Full krise i den tyske regjeringen

Den tyske koalisjonsregjeringen var på randen av sammenbrudd etter lekkasjen om at Tyskland og Frankrike ville lansere en ny løsning for Irak i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom utenriksminister Joschka Fischer og forbundskansler Gerhard Schröder er gått fra kjølig til iskaldt. Den tyske koalisjonsregjeringen kan være i ferd med å sprekke.

Søndag kunne det tyske magasinet Der Spiegel avsløre at Tyskland og Frankrike planla å legge fram et nytt forslag til en fredelig løsning på Irak-konflikten for FNs sikkerhetsråd.

USA var ukjent med planene, og en forbannet forsvarsminister Donald Rumsfeld dro rett hjem fra den

sikkerhetspolitiske konferansen i München.

Men også innad i den tyske regjeringen førte lekkasjen til splittelse.

Utenriksminister og leder for De Grønne, Joschka Fischer, mener lekkasjen kom fra forbundskansler Gerard Schröder selv, eller fra noen i ledelsen i det sosialdemokratiske partiet.

Der Spiegel hadde detaljer fra fredsplanen som bare noen få innvidde var kjent med, blant annet at FN-personell i Irak skulle sette opp veisperringer, og at de skulle støttes av franske jagerfly, melder Times Online.

Amerikansk forslag

Joschka Fischers plan om en større FN-innsats i Irak er ikke ny.

Amerikanske diplomater foreslo dette allerede i fjor, men USA skrinla planene etter at det ikke fikk internasjonal støtte. At tyske diplomater nå drar forslaget fram som sitt gjør ikke amerikanerne blidere.

Og det er heller ikke første gangen Fischer er blitt overkjørt av forbundskansleren. Fischer ble overrasket da Schröder i valgkampen plutselig advarte kraftig mot en krig i Irak. Heller ikke forbundskanslerens uttalelse om at Tyskland ikke vill delta i noen krig i Irak, uansett hva FN bestemte seg for, kjente Fischer til.

Fichers maktbase har dermed krympet kraftig, og for tre uker siden gikk det rykter om at han ville trekke seg fra regjeringen. Det endte med et høylydt oppvaskmøte med Schröder.

Forbundskansleren skal ha forklart sin gamle venn at grasrota til De Grønne nå var nærmere hans syn enn Fischers.

<B>HELT GRØNN: Gerhard Schröders regjering vakler etter at han har havnet på kant med utenriksminsiter Joschka Fischer.
FØR AVSLØRINGEN: USAs utenriksminister Donald Rumsfeld i samtale med sin tyske kollega Joschka Fischer før Der Spiegel kom på gata.