BRÅK OM FATTIGHUSET:  Flere medlemmer ved Fattighuset i Oslo sier de opplever trakassering og rasisme. Tidligere styreleder sier han forsøkte å få but med mobbekultur, men ble motarbeidet. Nå er han og hans støttespillere nektet adgang, og blir bortvist av politiet. Her står frivillig Aino Nesjan og deler ut mat til Fattihusets brukere. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BRÅK OM FATTIGHUSET: Flere medlemmer ved Fattighuset i Oslo sier de opplever trakassering og rasisme. Tidligere styreleder sier han forsøkte å få but med mobbekultur, men ble motarbeidet. Nå er han og hans støttespillere nektet adgang, og blir bortvist av politiet. Her står frivillig Aino Nesjan og deler ut mat til Fattihusets brukere. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Full krig om Fattighuset

Fattighuset er symbolet på kampen mot fattigdom i Norge. Men i kulissene skjuler det seg en maktkamp, og beskyldninger om rasisme og trakassering hagler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fattighuset på Grønland i Oslo har blitt symbolet på fattigdomskampen i Norge. Her er det fattige selv som hjelper andre fattige, men flere medlemmer Dagbladet har snakket med, sier de føler seg trakassert på Fattighuset:

- Jeg har blitt skjelt ut uten grunn flere ganger, og opplevd baksnakking av meg og andre. Jeg har kommet hjem og ikke fått sove på grunn av dette. Det skal være et sted hvor man får hjelp, istedenfor er det psykisk terror, sier Siri Blumenthal.

Ble deprimert Naima Aseyr og Luul Mahamad kommer opprinnelig fra Somalia, de oppsøkte Fattighuset fordi de trengte ekstra midler, men også fordi de ville sosialisere og integrere seg i Norge.

Møtet med Fattighuset ble alt annet enn hjertelig.

Ifølge kvinnene har de blitt utsatt for rasisme av medlemmer og frivillige.

Naima forteller at hun har opplevd fysisk vold fra et medlem, og hevder også at hun har blitt nektet å bruke hijab i Fattighusets lokaler.

- Jeg ble deprimert av å gå der. Nå vil jeg ikke tilbake, sier hun.
- Jeg trodde Fattighuset var for alle, men vi er ikke velkomne, sier Luul. 
 
Liv Madsen, er i styret til Fattighuset, erkjenner at det har stormet rundt Fattighuset - men avviser blankt påstandene:

- Hvis det var så ille her, hvorfor fortsetter så mange å komme hit og hente mat? spør hun.

Anmeldte ærekrenkelser I vinter ble det stilt et mistillitsforslag mot daværende styreleder Gregory Starr. Ifølge Starr forsøkte han å få bukt med ukulturen, men ble motarbeidet.

Han mener det toppet seg da han fikk flertall blant Fattighusets medlemmer for å melde dem ut av paraplyorganisasjonen «Velferdsalliansen». 

REDDE: Siri Blumenthal, Luul Mahamad og Namima Aseyr, sier de har opplevd trakassering og rasisme ved Fattighuset. De er redde for at de ikke får komme tilbake nå som de tar bladet fra munnen, og går ut i mediene. Foto: Marie Melgaård / Dagbladet
REDDE: Siri Blumenthal, Luul Mahamad og Namima Aseyr, sier de har opplevd trakassering og rasisme ved Fattighuset. De er redde for at de ikke får komme tilbake nå som de tar bladet fra munnen, og går ut i mediene. Foto: Marie Melgaård / Dagbladet Vis mer

Starr ble da selv anklaget for å ha trakassert andre medlemmer, og suspendert i 1 1/2 år. Han reagerte med å anmelde Fattighusets for æreskrenkelser til politiet.

Forrige uke ble det avholdt styremøte i Fattighuset: Her skulle medlemmene stemme over nytt styre. For å bli valgt inn til å rå over husets midler må man være til stedet på årsmøtet.  

Men Starr og hans støttespillere ble nektet adgang av en Securitas-vakt, og det brøt ut munnhuggeri mellom de to sidene i konflikten.
Påstander om kuppforsøk - De ønsket seg makt og ville kuppe styret til Fattighuset. Vi måtte være sterke og stå imot. Vi ville ikke ha disse medlemmene på møtet, fordi de bare lager bråk, sier Liv Madsen.
De utestengte medlemmene og deres støttespillere, valgte å demonstrere utenfor årsmøtets lokaler under parolene «Fattige først - staben etterpå» og «La Fattighuset leve». 

Etter demonstrasjonen har flere medlemmer blitt «suspendert»: Forrige uke ble politiet innkalt for å hente ut et medlem med makt fra Fattighusets lokaler.

Liv Madsen avviser at medlemmer er redde for å støtte den avgåtte styrelederen fordi de frykter de vil miste matposen sin fra Fattighuset:

- Andre medlemmer kan bare komme hit, bare de ikke lager bråk, forklarer hun.

For liten plass I 2010 mottok Fattighuset 1,9 millioner kroner i gaver, og 500 000 kroner i offentlig støtte.

Nå har det nye styret innført medlemsstans, og ifølge de bannlyste medlemmene er det fordi styret vil bruke pengene på seg selv. 

Styremedlem Madsen rister på hodet av dette:

FATTIGHUSET FOR ALLE: Under Fattighusets årsmøtet ble flere medlemmer nektet adgang. De demonstrerte, og ber om at Fattighuset skal få leve og være for alle. Foto: Marie Melgård / Dagbladet
FATTIGHUSET FOR ALLE: Under Fattighusets årsmøtet ble flere medlemmer nektet adgang. De demonstrerte, og ber om at Fattighuset skal få leve og være for alle. Foto: Marie Melgård / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke ha flere medlemmer fordi vi ikke har plass. Vi prøver å spare midler til å skaffe oss større lokaler, sier hun.

AVVISER: Liv Madsen sitter i det nye styret til Fattighuset. Hun erkjenner at det har stormet rundt dem i det siste, men avvise anklagene mot dem. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
AVVISER: Liv Madsen sitter i det nye styret til Fattighuset. Hun erkjenner at det har stormet rundt dem i det siste, men avvise anklagene mot dem. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer