Full krig på Tempelhøyden

30 palestinere ble såret da israelsk politi skulle spre demonstrantene på den hellige Tempelhøyden i Jerusalem i går. Kampene er tilbake der de begynte i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ariel Sharons besøk på Tempelhøyden i september utløste det palestinske opprøret som til nå har kostet 600 mennesker livet. I helga var Tempelhøyden igjen sentrum for brutale kamper mellom steinkastene palestinere og israelsk politi og militære. Det begynte allerede søndag morgen, da ultraortodokse jøder ville plassere en 4,2 tonn tung grunnstein i området, for å markere begynnelsen på byggingen av «det tredje tempel».

Fra palestinsk side var det mobilisert til demonstrasjon i kampen om stedet som er hellig både for jøder og muslimer.

Vil ødelegge

Tempelhøyden er palestinernes tredje helligste sted etter Mekka og Medina, og er stedet der profeten Muhammed for til himmels. Jødenes såkalte første og andre tempel, utfra historien, lå samme sted, rett ved dagens klagemur. Aksjonen i går var ment som en symbolsk begynnelse på å bygge et tredje tempel på den historiske grunnen.

- Denne aksjonen er et skritt fra ekstreme jøder og skaper vansker for fredsprosessen. Det viser at disse ønsker å provosere for å ødelegge den allerede svekkede fredsprosessen og muligheten for en fredelig framtid, sier PLOs delegasjonsleder i Norge, Omar Kitmitto.

De 200 palestinerne som hadde kommet til Tempelhøyden for å beskytte sitt hellige sted, Al Aqsa-moskeen, ble sperret inne i moskeen i flere timer etter at bråket var over.

Moskekomiteen forhandlet med israelske militære om at de skulle få gå fri, ikke bli arrestert slik israelerne ønsket. Til slutt slapp de ut. Kitmitto forteller at palestinerne gikk til angrep på jøder som feiret suksessen med steinplasseringen. Da steinen var på plass, hadde de ultraortodokse jødene danset rundt på plassen.

- Når noen går løs på ditt hellige sted, kan du ikke stå passiv og se på, mener han. Kitmitto er ikke overrasket over aksjonen fra de jødiske ekstremistene.

- Vi har lært oss å forvente det verste, sier han, men legger til at det finnes grupper av israelere som tror på en fredsløsning med palestinerne.

Traff egne

400 politimenn deltok i aksjonen mot de demonstrerende palestinerne.

- Det tok oss 90 sekunder å stoppe steinkasterne, sier Jerusalems politisjef Mickey Levy til en lokal radiostasjon. 30 palestinere ble såret, flere var truffet av gummikuler.

- Mange av palestinerne traff sine egne venner med steinene, hevder Levy ifølge The Jerusalem Post. 15 politimenn ble skadet i aksjonen. Israelske myndigheter hadde prøvd å hindre at grunnsteinen til tempelet skulle bli plassert innenfor Gamlebyen grenser. Steinen skal nå være beslaglagt.

Venter terrorangrep

Det roet seg på tempelhøyden utover ettermiddagen, men ellers i Jerusalem fortsatte uroen. Ved femtida eksploderte en bilbombe i et parkeringshus og skadet en person. Det ble også varslet om en annen bombe, uten at politiet fant noe. Politisjef Levy sa søndag kveld at de hadde klare etterretningsrapporter om et nær forestående terrorangrep i Jerusalem.

Muslimer som ønsket å be ved Tempelhøyden utover dagen i går, ble nektet adgang. Politiet ble på stedet også etter at roen var gjenopprettet.

- Vi er her for å hindre at de kaster stein på jødiske tilbedere. Palestinerne var bare på utkikk etter en grunn til å feste. Jeg håper de ikke vil prøve seg på noe slikt som dette igjen, sier Levy ifølge The Jerusalem Post.

<B>HELLIG KAMP:</B> Tempelhøyden der Al-Aqsa-moskeen ligger er hellig for både muslimer og jøder. Palestinske demonstranter ble i går brutalt stanset av israelsk politi etter at de kastet stein mot jøder ved Klagemuren.