Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig om Fredsprisen

LONDON(Dagbladet): Det er brutt ut krig i Den Internasjonale kampanjen mot landminer som fikk fredsprisen i fjor. Organisasjonen er delt i to, og krangelen handler om fredsprispengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske avisa The Observer skriver at konflikten i organisasjonen er blitt så bitter at styret har bedt Den norske nobelkomiteen holde tilbake halvparten av pengene til det er avklart hvordan de skal benyttes.

Uenigheten blant de omlag ett tusen gruppene som utgjør organisasjonen skal være så omfattende at det truer arbeidet som gjorde at kampanjen vant fredsprisen.

- Ikke fortjent

Det er den norske Nobelkomiteens avgjørelse om å gi fredsprisen til amerikanske Jody Williams(47), sammen med organisasjonen, som har ført til at striden er blitt så åpen og bitter. Svært mange av gruppene som er en del av den internasjonale kampanjen, føler at ingen personer har fortjent den spesielle utmerkelsen Jody Williams fikk av Nobelkomiteen.

Det var organisasjonen De amerikanske Vietnam-veteranene som ansatte Jody Williams for sju år siden. Denne organisasjonen ønsker nå å bryte ut, og formannen Bobby Muller snakker ikke lenger med Williams.

Det har også skapt sterk irritasjon at Jody Williams ikke har opplyst hvordan hun har tenkt å bruke sin del av prispengene. Denne summen utgjør i underkant av fire millioner kroner.

Venter på penger

Ifølge The Observer hadde de fleste regnet med at Jody Williams umiddelbart ville donere sin del av prispengene til kampanjen. Dette har ikke skjedd.

I et intervju i USA i forrige uke innrømmet Williams at internasjonal uenighet forstyrret organisasjonens arbeid. Hun vedgikk også at prispengene hadde gjort arbeidsklimaet verre blant sentrale grupper i organisasjonen.

Jody Williams har også sagt i et intervju med avisa The Los Angeles Times at hun vurderer å trekke seg fra den daglige ledelsen av organisasjonen.

- Men jeg vil bruke min prestisje som fredsprisvinner til å påvirke regjeringer til å støtte kampanjen, sa Jody Williams til den amerikanske avisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!