FULL OLJE-KRIG: Ketil Solvik-Olsen, stortingsrepresentant for Frp, sitter i energi- og miljøkomiteen og nevnes som olje- og energiminister av mange dersom Frp får regjeringsmakt. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / Dagbladet
FULL OLJE-KRIG: Ketil Solvik-Olsen, stortingsrepresentant for Frp, sitter i energi- og miljøkomiteen og nevnes som olje- og energiminister av mange dersom Frp får regjeringsmakt. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / Dagbladet Vis mer

Full oljekrig mellom Frp og Arbeiderparitet

Her er lista som gjør regjeringspartiet SV til olje-Norges hovedfiende, mener Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det har brutt ut full oljekrig mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet etter flere angrep fra begge leire om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. De to er vanligvis enige i utvinningstempoet på norsk sokkel, men nå flyr beskyldningene veggimellom.

- Tåpelig
Gårsdagens utspill fra kaia i Svolvær om at «Siv Jensen og Frp sin politikk er den største trusselen mot norsk oljenæring», signert partisekretær Raymond Johansen (Ap), får det til å tenne på alle oljepluggene i Frp-leiren.

- Påstanden hans er tåpelig og fjern når han sitter i regjering med et parti som SV. Der er trusselen mot oljenæringen i Norge, svarer energi- og klimapolitisk talsmann for Frp, Ketil Solvik-Olsen.

«SV-trusler»
Frp peker på fire SV-saker de mener bør bekymre Ap:

• SVs ønske om å vri ungdom vekk fra petroleumsfag under utdannelsen
• Partiet går inn for kutt i petroleumsorientert forskning
• SV vil fase ut aktivitet på norsk sokkel
• SV vil verne Lofoten og Vesterålen mot olje- og gassutvinning for all framtid

- Hvis Ap anser dette som en mindre trussel for oljenæringen enn Frps ønsker om oljeutvinning, så viser det at Ap ikke forstår hva norsk petroleums- politikk handler om lenger og at det er et parti uten arbeidsfolk, men med offentlig ansatte og byråkrater, sier Solvik-Olsen.

- Anklagene viser at Raymond Johansen ikke forholder seg til virkeligheten i norsk petroleumspolitikk. Vi ønsker å utvinne mer olje, det gjør ikke deres partner i regjeringen.

Aps partiprogram sier man først vil bestemme seg i 2010, etter at bestilte seismikk- og miljørapporter er overlevert Stortinget. De seks andre partiene på Stortinget har bestemt seg i saken.

Savner Jens
Solvik-Olsen, nevnt av mange som en potensiell oljestatsråd i en regjering med Frp-Høyre, mener ansvarlighet ikke er saken.

- Forskjellen er at Frp og Høyre vet hva vi mener om dette viktigte spørsmålet. At ikke Ap vet hva de mener løser Johansen med å skyte på oss, i stedet for å bestemme seg, skyter han tilbake.

Ifølge det Dagbladet får opplyst er det ikke planlagt flere besøk fra Ap-topper i regionen under valgkampen.

- Dette er feigt av Jens, det er utrolig at ikke han har vært i Lofoten og ikke skal dit heller, sier Solvik-Olsen.

- Ikke sexy
Johansen anklager både Høyre og Frp for å åpne Lofoten for oljevirksomhet uten kunnskapen som ligger i seismikk- og miljørapportene som kommer neste år.

Han mener det kan skade norsk oljenærings miljørykte.

- Vårt budskap er kanskje ikke tabloid eller sexy, men det er det mest ansvarlige, sa Johansen til lokale partikamerater.

Frp mener kritikken blir feil.

- Det er jo ikke slik at Norge får en anarkistisk oljepolitikk med Frp. Vi vil ha strenge reguleringer, gjerne gjennom forvaltningsplanen som skal opp neste år. Noen steder er modne for åpning, andre steder må vi ta hensyn og vente på bedre teknologi, sier Solvik-Olsen, som til daglig representerer Rogaland på Stortinget.

- Mer «Natur og ungdom»
Han gjentar Frps påstand om at flere av Aps industripolitikere forsvinner ut av Stortinget ved dette valget.

- De erstattes av unge folk uten industribakgrunn og som heller mer mot «Natur og Ungdom-tanker», sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen mener både SVs verneplaner og Johansens krasse kritikk vitner om en manglende tro på norsk teknologi. Han viser til Ormen Lange-feltet, som i 2002 virket helt urealistisk å åpne grunnet strenge miljøkrav. I dag er anlegget i drift.

- Slutter vi å lete etter olje stopper teknologiutviklingen i oljenæringen opp. Det er ikke umulig å finne gode løsninger for Lofoten og Vesterålen i løpet av 10-15 år.

EGGET TIL KAMP: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen gikk hardt ut mot Frp i går. Ap vil ikke bestemme seg for om de vil åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning før 2010. Foto: Matias Nordahl Carlsen
EGGET TIL KAMP: Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen gikk hardt ut mot Frp i går. Ap vil ikke bestemme seg for om de vil åpne Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning før 2010. Foto: Matias Nordahl Carlsen Vis mer

Oljeindustrien har selv satt 2026 som et minimum for når produksjonen i regionen kan starte.

- Gårsdagens utspill skjules bak kunnskap, men det er bare en måte for Ap å trenere saken på, fordi de ikke klarer å bli enige blant de rødgrønne, sier Solvik-Olsen.

SPLID I NORD:  Olje og arbeidsplasser står mot fiskerier, fuglefjell, turisme klimagasser i Nord-Norge. Over er kaia i Henningsvær. Foto: AFP
SPLID I NORD: Olje og arbeidsplasser står mot fiskerier, fuglefjell, turisme klimagasser i Nord-Norge. Over er kaia i Henningsvær. Foto: AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer