Det går etter alle solemerker mot en ny riksrettsprosess for Donald Trump. Forrige gang, for bare et snaut år siden, ble Trump frikjent. Den gang var det bare én republikaner i Senatet som ville felle Trump på ett av de to punktene han var tiltalt for.
Men ett år seinere, etter de sjokkerende scenene i Kongressen der fem personer mistet livet, er realiteten at stadig flere republikanere vender ryggen mot Trump. Noen har allerede trukket seg fra hans administrasjon, mens andre sterkt vurderer å stemme mot sin president i riksrettsprosessen.
Totalt må 17 republikanske senatorer ta en helomvending dersom Trump skal felles.
USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, mener det ikke er så enkelt som å bare vende Trump ryggen. For republikanske velgere står per nå fortsatt bak ham, understreker Løkke. Det vil det være vanskelig å bryte med.
- Det republikanerne i Senatet har vist de siste fire åra, er at de fullstendig mangler ryggrad, sier Løkke til Dagbladet TV.
Følger velgerne
Han sier vi må følge med på meningsmålingene framover. Det velgerne gjør, vil dytte republikanerne i Senatet i samme retning, mener Løkke.
- Står velgerne bak Trump tross all galskapen og stormingen av Capitol, tror jeg det blir vanskelig for mange senatorer å gå mot Trump. Det er mange rapporter og kilder som sier at republikanere i private samtaler sier det samme som alle andre - at Trump har et problematisk forhold til virkeligheten, men de tør ikke å si det med hensyn til sin politiske framtid. Men vender velgerne Trump ryggen, vil nok de i Kongressen følge etter, sier Løkke.
Mitt Romney var den eneste republikanske senatoren som stemte for å felle Trump i forrige runde.
- Det kommer nok flere denne gangen, men om de greier å snu 17 republikanere, det er jeg i tvil om. Skjønt, det er ikke helt umulig, sier Løkke.

- Melania er medskyldig
- Tar det svært alvorlig
Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis og USA-ekspert, har blant annet forsket spesielt inn mot det republikanske partiet. Han er ikke i tvil om at flere snur seg mot Trump i denne runden.
- Det virker som om flere og flere innser at det går an å bryte med Trump, sier Tønnessen til Dagbladet.
- Jeg har hørt at minst ti kommer til å stemme mot Trump. Det er litt tidlig å si sikkert om de får alle 17, men det kan gå. Det har mye å si hva ledelsen gjør, sier Tønnessen.
Liz Cheney, den tredje mektigste republikaneren i Representantenes hus, sier hun vil stemme for å stille Trump for riksrett. Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, skal ifølge CNN være blant dem som vurderer å snu.
Tønnessen sier at republikanerne i Senatet tar forrige ukes hendelser, med stormingen av Kongressen, svært alvorlig.
- Talen til Trump ga nærmest grønt lys for disse til å gå mot Kongressen. «Fight like hell»... det er utsagn som tas alvorlig av noen av følgerne hans. Han leker sterkt med ilden i den talen (før stormingen, red. anm.), sier Tønnessen.

Historien: Derfor ventes nye kuppforsøk
Ferdig i partiet?
En dom vil gjøre at Trumps karriere i partiet er over, tror Løkke.
- Da vil karrieren i stor grad være over. Han kan finne seg en plattform eller noe annet og sutre og «bitche» om alt han finner feil i verden, men han vil i realiteten ha mye mindre innflytelse og færre muligheter, sier Løkke.
Han fortsetter:
- Mange republikanere vil nok være glad for å slippe ham til nominasjonskampen i 2024. Men igjen - hva sier velgerne til det?