Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full maskin i fem kvarter

- Komedie er liksom ikke høyverdig teater. Men det er vanskeligere å få folk til å le enn å få dem til å gråte. God komedie er stor kunst, kanskje den største, sier Bjørn Sundquist. Full av ydmykhet og respekt for sine forgjengere inntar han ABC-teatret 6. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de seriøse, tunge rollene Bjørn Sundquist er kjent for. Det har vært mange av dem. Derfor har det bredt seg en oppfatning at han helst spiller Shakespeare, og til nød «streng mann» i en seriøs nålevende dramatikers verk. Men dette er en myte.

- Det er morsomt å få gjøre komedie. Jeg har rett og slett lyst til å gjøre det, sier Sundquist, som verken utelukker farser eller revy fra repertoaret.

På ABC skal han stå mutters aleine, med bare ei pute og ei lue å klamre seg til.

- Tøft. Det blir full maskin i fem kvarter, sier han.

Spiller «Sundquist»

Det er regissør Per Olav Sørensen og scenograf Pavel Dobrusky som har skapt en norsk versjon av Yves Hunstad og Eve Bonfantis «Den komiske tragedien». Sørensen røper at Sundquist sjøl har hatt stor innflytelse på innholdet.

- Siden stykkets eneste medvirkende heter «Bjørn Sundquist» og spilles av Bjørn Sundquist, følte jeg at jeg måtte stå inne for hele innholdet, forklarer han.

Merksnodig

Det byr på problemer for både instruktør og skuespiller å forklare innholdet i «Den komiske tragedien».

- Kommer de til å bli skuffet, de som går til ABC-teatret av gammel vane for å bli moret?

- Det er jo ikke snakk om vitseshow eller revy. Snarere en merksnodig reise som egentlig er en kjærlighetserklæring til teateret, røper Sundquist.

Kjærlighetserklæringen fremkaller gråt og latter, med få minutters mellomrom.

Amatør hver gang

- Se her, sier Sundquist, og gransker veggene i ABC-teaterets kjeller. Der henger et helt galleri med underholdningsstorheter som har befolket scenen før ham.

- Proppfullt av store komikere. Folk som har gledet andre i tiår etter tiår. Dette er folk jeg har stor respekt for. Jeg føler glede over å få stå på samme scene, sier Sundquist ydmykt.

- Jeg erkjenner som skuespiller at man må oppsøke nye ting for å finne ut mer, men jeg føler meg som amatør hver eneste gang. Da blir jeg liten og engstelig, men jeg er åpen for at hva som helst kan skje når man går på scenen, sier Bjørn Sundquist, vel vitende om at nordlendinger flest har han en fin evne til «å stå hain av».