KJEMPET INNBITT: Etterforsker og varsler Robin Schaefer kjempet for ny etterforskning i Monika-saken. Granskningsrapporten fastslår at han skulle hatt status som varsler på et tidlig tidspunkt.  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KJEMPET INNBITT: Etterforsker og varsler Robin Schaefer kjempet for ny etterforskning i Monika-saken. Granskningsrapporten fastslår at han skulle hatt status som varsler på et tidlig tidspunkt. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Full oppreisning for varsleren Robin Schaefer: - Han varslet forsvarlig

Les rapporten her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): I en 105 sider lang rapport får politioverbetjent Robin Schaefer full oppreisning for at han ikke ble trodd og for at han ikke fikk status som varsler, da han over lengre tid forsøkte å varsle om at åtte år gamle Monika Sviglinskaja måtte ha blitt drept.

Granskningsrapporten fra advokatselskapet Wiersholm ble offentliggjort på nettsida til regjeringen klokka 10.00 i dag. Les hele rapporten i PDF-format.

Trodde ikke på selvmord-teori Den lille jenta ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste drapsetterforskning. Saken ble henlagt etter ni måneder, da politiet konkluderte med et trolig selvmord.

Motvillig måtte politiet i Hordaland til slutt starte ny etterforskning, og nå er Monikas tidligere stefar (32) siktet for å ha drept den åtte år gamle jenta.

I rapporten er granskernes hovedkonklusjoner:

* Robin Schaefers engasjement for å få gjenopptatt Monika-saken og hans opptreden i den forbindelse må regnes som varsel om «kritikkverdige forhold» etter reglene i arbeidsmiljølovens § 2-4.

* Varslene til Politimesteren, til bistandsadvokaten, til pressen og allmennheten var forsvarlige og dermed lovlige og i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven § 2-4.

* Arbeidsgivers opptreden etter varslene representerer samlet sett et brudd på forbudet i arbeidsmiljølovens § 2-5 mot gjengjeldelse.

* Arbeidsgiver fulgte ikke Hordaland politidistrikts egne regler for håndtering av varsling.

* Arbeidsgiver sørget heller ikke for at Robin Schaefers arbeidsmiljø var fullt forsvarlig.

- Krever mot og styrke Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier Schaefers varsling har bidratt til å endre reglene.

- Jeg er glad for at vi har fått en bred og uavhengig granskning av varslersaken i Hordaland. Granskningen konkluderer med Schaefer varslet forsvarlig slik arbeidsmiljøloven krever. Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak. Varslingsreglene i politiet må gjennomgås og gjøres kjent, og kunnskapsnivået for behandling av varslingssaker må økes. Vi trenger en kultur der det er rom for å ytre seg om kritikkverdige forhold. Der den som varsler blir tatt på alvor og blir møtt med støtte og omsorg, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

- Schaefers varsling har alt bidratt til å endre reglene for henleggelse av mistenkelig dødsfall. Riksadvokaten har besluttet at saker om mistenkelige dødsfall som er etterforsket av politiet og som politiet går inn for å henlegge, skal forelegges statsadvokaten. En egen coldcase-gruppe som skal bistå politidistriktene i alvorlige uoppklarte saker, er under utvikling.

- Det krever mot og styrke å varsle om kritikkverdige forhold. Derfor står det respekt av det Robin Schaefer har gjort, sier Anundsen.

Det var Politidirektoratet som først bestilte en uavhengig gransking av forholdene ved Hordaland politidistrikt, etter de mange varslingssakene i politidistriktet. Men før kontrakten med granskerne - advokatselskapet Wiersholm - ble inngått, overtok Justis- og beredskapsdepartementet rollen som oppdragsgiver.

Ga seg ikke Sju involverte parter i granskningen ble onsdag invitert til å lese granskningsrapporten på Hotel Norge i Bergen.

Dagbladets kilder fortalte tidligere at granskningsrapporten kom til å fast at varsleren Robin Schaefer skulle ha fått status som varsler med Arbeidsmiljølovens vern på et tidlig tidspunkt. Det ville ikke ledelsen i politiet gi ham. 

Ledelsen i Hordaland politidistrikt oppfattet Robin Schaefer som plagsom og forsøkte å få ham på andre tanker. Men Schaefer ga seg ikke, og til slutt måtte politiet i Hordaland erkjenne at den åtte år gamle jenta var drept. Først da ble det iverksatt ny etterforskning i saken.

Dagbladet fikk bekreftet fra flere uavhengige kilder at ledelsen ved Hordaland politidistrikt skulle få krass kritikk. Kilder som har hatt tilgang til rapporten karakteriserer den som knusende for ledelsen ved politidistriktet.

LES OGSÅ: Robin Schaefer er ikke alene.

Pressekonferanse Det var i fjor det ble kjent at politioverbetjent Schaefer hadde forsøkt å slå alarm, etter at politiet henla drapet på den åtte år gamle litauiske jenta Monika.

Det skal også bli stilt spørsmål om Politidirektoratets rolle i de mange varslersakene ved Hordaland politidistrikt. Politidirektør Odd Reidar Humlegård sendte egne folk fra Oslo for å bistå ledelsen i Hordaland politidistrikt da varslersakene ble kjent.

Etter det Dagbladet forstod, skulle kritikken rettes spesielt mot politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og politiadvokat Sidsel Isachsen.

Granskningen har vært ledet av advokat Jan Fougner og er rettet mot fire varslersaker i Hordaland politidistrikt.

Ledelsen i Hordaland politidistrikt har invitert til pressekonferanse klokka 13.00 i dag.

DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. En mann er nå siktet for å ha drept henne.
Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. En mann er nå siktet for å ha drept henne. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer