Full krig om den avslørende eposten

Politikerne krangler om hvorvidt Unicare ble tatt på fersken av Dagbladet. - Et veldig godt eksempel på hvorfor vi må sette en stopper for profitten, Audun Lysbakken.

VEKKER OPPSIKT: Ammerudlunden eldrehjem er ikke lenger under Unicares drift. Dagbladets avsløring om hvordan Unicare forsøkte å sikre seg fortsatt drift, mot styringssignalene i kommunen, vekker oppsikt i Oslo bystyre. Foto: NTB/Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Ammerudlunden eldrehjem er ikke lenger under Unicares drift. Dagbladets avsløring om hvordan Unicare forsøkte å sikre seg fortsatt drift, mot styringssignalene i kommunen, vekker oppsikt i Oslo bystyre. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo bystyre har vedtatt at 25 prosent av byens sykehjem skal drives av ideelle aktører innen 2025.

For å nå dette politisk bestemte målet fikk ikke den kommersielle aktøren Unicare fortsette å drifte Ammerudlunden sykehjem, da kontrakten gikk ut 1. april.

Dagbladet avslørte i går e-posten der Tom Tidemann, konsernsjef i Unicare, forsøker å sikre seg driften likevel. «Unicare har et sterkt ønske om å beholde og videreføre den gode driften vi har etablert på Ammerudlunden, men er avskåret fra å delta i konkurransen slik den nå er etablert», skriver han til den ideelle stiftelsen Godthaab.

Tidemann kommer så med tre konrekte forslag om hvordan et samarbeid mellom Unicare og Godthaab skal sikre førstnevnte fortsatt involvering på Ammerudlunden.

Saken vakte stor oppsikt i Ap og SV torsdag kveld.

- Det er en kjempestor sak som Dagbladet løfter. Vi ser hvor velferdsprofitører er i jakten på å tjene mer penger når det blir lagt begrensninger på dem. Saken er et veldig godt eksempel på hvorfor vi må sette en stopper for profitt i velferden, sier SV-leder Audun Lysbakken fredag.

Høyre forbauset over Lysbakken

På borgerlig side tar de Dagbladets artikkel og Unicares framgangsmåte med ro.

Verken Høyre eller Frp ser noe i veien med at Unicare forsøker å beholde drift ved et sykehjem som politikerne har bestemt at de ideelle skal ha ansvaret for.

- Jeg er overrasket over det lave kunnskapsnivået hos både SV-lederen og byrådslederen, for begge beviser med sine uttalelser at de rett og slett ikke aner hvilke retningslinjer som gjelder i Oslo kommune. Både Audun Lysbakken og Raymond Johansen må vite at det ville vært helt umulig for Unicare å snike seg ubemerket inn bakdøra for å drifte sykehjemmet, slik de insinuerer at de har forsøkt seg på, sier James Stove Lorentzen (H) til Dagbladet.

- Alle som utfører oppdrag på vegne av Oslo kommune må oppgi navn på eventuelle underleverandører. Om den ideelle aktøren hadde ønsket et samarbeid med Unicare måtte de uansett ha søkt Raymond Johansen om tillatelse, legger han til.

Til Dagbladet i går var både Ap og SV tydelige på at de mente Dagbladets sak tok Unicare på fersken i å forsøke å omgå reglene.

- I stedet for å bruke tomme slagord og nedsettende karakteristikker om de som drifter noen av landets beste sykehjem, burde de satt seg ned og lyttet til dem i stedet for å prate om dem. Da kunne de kanskje plukket opp noen gode tips til hva som skaper god eldreomsorg, sier Lorentzen i Høyre videre.

Frp stoler på Unicare

Også Frp-topp Aina Stenersen støtter direktøren i Unicare.

- Jeg forholder meg til Tom Tidemann som sier de har fulgt alle retningslinjer og at planla å få godkjenning fra Oslo kommune for et eventuelt samarbeid med Godthaab, sier hun.

- Han sier det nå, ja. Du velger å tro på ham?

- Ja. Jeg tenker Unicare har gode og ærlig hensikter. De har driftet mange sykehjem i Oslo på en eksemplarisk måte.

Stenersen er dypt uenig med den rødgrønne politikken som sier at 25 prosent av Oslos sykehjem skal driftes av ideelle.

- Vi ønsker vi konkurranse og et mangfold av kommersielle, ideelle og kommunale aktører. Det er diskriminering at de private holdes utenfor. Audun Lysbakken burde skamme seg som går til valg for å kjempe for et så urettferdig system i eldreomsorgen. Han burde gå i seg selv og se hva politikken hans fører til, sier hun.

- Høyres forsvar for profitt

Audun Lysbakken mener høyresida nå famler i mørket etter stråmenn for å flytte debatten bort fra Unicare og over på ham.

- Er det én ting du kan stole på, så er det at høyresida alltid vil komme ut til forsvar for profitten til rikfolk, sier SV-lederen.

- Unicare sier hadde tenkt å be om tillatelse til samarbeidet med Godthaab?

- Det rokker uansett ikke med poenget: Kommersielle aktører viser stadig større kreativitet for å omgå regelverket. Unicare vet veldig godt at poenget med de nye reglene er at man ikke skulle ha kommersiell drift for eksempel på Ammerudlunden, svarer Lysbakken og legger til:

- Det er alltid de samme bortforklaringene fra Høyre og Frp: De vil ikke snakke velferdsprofitørene som denne saken handler om. I SV er vi mot at nordmenns skattepenger skal gå til formuer for rikfolk og fortjeneste i kommersielle selskap.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer