REDNINGSAKSJON: Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgen
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
REDNINGSAKSJON: Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgen Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Full oljeberedskap i Oslofjorden

13 personer evakuert. Store mengder vann inn i skipet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Et lasteskip med et mannskap på 12 og en los grunnstøtte i 06.50-tida i Grisebukta ved Fagerstrand utenfor Nesodden.

- Det grunnstøtte først, så skled det av grunna. Mannskapet valgte så å sette skipet på land, for å unngå at det går ned, sier vakthavende Bjørn Jarle Omlid ved Hovedredningssentralen i Sør Norge til Dagbladet.no.

Skipet er 97 meter langt og heter «Crete Creuna».

Et Sea King-helikopter som har med lensepumper for å hindre lekkasjer, to båter fra brannvesenet og redningskøyta Odd Fellow 2 deltar i redningsaksjonen.

- Storstilt redningsaksjon
- Det er fare for at skipet skal synke. Det tar inn veldig mye vann. Mer vann enn de klarer å pumpe ut, sier Omlid.

Redningsaksjon var i gang like før klokka 08.

- Vi har både redningshelikopter, brannbåt og andre båter rundt havaristen, og det vil ikke være noen fare for de 13 ombord. De er i ferd med å bli berget over nå, sier kaptein og redningsmann Frank Eines på redningsskøyta Odd Fellow II til Dagbladet.no.

- Alle ombord skal være tatt over i andre fartøyer, og ha kommet i sikkerhet uten skader, opplyser Morten Ravneng ved brannvakta i Moss til Dagbladet.no ved 08.20-tiden.

- Vår redningsskøyte har dykker ombord, og hullet i skroget blir undersøkt fra flere vinkler. Det viktigste i første omgang er å stabilisere skipet, sier informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet til Dagbladet.no.

Slepebåten «Balder» ligger inntil havaristen.

Full oljeberedskap
Kystverkets beredskapsavdeling i Horten og lokale brannvesen ved Oslofjorden har satt i verk full mobilisering mot oljeutslipp like før klokka 08.30.

- Oslo brannvesen er på vei ut i båt med lenseutstyr, og full mobilisering er i tillegg satt i gang herfra, sier vaktleder Morten Hauge ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten til Dagbladet.no.

Kystverket har ikke fått bekreftet omfanget av lekkasjer fra havaristen eller hva som lekker.

- Vi vet at det dreier seg om en sementbåt, og da kan det være olje eller annet drivstoff som lekker ut. Vi tar ingen sjanser på å vente, sier Hauge.

Brannvesenet i Oslo er bedt om å stille med lenseutstyr.

- Vi har fått rapporter om lekkasjer fra skipet. Men sambandet er dårlig, og vi vet foreløpig ikke hva som lekker, sier Ravneng.

Oslo brannvesen har sendt sine to oljeberedskapsfartøyer «Redningen» og «Rescue» fra Sjursøya. Begge båtene ligger i beredskap med lenser og annet oljevernutstyr.

- Vi ble bedt om å hjelpe klokka 08.17, og er på vei til havaristedet. Inntil vi får ny og mer detaljert informasjon, skal våre to fartøyer legge til ved Nesoddtangen, opplyser underbrannmester Arild Østeng i Oslo brannvesen til Dagbladet.no.

Ifølge Østeng har brannvesenet foreløpig fått vite at det ikke lekker ut olje eller bunkersolje, men at havaristen tar inn vann. - Det er under slike situasjoner at oljelekkasjer ofte oppstår, og derfor det nå er iverksatt full oljevernberedskap, sier underbrannmester Østeng.

- Fraktet trolig sement
Eines registrerer store lekkasjer fra havaristen, men kan foreløpig ikke si om det er drivstoff eller annen væske som lekker ut.

Lasteskipet fraktet trolig sement. «Crete Cement» tilhører et rederi i Bergen.

- Vi vet ikke årsaken til at det grunnstøtte ennå, sier Omlid.

<strong>FAGERSTRAND, NEOSDDEN:</strong> Her grunnstøtte skipet.
FAGERSTRAND, NEOSDDEN: Her grunnstøtte skipet. Vis mer

Følg båttraffikken i Oslofjorden her.

Dagbladet.no kommer med mer.

<strong>PÅ GRUNN:</strong> Det er igangsatt full oljeberedskap etter at lasteskipet «Crete Cement» grunnstøtte utenfor Nesodden i morges.MMS-foto: Jacques Hvistendahl
PÅ GRUNN: Det er igangsatt full oljeberedskap etter at lasteskipet «Crete Cement» grunnstøtte utenfor Nesodden i morges.MMS-foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
<strong>TAR INN VANN:</strong> Skipet tar inn mye mye vann. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TAR INN VANN: Skipet tar inn mye mye vann. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer