Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig mellom finanskjendiser

Har Kapital hjulpet finansbøller til å loppe norske pensjonister for sparepengene? Det hevder Dagens Næringsliv (DN). Nå braker medieprofilene Amund Djuve i DN, og Trygve Hegnar, Kapital-gudfar, sammen i retten. Det kan bli friskt. Spesielt siden finanskjendis Ola Mæle er så rasende at også han vurderer å slippe advokatkobbelet løs på Djuve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som allerede er klinkende klart, er at en av finanspublikasjonene kommer til å ende opp avkledd og utskjelt. Men hvilken?

- Reportasjen er dikt og forbannet løgn, sier Tor Inge Vormedal. Han er Kapital-journalisten som DN hevder deltok i det skitne aksjespillet.

- Saken vår står som en påle, sier DN-redaktør Amund Djuve.

Blodig alvor

De verbale knyttneveslagene sitter alltid løst når Kapital og DN denger løs på hverandre. Men denne gangen er det blodig alvor:

  • I en omfattende reportasje om Aker Brygge Invest sist lørdag, hevder DN at selskapet har spesialisert seg på å blåse opp ukjente selskaper. Deretter har aksjene blitt solgt til småsparere for overpris.
  • Kapital-journalist Tor Inge Vormedal, har ifølge reportasjen, vært sentral i det kyniske spillet. DN, kjent som «den lille rosa», på grunn av papirfargen, skriver at han ved en rekke anledninger har ført i pennen rosende artikler om Aker Brygge Invests prosjekter, slik at aksjekursen ble drevet i været. Dermed skal aksjepushere ha klart å selge aksjene til overpris til et stort antall småsparere i Trøndelag og andre steder. De sitter igjen med tapet, mens bakmennene har sopt inn mange millioner.
  • DN skriver også at Vormedal har kjøpt og solgt aksjer i selskapene han skriver om.

En rekke småsparere har de siste dagene stått fram og fortalt hvordan de ble fralurt sparepengene sine.

DN-artikkelen slo lørdag ned som en bombe i finansmiljøet og Kapitals redaksjon på Lysaker i Oslo.

Fæl dag

Trygve Hegnar hyret i går den fryktede injurieadvokat Per Danielsen i felttoget mot de rosa panterne på Grev Wedels plass. Det er Danielsen garvede pressefolk skremmer sommervikarer med, når de ikke oppfører seg ordentlig.

- Vi har hatt en fæl dag. Vi har gått gjennom hele sakskomplekset, og er overhodet ikke i tvil: DN har behandlet oss dypt urettferdig. Opplysningene er usanne. Vormedal har aldri omtalt selskaper eller aksjer for å berike seg selv. Djuve har nektet å trykke et brev der Vormedal tilbakeviser påstandene. Derfor ender dette i retten, sa redaksjonssjef i Kapital, Helge Meland, til Dagbladet i går kveld.

Djuve imøteser søksmålet med stor ro.

- Vårt anliggende har vært å dokumentere hvordan småsparere har blitt lurt trill rundt. I den anledning har vi dokumentert de tette båndene mellom et finansmiljø på Aker Brygge, Kapitals journalist og flere finanskjendiser. Og det har mine folk gjort meget overbevisende. For øvrig trykker vi ikke Vormedals brev, fordi innholdet ikke baserer seg på fakta i saken, sier Djuve til Dagbladet.

Han påpeker at dette er den første saken i Norge som avslører samrøre mellom journalistrollen og investorrollen.

Seint i går kveld ble det klart at også finanskjendisen Ola Mæle vurderer å gå til sak mot Dagens Næringsliv.

Rasende

- Jeg er skikkelig forbanna. Jeg lever av min anseelse, og den har DN gjort sitt beste for å skade ved å bruke meg på førstesida i denne saken, sier Mæle.

DN skriver at Ola Mæle er en av kjendisene som deltar i «det kyniske spillet».

Han eier aksjer i to av de omtalte selskapene, og dette skal ha blitt brukt til å gi aksjene kredibilitet overfor mulige kjøpere på landsbygda.

- Det er blank løgn at jeg deltar i noe spill. jeg eier aksjer, ja, men er langsiktig eier. Vi er ikke kynikere som går raskt inn og ut for å sikre rask fortjeneste, mens småsparere sitter igjen med tapet. Jeg har aldri deltatt i, eller hørt om salgsvirksomheten i Trøndelag eller andre steder. Jeg aksepterer ikke å bli framstilt som en mann som raner enker og faderløse. Dette kommer vi til å forfølge helt opp i krysset, sa Mæle, bl.a. kjent som Bik Bok-gründer og VIF-investor, til Dagbladet seint i går kveld.

Også i Trøndelag har DN-saken vakt oppsikt. Noen ønsket tydeligvis ikke at småsparere som har tapt penger på kjøp av unoterte aksjer gjennom et finansfirma i Verdal, skulle få kjennskap til innholdet i DN-reportasjen. I løpet av natta tok folk seg inn i portrommet til Trønder-Avisa på Verdal, og stjal de 39 eksemplarene av DN, som skulle ut til kiosker og abonnenter.

Kredittilsynet varslet i går at de vil undersøke om alt har gått riktig for seg i det omtalte finansmiljøet på Aker Brygge.

Tilsynet vil også undersøke om selgere i distriktene har fungert som rådgivere i aksjetransaksjoner med småsparere, uten den nødvendige konsesjonen.

KRANGLEFANT 1: Trygve Hegnar.
KRANGLEFANT 2: Amund Djuve.
FORBANNET: Ola Mæle.