Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krig om gaupe-jakta

Gaupejakta klages nå inn for Bern-konvensjonen. En uke før den mest omfattende gaupejakta i nyere tid starter, ligger det an til en kvote på 133 dyr. Det åpnes også for fri jakt fra Vest-Agder til Møre og Romsdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norske myndigheter har mistet all styring og handler i strid med Bern-konvensjonen, hevdes det i klagen fra Foreningen Våre Rovdyr (FVR).

I Finnmark legges det opp til fri jakt, men avskytningen skal ikke overstige fire dyr. I Troms er kvoten på 12 dyr. Nordland åpner for å avlive 17 gauper.

Nord-Trøndelag åpnerfor felling av minst 20 dyr. I Sør-Trøndelag er kvoten satt til ni.

Oppland har åpnet for jakt på 13 dyr, mens Hedmark har satt kvoten til 16 dyr. Buskerud har en øvre grense på åtte. Telemark har kvote på 20 gauper, og Øst-Agder 14 gauper.

Bønder bestemmer

- Miljøvernmyndighetene har mistet grepet om forvaltningen av denne truede dyrearten. I dag dikterer sauenæringen avskytningen. Forutsetningen for at Norge har kunnet operere med en viss årlig avskytning fram til i dag, er at alle fylker utfører systematiske bestandsregistreringer, sier Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.
- Dette fastslås av Bern-konvensjonens bestemmelser om fredede og truede dyrearter. I dag er bestandsregistreringene svært mangelfulle og ikke systematiske. Man går i gang med omfattende avskytning uten å ha detaljert kunnskap om bestandens størrelse, noe som strider mot Bern-konvensjonen, sier Ree.

En tredjedel drepes

Avskytningen utgjør mellom en tredjedel og en fjerdedel av totalbestanden av gaupe i Norge.

Fjorårets kvote var om lag den samme.

Det ble i alt skutt 93 gauper i Norge under fjorårets jakt.
Rovdyrforkjemperne mener avskytningen er hårreisende høy.

Klagen fra FVR kan bli behandlet neste uke. Siktemålet er å få stanset eller begrenset gaupejakta radikalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!