Full krig mellom prest og biskop

LAHPOLUOBBAL /KAUTOKEINO (Dagbladet): Mennesker søker håp og sjelefred i kirken, men møter en prest som tordner mot sin biskop. - Vranglære! roper sokneprest Olav Berg Lyngmo. - Hva skal vi tro? spør forvirrede kirkegjengere i Kautokeino.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bitre striden om kirkens lære river i stykker familier og vennskap og bygger murer mellom generasjoner og naboer i et lite, ytterst sårbart lokalsamfunn i nord.

Så tøft er det blitt at kirkevergen har måttet anmelde drapstrusler til politiet.

- Noen skulle kappe hodet av meg og henge det på en stolpe foran menighetshuset, forteller kirkeverge Anders A. Gaup til Dagbladet.

Striden går på helsa løs for menighetens ansatte. I går varslet biskop Ola Steinholt en dramatisk blokade av kirkelige stillinger i Kautokeino. Så lenge Lyngmo fortsetter sin linje, vil det ikke bli foretatt ansettelser etter folk som slutter.

- Kirkens folk er totalt nedkjørt, det ville være uansvarlig å ansette nye, sier Steinholt til Dagbladet.

Ny teologi

Sokneprest Olav Berg Lyngmo slår tilbake og sier til Dagbladet at han fortsatt vil forkynne den rette bibeltro i Kautokeino kirke, også etter at han eventuelt er avsatt.

- Menighetsrådet støtter meg, derfor kan verken biskop eller regjering stenge kirkedøra for meg, sier Berg Lyngmo.

- Du føler ikke noe ansvar for å bygge bru over motsetningene?

- Jeg protesterer mot en ny teologi som er en surdeig som bare vil forpeste og ødelegge dersom den får fortsette. Helt til jeg dør vil jeg forkynne den gamle kirkes lære, sier Kautokeino-presten.

Slagmark

Berg Lyngmo lar seg ikke kue av biskopens knusende oppgjør med en prest som boikottet visitasen og forholder seg til Børre Knudsen som sin biskop. I realiteten fester Steinholt et strupetak på en ulydig prest og et menighetsråd han beskylder for å fare med løgn.

- Menigheten er en slagmark, sa Steinholt, som medgir at dette oppgjøret er noe av det tyngste han har gått igjennom som Kirkens tjener.

De som rammes hardest av den voldsomme maktkampen, er den jevne mann og kvinne i et samisk samfunn som alltid har stått kirken nær. Folk søker forsoning og tilgivelse i et gudshus hvor de mest skriftlærde hakker på hverandre med bibelsitater og tolkninger av Skriften.

- Folk skal ikke bare velge mellom Gud eller ikke Gud, men også mellom Guds representanter. Det er klart det er forvirrende, sier professor Jens Ivar Nergård til Dagbladet. Han følger kirkestriden med faglig interesse.

Ordfører Anton Dahl var glad for biskopens tøffe tone.

- Dette er noe av det sterkeste jeg har hørt. Kyniske krefter utenfra griser til denne menigheten. Nå går det mot avskjedssak mot soknepresten, tror ordføreren.

Meningstvang

Sokneprest Olav Berg Lyngmo arrangerte sin egen gudstjeneste i Lahpoluobbal mens biskopen sto på talerstolen i Kautokeino. Nå vil Steinholt orientere departementet om den ulydige presten, som risikerer avskjedssak.

- Jeg ser smerten hos ansatte og i lokalsamfunnet, sier Steinholt.

Han beskyldte prest og menighetsråd for å opptre totalitært og innføre meningstvang i kirken. Menighetsrådet har uteblitt fra møter med biskopen.
- Fullstendig uakseptabelt, raste biskopen, og hengte ut rådet for å ha en for lett omgang med sannheten og opptre fullstendig uten respekt for andres meninger og gode navn og rykte. Det er hard kost fra en biskop.

Samene i Kautokeino er kirketro. De er vant til å lyde sin prest. Menigheten er nå delt som av et øksehogg.

- Til og med på barneskolen krangler elevene om hvilke fløy de skal tilhøre, fortalte en lærer.

- Folk er fortvilte og spør meg til råds. Men jeg er ikke så belest at jeg kan si hva som er rett og galt, sier kirkeverge Anders A. Gaup.

- Kirken byr også samene et kulturelt fellesskap. Den læstadianske tro har vært en forskansning mot alt fremmed. Denne striden truer også dette byggverket, sier professor Jens Ivar Nergård.

KNUSENDE: Biskop Ola Steinholt tok i går et knusende oppgjør med både sogneprest og meninghetsråd i Kautokeino. I knallharde ordelag beskyldte han dem for å ødelegge en menighet.