Full nedtur for Østfold

1200 menn i Østfold har deltatt i en stor internasjonal potensundersøkelse. Tallene viser at en av tre menn over 40 år i grensefylket har problemer. Dagbladet.no tar tempen på fylket som ga oss Jon Michelet og Øystein Hedstrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lukk øynene i ti sekunder og tenk på Østfold. Hva farer gjennom hjernen din?

Raymon? Hedstrøm? Mosselukta? Fagbrev i hentesveis? Harry Kure tar corner fra høyre?

Hvis ikke minst to assosiasjoner slo inn her er du i utakt med din egen samtid. Selv om vi lar potensproblemene hvile for denne gang, så er det ingen grunn til å legge skjul på at folk flest ikke tror Østfold er det fylket med den største blodgjennomstrømningen, for å si det slik.

Med unntak av Vibeke Saugestad og eksen Ari Behn er det hardt å komme på en nyere moderne norsk opptur med hjemstavn Østfold. De fleste har nå fått med seg at CC-Harry er død, og det er lenge siden Drillo passerte breakdownfasen. Stadig mer tyder på at hele fylket sliter med ballfølelsen.

Østfold. Bare smak på navnet. Øv det på å si j i stedet for l, og si F - O - L - D. Skrukk tenker jeg vi sier. En skrukk fylt av kjøtthungrige pensjonister på vei til Svinesund.

Nå skal vi ikke holde Svinesund mot østfoldningene, for stedet er svensk. Men det er østfoldingene som drar over grensa for å kjøpe fett, flesk og sprit til bringa brenner, for så å løpe til Stortinget og kreve lavere priser fordi det går ad undas med det lokale næringslivet.

Rent designmessig er fylket ikke det heldigste. Hvis vi se bort fra et kvartal i Fredrikstad og noen fagre stryk ved svenskegrensa, så preges fylket av lavtliggende våtmarker, nedlagt industri og motorveier med god veikro-dekning. Den store norske urbane gåten er rett og lett hvordan Drammen kunne havne i Buskerud og ikke i Østfold.

For å være ærlige: Fylket har fått et taperstempel. Men er det fortjent?

Klassekampen-redaktør Jon Michelet og Frp-rabulist Øystein Hedstrøm, er for en gangs skyld veldig enige.

- Jeg er stolt over å være fra Østfold, sier Hedstrøm til Dagbladet.no, og trekker fram Glomma, miljøopprydning, Gamlebyen i Fredrikstad og «fylkets internasjonale karakter».

- Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er fra Østfold, sier Klassekampen-redaktør Michelet, og trekket fram Østfoldningenes jordnære levemåte, høyteknologisk industri, et lag i eliteserien og Grynet Molvig.

Vi legger lokalpatriotene til side og lar tallene tale:

  • Med 95 anmeldte forbrytelser i året pr. 1000 innbyggere ligger fylket så og si midt på snittet.
  • Den gjennomsnittlige inntekten til Østfold-familien ligger noen titusen under landsgjennomsnittet, men ikke helt på bunn.
  • De røyker nøyaktig like mye som oss andre.
  • Og, kanskje ikke så oppsiktsvekkende tatt i betrakning potensproblemene, de steriliserer seg og aborterer noe mindre.

    Det blir dermed galt å fremstille Østfold som fylket Gud fortrengte. Det er bare litt slapt, litt sånn midt på treet. Og da hjelper det ikke at det var i Østfold Karl den XII ble skutt. For han ble skutt av en svenske.


    Er du fra Østfold? Send oss en mail!

ET SLAPT FYLKE? Østfoldingene syter og klager over grensehandel, Raymon-stempel og vondt lukt i bysentra. Nå sliter de også med potensen.
Karl XII.
FOTBALLHELT: Harry Kure, her i et foto fra 1999.