede pensjonister.

Han la vekt på fordelen dette vil ha i forhold til å holde inngåtte EU-avtaler om å redusere budsjetteunderskuddet til under tre prosent av BNP.

- Det vil ikke bli noen uansvarlige utdelinger, sa Karamanlis. Han siktet til problemet med «tidligere populister som forsinket løsing av problemene gjennom å dele ut lånte penger.»

BIL-BRENNING: Opprørerne satte fyr på over tolv biler. Alle foto: SCANPIX
BIL-BRENNING: Opprørerne satte fyr på over tolv biler. Alle foto: SCANPIX Vis mer

EUs kommisjonær for monetære saker Joaquin Almunia sa på fredag at Hellas sannsynligvis vil oppnå budsjettmålene, men anbefaler myndighetene å fortsette den finansielle strengheten.

På bekostning av fattige

Fagforeninger og opposisjonspartier argumenterer på sin side med at de økonomiske reformene gjennomføres på bekostning av lav-inntektektsfamilier.

- Regjeringens politikk er til fordel for noen få, men til skade for majoriteten av befolkningen, sier leder for det opposisjonelle sosialistpartiet, George Papandreou.

- Seks av ti greske pensjonister får mindre enn 500 dollar (cirka 3200 kroner, red. anm.) i måneden. Dette er en skam, sier en annen venstrepolitiker.

Karamanlis sitt sentrum-høyre parti kom til makten i mars 2004 og leder foreløpig fortsatt på meningsmålingene, de ligger cirka 2,5 prosent foran sosialistene. I oktober avholdes det kommunevalg i Hellas.