BLØR PENGER: Plantasjen fortsetter å tape penger.
BLØR PENGER: Plantasjen fortsetter å tape penger.Vis mer

Plantasjen

Full krise i Plantasjen

Tidligere denne uka gikk konsernsjefen i Plantasjen på dagen. Nå har selskapets eier sluppet (røde) tall for fjerde kvartal.

(Hegnar.no): Mandag kom meldingen om at Daniel Juhlin slutter i jobben som adm. direktør i Plantasjen med umiddelbar virkning.

Juhlin gikk av som konsernsjef ei drøy uke før Ratos, som eier Plantasjen, legger fram regnskapstall.

- Vi vil takke Daniel for sitt harde arbeid og positive bidrag til selskapet i en utfordrende periode. Styremedlem Christer Åberg vil nå gå inn i stillingen som fungerende konsernsjef. Christer har, med en dokumentert historie med sterk ledelse i forbruker- og detaljhandel, en meget egnet profil for å styrke Plantasjens styre. Hans tidligere erfaringer inkluderer mange års lederstillinger hos Unilever og Orkla, samt adm. direktør i Hilding Anders og Arla Foods AB. Christer var inntil nylig konsernsjef i McDonald's Nordic, uttalte Anders Slettengren, visepresident i Ratos og ansvarlig for Plantasjen, i meldingen.

Restrukturering på gang

Plantasjen leverte i tredje kvartal et justert driftsresultat på minus 45 millioner svenske kroner, og selskapet er i ferd med å gjennomføre en restrukturering for å kutte kostnader, ifølge E24.

- Vi ser lavere faste kostnader samtidig som vi investerer i butikkene i Sverige og Norge. Vi har også fått ned driftsutgiftene, forklarte Ratos' toppsjef, Jonas Wistrøm, i forbindelse med framleggelsen av kvartalstallene, ifølge avisa.

Full krise

Fredag er Ratos ute med tall for fjerde kvartal.

Kvartalsrapporten viser at selskapet igjen gikk med underskudd. Ratos fikk et resultat før skatt på minus 747 millioner svenske kroner.

Videre varsler Ratos et kutt i utbytte for 2018 på 75 prosent, fra to svenske kroner til 50 øre.

Plantasjen alene hadde et resultat på driften på minus 155 millioner kroner i kvartalet, mot minus 109 millioner i fjor.

Videre hadde Plantasjen en nedgang i omsetningen. Selskapet omsatte for 737 millioner kroner i kvartalet, som er en nedgang fra 755 millioner kroner i samme periode i fjor.

Konsernet har også foretatt nedskrivninger på 600 millioner kroner i Plantasjen. Nedskrivningen har ført til at Ratos har sett seg nødt til å spytte inn mer penger i Plantasjen. Et planlagt kapitalinnskudd på 200 millioner kroner ble gjennomført i Plantasjen i januar 2019 for å redusere belåningsgraden til selskapet, opplyses det.

Ratos får fredag juling på Stockholms-børsen, der selskapet stuper hele 19,36 prosent.