Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig mellom Staff og dommeren

Allerede før den store rettssaken om medlemsjukset i AUF og andre ungdomsorganisasjoner starter i dag, er det full krig mellom den ene forsvareren, h.r.advokat Tor Erling Staff, og dommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går tok saken en ny omdreining:

- Jeg har ikke opplevd maken i hele min praksis. På grunn av dommerens opptreden har jeg rådet min part til ikke å forklare seg for retten.

- Det er første gang jeg har gitt en klient et slikt råd i en rettssak, sier Staff til Dagbladet.
En triksekultur, praktisert og utviklet av personer som i dag har de høyeste posisjoner både i Arbeiderpartiet og andre organisasjoner, eller bare uklare regler for medlemsstøtte fra det offentlige?

Minst to forskjellige virkelighetsoppfatninger gjør seg gjeldende blant de fire tiltalte i den såkalte AUF-saken.
12 uker er satt av til det som ser ut til å bli vinterens mest langvarige rettssak i Oslo. Med 120 innstevnede vitner kan saken bli en enestående parade av norske topp-politikere i vitneboksen og en nærgående gransking av en ukultur, hvis det går slik h.r.advokat Tor Erling Staff vil.

Topp-politikere

Staff er forsvarer for den såkalt 1. tiltalte i saken, tidligere ungdomssekretær i Oslo AUF, Bjørn Jarle Røberg-Larsen (24).

Men rettens administrator, byrettsdommer Torjus Gard, har besluttet at Staffs vitner skal føres til slutt.

Ifølge Staff medfører beslutningen en fare for at mange av hans viktigste vitner, som Ap-toppene Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Bjørn Tore Godal m. fl. blir droppet som vitner.

- Jeg går ikke til saken med noen god følelse, ikke fordi min part har en dårlig sak, men på grunn av de signaler dommeren har sendt ut på forhånd, sier Staff til Dagbladet.

Anker til Høyesterett

Staffs hovedstrategi i forsvaret for sin klient er nemlig å forsøke å påvise at Røberg-Larsen som har erkjent at han drev medlemstriksing, fulgte en praksis som for lengst var etablert av andre.

Får ikke Staff ført sine til dels celebre vitner, vil mye av grunnlaget for hans forsvar falle bort. Staff har anket til lagmannsretten, som har forkastet kjæremålet, men Staff anker dommerens beslutning helt til Høyesterett.

Røberg-Larsen sier til Dagbladet at han ennå ikke har bestemt seg for om han skal nekte å forklare seg eller ikke.
Han har erkjent at han trikset med medlemstallet i Oslo AUF slik at organisasjonen skulle få høyere tilskudd fra det offentlige. Han er tiltalt for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri på til sammen 650000 kroner sammen med tre andre. Han har ikke erkjent straffskyld.

Den andre hovedpersonen på tiltalebenken er tidligere AUF-leder og tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien. Han har en helt annen virkelighetsoppfatning enn Røberg-Larsen.

Hornslien ville i går kveld ikke kommentere saken overfor Dagbladet, men hans forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, har tidligere uttalt at Hornslien har forholdt seg til regelverket slik han mente det var å forstå, og at han handlet i god tro.

Vanskelig forsvar

Klomsæt avviser at det har vært en triksekultur i AUF, og hevder at det var kommunens regelverk for medlemsstøtte som var uklart.

I tillegg til disse er også de tidligere AUF-tillitsvalgte Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen tiltalt.

- Gjør det ikke forsvaret enda vanskeligere at det blant de tiltalte er minst to forskjellige virkelighetsoppfatninger, Staff?

- Joda, vanskeligere, men også morsommere, svarer en stridslysten Staff.

IKKE SNAKK:</B> Tor Erling Staff har rådet sin klient, Bjørn Jarle Rødberg-Larsen (t.h.), til ikke å forklare seg når retten settes i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!