Full krig i USAs våpen-lobby

NRAs oppgjør med Oliver North - kjent fra Iran Contras-skandalen - skaffet statsadvokat Letitia James tung ammunisjon mot våpenorganisasjonen. Nå har NRA begjært seg selv konkurs.

MENER VÅPEN ER LØSNINGEN: NRA mener våpen er det riktige tiltaket for å stanse flere skytetragedier i USA. Det sa visepresident Wayne LaPierre på en pressekonferanse en uke etter skolemassakren i Newtown i 2012. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En lang historie av tillit og tiltro» var forlengst avløst av det stikk motsatte, da National Rifle Association (NRA) i 2019 erklærte krig mot PR-firmaet Ackerman McQueen ("AMc").

«AMc tok uhyrlige grep for å skjule og fortsette sitt bedrageri, og tok i bruk den brente jords taktikk mot alle som våget å ettergå deres oppførsel», skrev NRA i en stevning mot PR-firmaet det året.

Nå har jorda blitt så brent at NRA har begjært seg selv konkurs i New York. I stedet vil NRA etablere seg i Texas.

- UTPRESSING: Sjefen i National Rifle Association (NRA), Executive Vice President Wayne LaPierre skal ha blitt forsøkt utpresset i forkant av en flom av avsløringer om NRA. Foto: NTB Scanpix/AP/Jose Luis Magana
- UTPRESSING: Sjefen i National Rifle Association (NRA), Executive Vice President Wayne LaPierre skal ha blitt forsøkt utpresset i forkant av en flom av avsløringer om NRA. Foto: NTB Scanpix/AP/Jose Luis Magana Vis mer

Ifølge Politico er Ackerman McQueen NRAs største kreditor, med 1,2 millioner dollar. Noe av bakgrunnen for konkursbegjæringen er også corona-pandemien, som har gjort det vanskelig å få inn penger.

Nær håndlanger

Konkursbegjæringen kommer etter at statsadvokat Letitia James i New York i fjor reiste sak mot NRA.

Hun bygger blant annet på avsløringer om forholdet mellom NRA og Ackerman McQueen - som ikke er noe hvilket som helst PR-firma.

I over førti år har firmaet lagt grunnen for NRAs enorme lobbymakt, som effektivt har stoppet politikeres forsøk på å stramme inn USAs våpenlover.

- UNNSLIPPER IKKE: - Vi vil ikke tillate NRA å bruke denne eller noen annen taktikk for å unnslippe å bli holdt ansvarlig, sa statsadvokat i New York Letitia James i en uttalelse på fredag. Foto: NTB Scanpix/AP /Kathy Willens
- UNNSLIPPER IKKE: - Vi vil ikke tillate NRA å bruke denne eller noen annen taktikk for å unnslippe å bli holdt ansvarlig, sa statsadvokat i New York Letitia James i en uttalelse på fredag. Foto: NTB Scanpix/AP /Kathy Willens Vis mer

Det har skjedd blant annet ved hjelp av TV-reklamer med filmstjerner som Tom Selleck.

Men det har ikke vært billig: Ifølge The New Yorker fikk Ackerman McQueen i 2017 utbetalt 40,9 millioner dollar fra NRA.

Obama-angrep

«NRA og Ackerman har blitt så sammenvevd at det er vanskelig å si hvor en slutter og den andre begynner», skrev The New Yorker i april 2019.

Noen av reklamene har vært svært kontroversielle.

Et eksempel er den som i 2012, ifølge samme artikkel, angrep president Barack Obamas argumenter etter skoleskytingen ved Sandy Hook, ved å påpeke at barna hans var beskyttet av Secret Service.

«Er presidentens barn viktigere enn dine?», lød en illevarslende voice-over.

Iran Contras-hovedmannen

Denne lange, felles forhistorien ser nå ut til å være tilbakelagt for godt.

«Da NRAs toppsjef, Wayne LaPierre, la hele sin tyngde bak anstrengelsene for å oppnå transparens inn i AMc' forretningspraksis, prøvde PR-firmaet å kaste ham ut av NRA i et desperat siste forsøk. Konspirasjonen mislyktes», står det i stevningen fra 2019.

Wayne LaPierrre har hatt toppstillingen som executive vice president i NRA siden 1991.

Også NRAs tidligere president Oliver North ble dratt for retten, anklaget for å konspirere med Ackerman McQueen mot Wayne LaPierre.

Oberstløytnant North er best kjent som hovedmann i Iran-Contras-skandalen på 1980-tallet, da USAs ulovlige våpensalg til erkefienden Iran finansierte opprørere i Nicaragua.

North skal ha truet LaPierre med å offentliggjøre pinlige opplysninger om ham hvis han ikke gikk av.

Utpressing

«North drev utpressing og andre urettmessige handlinger for å berike seg selv på bekostning av NRA», skrev den mektige våpenorganisasjonen i sin stevning mot North.

LaPierre skal ikke ha latt seg presse.

Siden da har - ganske riktig - en rekke pinlige og pikante opplysninger piplet fram i lyset.

En av dem er at Wayne LaPierre ifølge Washington Post pådro NRA flere hundre tusen dollar i regninger i en klesbutikk i Beverly Hills og på reiser.

Han skal ha latt NRA betale for konas frisør og make-up og skaffet seg selv kontrakter verd 17 millioner dollar for tida etter at han har gått av.

IRAN CONTRAS-HOVEDMANN: Tidligere NRA-president oberstløytnant Oliver North er mest kjent som hovedmannen i Iran Contras-skandalen på 1980-tallet. Her er han på årsmøtet i National Rifle Association (NRA) i april 2019 - kort før rettsstriden mellom ham og Wayne LaPierre brøt løs. Foto: NTB Scanpix/ Reuters/Lucas Jackson
IRAN CONTRAS-HOVEDMANN: Tidligere NRA-president oberstløytnant Oliver North er mest kjent som hovedmannen i Iran Contras-skandalen på 1980-tallet. Her er han på årsmøtet i National Rifle Association (NRA) i april 2019 - kort før rettsstriden mellom ham og Wayne LaPierre brøt løs. Foto: NTB Scanpix/ Reuters/Lucas Jackson Vis mer

En annen pinlig sak, er at Oliver North skulle få flere millioner dollar i en avtale med - nettopp - Ackerman McQueen.

- Unnslipper ikke

Og en tredje er at NRA-toppen Josh Powell fikk kona si ansatt i et pengeinnsamlingsfirma som ifølge Wall Street Journal de siste to årene hadde fått 2,6 millioner dollar utbetalt fra NRA.

Kort etter ble firmaets NRA-kontrakt forlenget.

Borgerkrigen med avsløringer har antatt formidable dimensjoner.

Den har gitt tung ammunisjon til statsadvokat Letitia James i New York, som ifjor reiste sak mot våpenorganisasjonen for misbruk av flere titalls millioner dollar.

Dette søksmålet kan være mye av bakgrunnen for at NRA har begjært seg konkurs - til tross for at de angivelig skal være i sin «sterkeste finansielle stilling på årevis» - og nå vil melde flytting til Texas.

I så fall har de gjort opp regning uten vert.

- Vi vil ikke tillate NRA å bruke denne eller noen annen taktikk for å unnslippe å bli holdt ansvarlig, sa Letitia James i en uttalelse på fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer