Full krig

Den nyutpekte russiske statsministeren Vladimir Putin har beordret full krig mot opprørerne i Dagestan og vil utvide offensiven til Tsjetsjenia. Han risikerer dermed å starte sin statsministergjerning med et blodbad på linje med krigen i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å gjenopprette orden i Dagestan og det nordlige Kaukasus så fort som mulig, sa Vladimir Putin i går.

Han fortalte at russiske styrker allerede er i gang med en storoffensiv mot islamistiske opprørere i fjellene i Dagestan, og at russerne også vil angripe opprørernes baser i Tsjetsjenia.

Ekstremist

- Tsjetsjenia er vårt territorium. Vi vil slå til mot alle steder opprørerne holder til. Vi vil ødelegge opprørerne, sa den tidligere etterretningssjefen, som Jeltsin utpekte til statsminister mandag.

Russerne hevdet i går at 200 opprørere er drept og 300 skadd så langt. De islamistiske soldatene under kommando av den ekstreme Sjamil Basajev, hevder å ha skutt ned tre russiske helikoptre og drept 60 soldater. Russland innrømmer å ha mistet 11 soldater.

6000 sivile skal ha blitt drevet på flukt. I går kom meldingene om troppeforflytninger.

Fjellkrig

Fjellterrenget i krigsområdet er en fordel for de 1200 opprørssoldatene. Forrige lørdag krysset de grensa fra Tsjetsjenia, tok kontroll over sju av Dagestans 32 distrikter, erklærte området for uavhengig og erklærte hellig krig mot det kristne russisk-ortodokse lederskapet i Kreml.

Basajevs mål er en islamsk republikk i Tsjetsjenia og Dagestan. Russland krever fortsatt suverenitet over Tsjetsjenia, til tross for at området i praksis ble selvstendig etter krigen fra 1994 til 1996.

Å miste Dagestan er et katastrofescenario for Moskva, fordi det avskjærer tilgangen til de viktige oljeressursene i Kaspihavet.