Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig mot Hamas

Israel lover å knuse Hamas med alle midler etter 18 år gamle Abdel Madi Shabnehs aksjon i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels forsvarsminister Shaul Mofaz tar alle midler i bruk for å ødelegge Hamas.

Ordren kommer et halv døgn etter at 17 mennesker ble drept i en selvmordsaksjon i Jerusalem.

Terroraksjonen skulle drøftes på et regjeringsmøte torsdag morgen, og Mofaz skal ha gitt forsvarsledelsen beskjed om å ta i bruk alle nødvendige midler for fullstendig å ødelegge den palestinske organisasjonen, melder forsvarets egen radiostasjon.

Mofaz skal ha gitt beskjed om at den israelske hæren ikke bare skal ødelegge Hamas infrastruktur, men også rette aksjoner mot hele ledelsen og mot alle medlemmer, fra laveste nivå til organisasjonens åndelige leder sjeik Ahmad Yassin.

Det var ventet at regjeringen også ville drøfte spørsmålet om å utvise palestinernes folkevalgte leder Yasser Arafat fra de palestinske territoriene.

- Feilslått politikk

Hamas-talsmenn sier truslene om å utslette Hamas bare viser at Sharons politikk har slått feil.

- Denne trusselen avslører den sikkerhetspolitiske krisen Sharon står overfor, fordi han ikke har klart å knuse det palestinske opprøret og trygge tilværelsen for sine borgere, sa Ismail Haniya torsdag.

!-Det er ikke første gang sionistene truer bevegelsen vår og våre politiske ledere. Hver eneste palestinere er blitt et mål for Israel, sa han.

- Den israelske ordren innvarsler en full krig mot det palestinske folk og en fortsettelse av opptrappingen Israel satte i gang etter toppmøtet i Aqaba, sa Haniya.

Gaza blir mål

Selvmordsaksjonen i Jerusalem kom bare et døgn etter at Israel forsøkte å likvidere Hamas-lederen Abdulaziz al-Rantissi med kamphelikoptre i sentrum av Gaza by.

Truslene fra forsvarsminister Mofaz kan tyde på at det vil bli iverksatt omfattende militære aksjoner mot Gaza i dagene som kommer.

- Det er Israels plikt å reagere etter det fryktelige angrepet i Jerusalem, sa justisminister Tommy Lapid torsdag. -Men vi må unngå å tirre amerikanerne og må gjøre det på en intelligent måte, sa han.

Statsminister Ariel Sharon har gjort det klart overfor både president George W. Bush og utenriksminister Colin Powell at Israel ikke kommer til å vike en tomme i kampen mot terrorisme

De blodige aksjonene fra begge parter de siste dagene har gjort at den internasjonale fredsplanen som USA har stilt seg bak, er kommet fullstendig i skyggen.

Rask hevn

Onsdagens selvmordsangrep i Jerusalem hvor minst 17 personer mistet livet, fikk et raskt svar fra Israel. Minst ni palestinere ble drept i to ulike helikopterangrep mot Gaza by senere på kvelden onsdag.

Fire av de drepte var medlemmer av Hamas' væpnede gren, Izz-el-Deen al-Qassam-brigadene. Det første rakettangrepet fant sted i Gaza by rundt én time etter selvmordsangrepet mot en buss i Jerusalem. To medlemmer av Hamas og fem sivile ble drept i angrepet.

Noen timer senere, rundt midnatt, ble ytterligere to Hamas-medlemmer drept i et annet rakettangrep i Gaza by. Alle de drepte Hamas-medlemmene skal ifølge Israel enten ha skutt eller planlagt å skyte raketter mot israelske mål.

(NTB)

SKADD: Kvinnen får hjelp av forbipasserende etter bombeaksjonen i går.
<B>SPRENGTE SEG I LUFTA: Abdel Madi Shabneh forkledde seg som en ortodoks jøde og gikk på bussen full av sprengstoff.
17 DREPT: I tillegg til de døde ble svært mange skadd i aksjonen i Jerusalem i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media