Full krig om hæren

TROMSØ (Dagbladet): - Flytt soldatene og våpnene i hæren til Sør-Norge, det er her utfordringene kommer, mener stadig flere fagmilitære. - Vanvittig. Dyktige soldater kan bare utdannes ved forlegningene i Nord-Norge, svarer Målselv-ordfører Lars Nymo (Sp).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I løpet av november skal Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Roar Jens Haugen, legge fram en innstilling om framtidig organisering av Hæren. Distriktskommandoene spriker i sine anbefalinger.

Fire forslag

Forsvaret opererer med fire forslag til ny organisering av Hæren.

ALTERNATIV A bygger på en balanse mellom Nord- og Sør-Norge. Trening for internasjonale oppdrag skal legges til Rena. Infanteri- og panserbataljon flyttes sørover.

ALTERNATIV B legger opp til at Hærens slagkraft fortsatt skal være tyngst i nord.

ALTERNATIV C bygger på at det meste overføres til Sør-Norge.

ALTERNATIV D bygger på dagens organisering, men foreslår at trening for internasjonale oppdrag bør skje på Rena.

Mobiliserer i nord

- Utdanningen av soldater bør skje i nærheten av der folk bor, i Sør-Norge. Det sikrer rekruttering, motivasjon og er økonomisk gunstigst, sier generalmajor Rolf Thomsen ved Distriktskommando Sør- og Vestlandet til Dagbladet.

Det er toner som får Nord-Norge-politikerne til å lade med skarp ammunisjon:

- Sørpå kan de bare utdanne papirsoldater som ikke duger i krig, mener Målselv-ordfører Lars Nymo. Han varsler en mobilisering av landsdelens politikere, eks-statsråder og andre med skarp tunge og sterk innflytelse:

- Forsvaret har investert milliarder av kroner i nord de siste åra. Spør de utenlandske avdelingene som trener i Troms. Det er hos oss de lærer å bli skikkelige soldater.

- Noen offiserer i Forsvarets Overkommando, som aldri har vært i Nord-Norge, klekker ut forslag som i siste fase vil true Norges sikkerhet. Dette er galskap, tordner en kampklar ordfører.

- Masseflukt

Han avviser at det bare dreier seg om kamp om arbeidsplasser og kommunale inntekter.

Statssekretær Kjell Alvheim i Forsvarsdepartementet har vært i Nord-Norge og betegnet forslaget om å flytte Hæren fra Nord-Norge til Østlandet som interessant.

- Nå skal det bli slutt på at lokalpolitikere og ordførere rundt om i landet får operere med vikarierende argumenter, sa Alvheim ifølge Nordlandsposten.

Brigader Sverre Diesen, sjef for Forsvarsstudie 2000, har også gitt beskjed om at Norge verken har råd til eller behov for å utdanne så mange soldater som i dag.

«Sørpå kan de bare utdanne papirsoldater som ikke duger i krig.»

OMSTRIDT AVGJØRELSE: Hærens avdelinger utdannes i dag i Nord-Norge. Kampen om hvor de skal holde il i framtida spisser seg nå til. Bildet er fra en øvelse på Bardufoss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer