Full krig mellom Apenes og Skard

Datatilsynets direktør Georg Apenes beskylder styreformann Halvdan Skard for å alliere seg med ansiktsløse byråkrater i Justisdepartementet i kampen for å underlegge tilsynet politisk styring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Halvdan Skard er faglig uskikket som styreleder. Hans fremste mål er å undergrave Datatilsynets integritet og uavhengighet, sier Apenes til Dagbladet.

Striden mellom Georg Apenes og Halvdan Skard nådde et foreløpig klimaks i går formiddag da Apenes - sammen med representanter for Datatilsynets administrasjon - forlot styremøtet i protest mot styrets krav.

Apenes nøler ikke med å beskrive situasjonen som meget vanskelig.

- Jeg vil ikke nøle med å karakterisere dette som en krig mellom to motstridende interesser, sier han.

Instruks

Det er to sterke menn som har tørnet sammen. Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Georg Apenes, er en uredd debattant som kjemper for at Datatilsynet skal være et fristilt ombud - fullstendig uavhengig av de store databrukerne.

Halvdan Skard er Ap-mann og leder i Kommunenes Sentralforbund. Skard ønsker en instruks som regulerer styrets ansvar og arbeidsoppgaver. Apenes var - og er - sterk motstander av en slik instruks.
Justisdepartementet gikk først inn for en slik instruks, men etter politisk rabalder trakk det samme departementet instruksen tilbake 28. januar, med henvisning til at Datatilsynets organisasjonsform skal behandles av Stortinget til høsten. Dette sluttet Stortingets justiskomité seg til sist fredag.

- Så skulle man tro at saken endte der, men så enkelt er det ikke, sier Apenes.

- Selv om Justisdepartementets politiske ledelse har gått tilbake på instruksspørsmålet, fortsetter Halvdan Skard sin prosess. Med støtte av ansiktsløse byråkrater i Justisdepartementets sivilavdeling prøver han nå å innføre en ny praksis bit for bit, sier Apenes.

Ifølge Datatilsynets sjef forlot han gårsdagens styremøte i Datatilsynet fordi Skard krevde å få budsjettsaker og virksomhetsplan for 1998 på bordet.

- Hans motiv er å overføre ansvaret for disse sakene fra administrasjonens leder til seg selv. Dette er i strid med de siste 17 års praksis i Datatilsynet, en praksis som har fungert godt både for meg og for tidligere leder Helge Seip, sier Apenes.

Politisk kamp

Georg Apenes mener Skards kamp er politisk motivert:

- Halvdan Skard er uskikket til å lede et fagstyre. Da Gro Harlem Brundtland likevel oppnevnte ham som styreleder, var det for å gjøre noe med et tilsyn Gro ikke likte. Skard er først og fremst politiker, og hans jobb her er ikke å fremme personvern i Norge. Han vil undergrave Datatilsynet som ombudsinstitusjon. Han vil at tilsynet skal underlegges politisk styring, sier Apenes.