Full krig rundt Per

Mens forsvarerne i trippeldrapssaken kranglet så busta føyk, slapp Per Orderud å svare på viktige spørsmål. - Det var uverdig, freser forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne dagen ble akkurat like vanskelig og frustrerende som Per Kristian Orderud kunne frykte. Allerede fra morgenen av hadde han store problemer med å forklare seg blant annet om forholdet til sine foreldre, særlig mora.

Med grøtete stemme og tydelige problemer forklarte Per:

- Jeg hadde et veldig nært forhold til min mor, sa han med gråten i halsen.

Hulket

Og verre skulle det bli. Etter lunsj gjorde forsvarer Cato Schiøtz et forsøk på nok en gang å få Per til å forklare hva som skjedde og hvordan han følte det da han fikk dødsbudskapet 23. mai 1999.

Men for tredje gang under hans forklaring tok følelsene helt over, Per hulket åpenlyst i den lille stolen som er satt opp foran vitneboksen. Til slutt klarte han å gjøre rede for hva som skjedde og hvordan han gråt høyt da han fikk beskjeden om trippeldrapet.

Det har vært to tøffe dager for Per Kristian Orderud. To dagers svært uønsket oppmerksomhet hvor han har innrømmet gjentatte løgner og det som for mange er helt uforklarlig unnfallenhet.

Den vevre bonden virker mange år eldre bare på et par dager, påkjenningen har ganske sikkert tatt enormt på.

Ikke før om ni uker blir det klart om hans troverdighet fikk uopprettelige skader i går da han gang på gang måtte innrømme løgn.

Uverdig krangel

Men det mest markante inntrykket etter dagens runde i retten er ikke Pers følelsesutladninger eller avsløringen av Anne Orderud Pausts dårlige forhold til sin manns barn.

Mot slutten av dagen barket noen av landets største kjendisadvokater sammen i det som for mange fortonte seg som en barnslig krangel.

Det begynte under Steinar Wiik Sørviks utspørring. Han hadde drillet lenge på detaljer rundt det famøse juleselskapet på Orderud hvor det ble skutt inne i våningshuset.

Wiik Sørvik rakk aldri fullføre spørsmålet, men det dreide seg om hvorfor Per og Veronica ikke tok noen forholdregler når de hadde «en vill bevæpnet kvinne i amfetaminrus på gårdsplassen».

Cato Schiøtz avbryter sin kollega høylydt, men blir strengt bedt om å slutte som sidekommentator og henvende seg til rettens administrator som vanlig under slike saker.

I grøfta

Det hele gjentar seg en gang til og krangelen mellom de fire forsvarerne når nye høyder. Sorenskriver Trond Våpenstad sitter taus og lar sirkus Orderud kjøre seg selv i grøfta.

Det hele topper seg da Wiik Sørvik med atskillig patos anklager Per for nøyaktig det tiltalen dreier seg om: Medvirkning til drap. Og plutselig er tida ute.

Alle journalistene strømmer fram til forsvarerbordet for å få kommentarer til det lite flatterende skuespillet

- Det var uverdig. Slikt skal ikke foregå, freste Wiik Sørvik og refererte til Schiøtz' kommentarer og rettelser under hans utspørring.

- Jeg forutsetter at dette ikke skjer igjen, sa aktor Olav Thue litt mer diplomatisk etterpå. Han var den som kunne roe gemyttene mot slutten med å gjøre oppmerksom på at det ikke var vanlig at advokater snakket til hveradre uten å gå gjennom administrator.

Det var ganske sikkert alle de fire forsvarer-tungvekterne klar over i utgangspunktet. De bare «glemte» seg.

Tirsdag er det Veronica Orderuds tur til å forklare seg.