Full krise i Nord-Irland

LONDON (Dagbladet): Fredsprosessen i Nord-Irland er inne i sin mest kritiske fase siden langfredagsavtalen ble inngått. Det arbeides nå hardt for å avverge en buklanding ingen ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlingsregjeringen i Belfast kan lide den skjebne å avvikles innen denne uka er omme. Både fra unionistene og Sinn Fein ytres sterke ønsker om at prosessen skal overleve, men det synes særdeles vanskelig da de er svært uenige om hvor situasjonen står.

- Vi truer ikke fredsprosessen. Våre våpen er stille, het det i en uttalelse fra IRA. Den såkalte Chastelain-rapporten dokumenterte i går at de paramilitære gruppene i Nord-Irland ikke har levert inn våpen slik fredsavtalen krever.

Bekymret

Sinn Fein-leder Gerry Adams var særdeles bekymret da han snakket med pressen:

- Om denne samlingsregjeringen oppløses, er det lite sannsynlig at det er noen vei tilbake. Begrepet krise er brukt mange ganger om fredsprosessen i Nord-Irland. Nå er det på sin plass, og vi er inne i den viktigste fasen siden langfredagsavtalen ble inngått, uttalte Adams.

Sliten

Leder for samlingsregjeringen, David Trimble, ser ingen annen løsning enn at regjeringen oppløses.

- Chastelain-rapporten slår fast at innleveringen av våpnene ikke skjer. Vi kan ikke regjere med Sinn Fein så lenge IRA ikke handler. Grunnen under denne samlingsregjeringen svikter, sa en tydelig sliten Trimble fra Stormont i går.